Lidové noviny

Čapí hnízdo, plno indicií a ztracené listiny

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Podmínky, podle nichž regionální operační program Střední Čechy před devíti lety rozděloval dotace, zněly jasně. Nárok měl jen malý nebo střední podnik, protože má horší přístup k bankovním úvěrům a těžko rozjede byznys bez pomoci. Propojení s velkou firmou bylo zapovězeno, neboť v takových případech by to mohla být matka, kdo rozjezd začínající dcery zaplatí.

První jasnější indicie, že kolem Farmy Čapí hnízdo není všechno, jak má být, přinesl loni v květnu mimořádný audit, který na objed- návku Evropské komise provedli kontroloři českého ministerst­va financí. To byl v čele úřadu ještě Andrej Babiš, odstoupil až letos v květnu po vleklé vládní krizi. Auditoři skončili závěrem, že provázanos­t firem, mezi nimiž se Čapí hnízdo přelévalo, je prokázaná, ale neurčili, jestli došlo k porušení dotačních pravidel.

Uvedli, že to může rozlouskno­ut jenom policie nebo Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), protože na rozdíl od ministersk­é prověrky mohou obě tyto instituce zkoumat i ty firmy v holdingu, které žádnou dotaci nedostaly. A právě v kauze Čapí- ho hnízda bez takového zkoumání nelze dojít k závěru.

Personální propojení Čapího hnízda s firmami patřícími do holdingu Agrofert potvrdil sám Babiš během svého projevu ve sněmovně, kde poslancům odpovídal na podezření, že padesátimi­lionovou dotaci farma čerpala neprávem. Uvedl, že v letech 2008 až 2010 Čapí hnízdo patřilo jeho dvěma dospělým dětem a bratrovi jeho manželky.

Rodinné vazby ale samy neznamenaj­í porušení dotačních podmínek. K tomu je zapotřebí ještě prokázat, jestli některá z firem z Agrofertu podnikala na propojeném trhu – to znamená v pohostinst­ví, cestovním ruchu či ubytování. Auditoři loni nemohli jít za jinými firmami než Imobou, v níž Čapí hnízdo skončilo. Policisté ale mohli, mohl by i OLAF, ten ale oznámil, že se závěry počká, až jak se k věci postaví policie.

Už auditoři zmínili, že podle obchodního rejstříku jsou v holdingu firmy, které by předmětem podnikání mohly druhou podmínku naplnit. Chemičky Deza a Precheza, pekárenská společnost Penam nebo ZZN Pardubice.

Společnost Farma Čapí hnízdo vznikla v lednu roku 2008 přejmenová­ním ZZN Agro Pelhřimov. Jejím jediným majitelem byla do konce roku 2007 ZZN Pelhřimov, podnik ze skupiny Agrofert, kde byl tehdy místopředs­edou představen­stva Jaroslav Faltýnek. Pak se akcie změnily na anonymní a z veřejných zdrojů nelze doložit, komu v období, kdy získalo dotaci, centrum patřilo. Auditoři kvůli tomu žádali o listiny účastníků valných hromad farmy, ale Imoba jim odpověděla, že je nemůže najít. „Nedoložení dokumentů a neposkytnu­tí vysvětlení zvyšuje riziko, že Farma Čapí hnízdo byla jednou hospodářsk­ou entitou se společnost­í Agrofert,“řekli k tomu auditoři.

Kongresový komplex se zoologický­m koutkem navíc získal úvěr na 350 milionů od české pobočky banky HSBC, za který se Agrofert zaručil v plné výši. Bylo to v rámci bankou určeného limitu na ručení společnost­em ve skupině Agrofert. Čapí hnízdo dostalo i neobvykle výhodný úrok ve výši 1,25 procenta ročně z čerpané částky. Další náznak poskytlo vlastnictv­í webové domény www.capihnizdo.cz. Tu si 27. prosince 2007 nechal zaregistro­vat Agrofert, vlastní ji dodnes. Registrace byla provedená až poté, co akcie farmy přešly na nové, anonymní majitele mimo skupinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia