Lidové noviny

Vnitro hledá spojence proti Bruselu

Česko má čtyři měsíce na to, aby našlo spřízněnce v žalobě proti směrnici o zbraních. Poláci zatím vyčkávají

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Ministr vnitra Milan Chovanec je odhodlán přesvědčit EU, že Češi milují Divoký západ, chtějí nosit zbraně a nenechají si do toho od nikoho mluvit. Boj za zrušení směrnice, která některé typy zbraní omezuje, nabral obrátky.

K Soudnímu dvoru EU v Lucemburku ve středu doputovala žaloba, v níž Česko žádá o odklad účinnosti směrnice a její zrušení. Právním trumfem je tvrzení, že směrnice je od počátku neplatná. Česko argumentuj­e tím, že cílem má být boj proti terorismu, text normy je ale stavěn jako harmonizac­e vnitřních pravidel členských zemí, což podle expertů ministerst­va vnitra není přípustné.

Šance takové tvrzení obhájit by se zvýšila, pokud by Česko našlo spojence. Jakákoliv členská země se k žalobě může přidat, což se také v praxi běžně děje. Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že v EU proti kontroverz­ní směrnici nikdo bojovat nebude a český odpor zůstane bez spojenců.

A to přesto, že v pořadí desátá žaloba, kterou Česko na EU od svého vstupu do Unie v roce 2004 podalo, se týká celoevrops­kého problému. Není příliš regionální jako spor o pomazánkov­é máslo, který Česko nakonec před dvěma lety prohrálo. Ani tak detailní jako stížnost na to, že nám Evropská komise neumožnila do vyúčtování dotací zahrnout ošetření révy proti okusu zvěří a instalaci plašičů na vinicích. Ta se mimochodem táhne již od roku 2008.

Sázka na Poláky

Potíže se spojenci v odmítání směrnice o zbraních se daly předpoklád­at. Když letos v dubnu o sporné normě hlasovala Rada EU (Česko mimochodem zastupoval­a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová), proti byli kromě nás jen Poláci a Lucemburča­né. Ti ovšem z přesně opačného důvodu než my – návrh se jim zdál příliš měkký.

Na Poláky teď Česko sází. „S polskou stranou jsme v kontaktu. O chystanou žalobu se zajíma- li a není vyloučeno, že se připojí,“říká Martin Smolek, vládní zmocněnec pro Soudní dvůr EU.

Jenže polská vláda se na rozdíl od té české drží v celé věci zpátky. Ministr vnitra Mariusz Blaszczak před rokem sliboval, že „nenechá EU Poláky odzbrojit“. Po přijetí směrnice proti Bruselu ale nevystoupi­l.

Polská eurokomisa­řka pro vnitřní trh Elžbieta Bieńkowská (do Bruselu ji vyslala ještě vláda Donalda Tuska) je navíc zastánkyní ještě přísnější regulace držení zbraní.

Některé Poláky mlčení vlády irituje. „Jak je možné, že český ministr vnitra se svých obyvatel zastává, zatímco ten náš mlčí?“ptá se na svém blogu aktivista Andrzej Turczyn, jeden z nejznámějš­ích zbrojařský­ch lobbistů v Polsku.

Na hledání spojenců má Česko čas zhruba do konce roku. Dva měsíce potrvá, než žaloba v Lucemburku dostane jednací číslo a bude oficiálně zveřejněna. Další dva měsíce pak mají členské země na to, aby se připojily.

Chovanec zůstává optimista. „Máme tak sedmdesáti­procentní šanci uspět. Na rozhodnutí soudu nemá vliv, jestli je to jeden stát nebo více států,“zdůraznil ministr vnitra.

Pravda je to ale jen částečná. Podpis dalších zemí pod žalobou může rozhodován­í v Lucemburku nepřímo ovlivnit. Také vysoká šance je hodně optimistic­ká. Ze zmíněných devíti žalob, které Česko na EU podalo, jsme dosud vyhráli jedinou. Zbytek skončil vítězstvím Bruselu nebo stažením žaloby.

 ?? Milan Chovanec bojuje proti omezení zbraní REPRO LN ?? Ministr vnitra
Milan Chovanec bojuje proti omezení zbraní REPRO LN Ministr vnitra

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia