Lidové noviny

Z jáchymovsk­é Rovnosti se mu utéct nepodařilo

- VOJTĚCH GIBIŠ JÁCHYMOV

Osudným se slavnému útěkáři Josefu Bryksovi stal jáchymovsk­ý pracovní tábor Rovnost. Uprchnout odtamtud bylo prakticky nemožné. Když už se k tomu někdo odhodlal, byl obvykle zastřelen „na útěku“.

Josef Bryks na Rovnosti 11. srpna 1957 v 41 letech podlehl masivnímu infarktu.

Ještě 15. září 1949 byli v Jáchymově poslední němečtí zajatci. Čtyři roky po válce už si Českoslove­nsko našlo nové nepřátele, které bylo potřeba zavřít a potrestat. Šlo hlavně o lidi, kteří nesouhlasi­li s novým komunistic­kým režimem, či chtěli proti němu dokonce bojovat.

KSČ v ředě inscenovan­ých soudů posílala tyto lidi, včetně letců, kteří za Českoslove­nsko bojovali v RAF, do vězení či v mnoha případech ještě horších pracovních táborů.

Ten u dolu Rovnost se naplnil více než devíti stovkami českoslove­nských vězňů už na konci října 1949. Těžní jáma byla nejhlubší na Jáchymovsk­u. Dvanácté patro dolu leželo v hloubce 660 metrů, vězni zde dobývali stříbro, kobalt, zinek a především pro Sověty důležitý uran na jaderné zbraně.

Podmínky tam byly strašné, v zimním období panovaly teploty hluboko pod nulou, vězni neměli před mrazem v prostých dřevěných barácích téměř žádnou ochranu. Tábor na Rov- nosti s krycím názvem P byl velitelský, s kancelářem­i a světnicemi starších tábora. Byly tam strážnice, strážní věže a další zařízení sloužící ostraze.

V květnu 1948 byl Bryks zatčen pro přípravu útěku za hranice. Prošel několika těžkými žaláři. A v roce 1950 ho za přípravu vzpoury a útěku (patrně šlo o smyšlené obvinění) odsoudili k dalším dvaceti letům navíc. Nakonec skončil v Jáchymově.

Tam si na něj zasedl vysoce postavený dozorce zvaný Černá Máry. Podle knihy Na útěku Luďka Navary a Miroslava Kasáčka sloužil předtím Černá Máry na letišti a musel dřít při skládání padáků. Teď to chtěl letcům vrátit.

Letci jako oběti dozorce

Vyléval si na nich zlost, vymýšlel pro ně speciální brigády po těžké šichtě v dole. Nesmyslně přenášeli tisíce cihel z místa na místo či přehazoval­i uhlí z jedné hromady na druhou. Mezi několik jeho „nejoblíben­ějších“obětí patřil Bryks i další letec – Miroslav Brychcín.

Brykse a Brychcína si na Rovnosti často pletli. Měli podobná příjmení a oba sloužili v RAF. Ráno 12. srpna 1957 se kuchaři Brychcína zeptali: „Tak to jsi nebyl ty? To byl ten druhý...“Až později mu došlo, co tím mysleli. Té noci zemřel jeho „dvojník“Bryks na infarkt. V pouhých 41 letech.

 ?? Tábora Rovnost, kde Bryks zemřel FOTO JOSEF KULHAVÝ ?? Nákres
Tábora Rovnost, kde Bryks zemřel FOTO JOSEF KULHAVÝ Nákres

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia