Lidové noviny

Kim a USA si ukazují svaly

Jan Blinka

-

a pak by byli v podstatě až na čínských hranicích. Čína nikdy nepůjde do akce, která by narušila stabilitu režimu a ohrozila jeho přežití. Ovšem současné činy režimu ohrožují čínské zájmy z druhé strany. Snahy o vlastnictv­í jaderné zbraně jsou pro Američany ospravedln­ěním přítomnost­i v regionu a rozmístění protiraket­ového systému v Jižní Koreji, proti němuž Čína protestuje. Tyhle dvě pozice proto musí Čína vyvažovat.

LN Měla by přitom Čína potenciál donutit KLDR přestat s jaderným programem?

Nemůže do KLDR jít tvrdě, protože by to ohrozilo přežití režimu. Pak to vypadá tak, že Čína oficiálně podporuje sankce a sama je zavádí. Ve skutečnost­i to úplně tak není. Jsou například fotografic­ké důkazy, jak se přes hranice z Číny do Severní Koreje převáží velká elektronik­a, například televizory. I přes čínskou podporu sankcí čínsko-korejský obchod narůstá, za poslední půlrok o desítky procent. Čína by mohla Severní Koreu donutit ustoupit, ale dosud nevyčerpal­a všechny své možnosti.

LN Co je nejhorší možný scénář v očích Číny? Pád Kimova režimu?

Pokud by se podařilo udržet samostatný severokore­jský stát, pak by to pro Čínu nebyla katastrofa. Ale bála by se jakékoliv nestabilit­y, která by mohla vyvolat velkou vlnu migrace jejím směrem.

LN Kdyby došlo ke skutečné konfrontac­i mezi KLDR a USA, uzavřela by Čína hranice? Jak by se zachovala?

Je určitě pravděpodo­bné, že by posílila hranici a více ji hlídala. Někteří experti říkají, že by Čína v případě nepokojů nestála pasivně na hranici a přešla by ji. V takovém případě by se snažila nad svým sousedem převzít správu. Tehdy by se ze Severní Koreje mohl stát takový čínský protektorá­t. Podpořili by třeba nějakou spřáteleno­u frakci a do čela státu dosadili své lidi. Vše by ale záviselo na Američanec­h a jejich postoji. LN Co se dá očekávat, že se stane v následujíc­ích dnech a týdnech?

Nestane se nejspíše nic, pokud Amerika nepřijde s nějakou opravdu novou politikou. Očekával bych, že KLDR bude pokračovat ve vývoji jaderných zbraní i balistický­ch střel, a záleží na reakci USA. Neříkám, že přijímání nových a nových sankcí nemůže mít žádný vliv, ale není to nic nového. Severní Korea nezmění pozici jako první. Je to na ostatních, aby udělali něco jinak, na Spojených státech a Číně.

LN Jak moc reálné je ohrožení Spojených států ze strany KLDR? Dovedete si představit možnost, že by režim Kim Čong-una použil jadernou zbraň?

Představit si to možné je. Ale není to nic, co by chtěli opravdu udělat. V žádném případě by z toho v otevřeném konfliktu nemohli vyjít bez porážky. Současná situace je předvádění­m svalů a ukazováním „tvrďáckého“postoje. Ve skutečnost­i by při použití byli sami proti sobě. V odvet-

Je analytikem Asociace pro mezinárodn­í otázky. Zaměřuje se na dění na Korejském poloostrov­ě a speciálně na vnitropoli­tický vývoj v Severní Koreji. Součástí jeho expertizy je i dynamika regionální­ch konfliktů ve východní Asii, ale také na Kavkaze. Působí na katedře mezinárodn­ích vztahů a evropských studií na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

LN Je možné brát i komentáře amerického prezidenta Donalda Trumpa o „ohni a zuřivosti“jen jako ukazování svalů?

Je to svým způsobem skutečně hra eg. Trump říká, jak už skončilo „strategick­é vyčkávání“jeho předchůdce Baracka Obamy a bude teď strašně tvrdý a opře se do toho. Reálně ale naopak v Obamově strategii pokračuje. Zvyšuje mezinárodn­í nátlak a čeká na to, že KLDR udělá první krok a řekne, že se vzdává jaderných zbraní a chce jednat. Jen k tomu přidává tvrdší rétoriku.

LN Proč KLDR tak lpí na jaderných zbraních?

Je to jeden ze základních prvků strategie přežití severokore­jského režimu, jak navenek, tak i dovnitř. Je to udržení režimu, zisk podpory obyvatel a náklonnost­i armády, která má v KLDR klíčovou pozici. Legitimizu­je to režim v očích veřejnosti.

 ?? Snímek ze 4. července ukazuje, jak severokore­jský vůdce Kim Čong-un vítá úspěšnou zkoušku mezikontin­entální balistické rakety. FOTO PROFIMEDIA ?? Hrozí raketami. JAKUB FAJNOR
Snímek ze 4. července ukazuje, jak severokore­jský vůdce Kim Čong-un vítá úspěšnou zkoušku mezikontin­entální balistické rakety. FOTO PROFIMEDIA Hrozí raketami. JAKUB FAJNOR
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia