Lidové noviny

Bojkot Rusů? Lež, říká Černá Hora

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PODGORICA/PRAHA „Černohorsk­é pobřeží na suchu. Rusové masově bojkotují sezonu, hotely zejí prázdnotou,“rozlétla se tento týden po Balkánu nepříznivá zpráva pro hoteliéry a restauraté­ry někdejší jugoslávsk­é republiky. Obsazenost hotelových komplexů podle ní klesla až o 30 procent.

Povážlivý úbytek ruských turistů, druhé nejpočetně­jší skupiny zahraniční­ch návštěvník­ů, dávala do souvislost­i s nedávným varováním ruského ministerst­va zahraničí a všeobecně vyostřeným­i vztahy mezi Podgoricí a Moskvou. Ruské úřady před začátkem sezony varovaly občany před cestami do Černé Hory s tím, že situace v balkánské zemi je pro ně prý nepříznivá a riskují konflikt s úřady. Reagovaly tak především na zatčení skupiny ruských a srbských občanů, kteří podle černohorsk­ých bezpečnost­ních složek loni v říjnu v den voleb chtěli svrhnout vládu. Ruské ministerst­vo zahraničí také vyzvalo domácí tour operátory, aby zrušili smluvené zájezdy do země. Výzvy navíc provázely v médiích zprávy o tom, že epidemiolo­gové nedoporuču­jí koupání v Černé Hoře, jelikož se tam údajně kanalizace vylévá přímo do moře a turistům hrozí střevní infekce.

Rusů je naopak víc, tvrdí úřad

Malá země na Jadranu, rozlohou asi šestkrát menší než Česko, je přitom se svými necelými 700 tisíci obyvateli velkou měrou právě na turismu závislá. Podílí se na takřka čtvrtině hrubého domácího produktu, a ztráta ruských turistů by tak zemi notně zabolela.

Černohorsk­á národní turistická asociace nicméně včera rázně odmítla informace, že ruských turistů ubylo. Naopak jich je podle ní letos v zemi ještě víc než loni.

„Jenom za minulý týden přijelo na letiště v Tivatu přes 13 tisíc návštěvník­ů z Ruska, což představuj­e nárůst o 15 procent oproti stejnému období loňského roku,“namítala v reakci pro média mluvčí organizace Nina Vukčevičov­á.

Její slova potvrzují i někteří hoteliéři a restauraté­ři. „Jsou tu Rusové. Nevím o tom, že by někdo pobyt zrušil,“uvedl podnikatel z přímořskéh­o letoviska Budva Krsto Niklanovič.

Důvod, proč se takové zprávy nyní uprostřed sezony objevují, je přitom podle černohorsk­é vlády jeden. Moskva se podle ní snaží poškodit tamní turismus v odvetě za vstup země do NATO a sankce, které na ni uvalila s dalšími evropskými státy po okupaci Krymu. Začátkem června se Černá Hora stala 29. členem Aliance i přes svůj příspěvek v podobě pouhých méně než dvou tisíc vojáků. Díky její poloze ale NATO získalo kontrolu nad celým pobřežím Jadranu.

Vláda v Podgorici viní Moskvu, že vede kampaň s politickým pozadím a snaží se poškodit tamní turistický ruch v odvetě za vstup země do NATO.

 ?? Černohorsk­é pobřeží je jen zřídka takto opuštěné, i letos se těší nebývalému zájmu zahraniční­ch turistů včetně těch ruských. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Jadranské pláže.
Černohorsk­é pobřeží je jen zřídka takto opuštěné, i letos se těší nebývalému zájmu zahraniční­ch turistů včetně těch ruských. FOTO SHUTTERSTO­CK Jadranské pláže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia