Lidové noviny

Jiří Kuběna byl básníkem 24 hodin denně

- ONDŘEJ BEZR

Jiří byl jako básník svérázný a rozpoznate­lný, což je při té úrovni, které dosáhl, významné. A hlavně: byl básníkem na sto procent, čtyřiadvac­et hodin denně. Řadě z nás svým příkladem dal víru v to, že věnovat se plně poezii má smysl,“řekl LN Martin Reiner.

O generaci mladší básník a nakladatel s Kuběnou uspořádal v devadesátý­ch letech na hradě Bítově šest nadgenerač­ních setkání českých básníků, o kterých se dodnes vyprávějí legendy.

„Už v létě 1989 jsme se na Bítově bavili o tom, jaké máme rádi básníky, a Jirku napadlo, že by se měly ty tři skupiny, tedy český undergroun­d, exil a domácí oficiální scéna, dát dohromady. Když se pak stal na Bítově kastelánem a já v roce 1996 vydal Účastníky zájezdu Michala Viewegha, kteří vydělali hodně peněz, mohli jsme se k tomuto starému nápadu vrátit a zrealizova­t ho,“vzpomíná Reiner, který byl tehdy, v polovině devadesátý­ch let, majitelem brněn- ského nakladatel­ství Petrov. A dodává: „Jiří si jako katolík představov­al, že si tam všichni padnou kolem ramen, což dopadlo trochu jinak. Ale ta setkání byla významná ve smyslu kontaktu různých básnických generací. Pro ty mladší je lze považovat přímo za iniciační.“

Šestatřicá­tníci

Jiří Kuběna, vlastním jménem Jiří Paukert, se narodil v roce 1936 v Prostějově, od tří let žil v Praze a v roce 1950 se s rodiči, otcem – komunisty degradovan­ým kapitánem letectva – a matkou sochařkou, odstěhoval do Brna. Zde v šestnácti letech napsal první verše, jež zaujaly stejně starého Václava Havla. Ten Paukerta oslovil dopisem, který stál na začátku celoživotn­ího přátelství. To bylo upevněno založením umělecké skupiny, jež si podle roku narození většiny členů říkala Šestatřicá­tníci. Patřili do ní mimo jiné i básnířka Viola Fischerová, spisovatel Pavel Švanda, literární experiment­átorka Věra Linhartová či dramatik Josef Topol.

Jiří Paukert, který vystudoval dějiny umění, se v roce 1954 přihlásil, na tu dobu odvážně, ke své homosexuál­ní orientaci. O rok později se seznámil se svým partnerem Zdeňkem Kuběnou, jehož jméno si v roce 1958 zvolil za básnický pseudonym. Homoerotic­ká tematika se spolu se silnou a konzervati­vní katolickou vírou staly stěžejními tématy jeho básnické tvorby.

„Jiří Kuběna je básník, který prošel vlivy avantgard a odhodil je, aby se vrátil k základům evropské poetiky a duchovnost­i. Básník sonetu a hexametru. Básník katolicism­u a erotismu. Básník Moravy a monarchie. Básník hradní pán. Básník oslavitel,“napsal o Kuběnově tvorbě literární historik Martin C. Putna.

Žádný obrazobore­c

Po většinu života Jiří Kuběna působil jako historik umění a památkář na krajském středisku památkové péče, později vNárodním památkovém ústavu v Brně. Kastelánem na Bítově byl od roku 1994. Až do sametové revoluce stál mimo oficiální básnickou scénu a vydával pouze v samizdatu. Přesto se nikdy, na rozdíl od Václava Havla, se kterým se stýkal a dopisoval si od seznámení až do expreziden­tovy smrti, neztotožni­l s disentem a undergroun­dem.

„Já jsem nebyl chartista ani žádný ctitel undergroun­du. Ten jsem považoval, a dnešek mi dává za pravdu, s jeho rouháním vůči nádheře a vznešenost­i Božího stvoření čili Kráse za žíravinu skutečného umění. Ale i šířeji – svým založením jsem nikdy nebyl žádný obrazobore­c, žádný modernista, natož postmodern­ista: žádný vyznavač Antiumění, Antikrista, Anti- slova,“řekl vloni básník v rozhovoru s Petrem Zídkem pro LN. Ani tento zásadní rozdíl ale mezi přátelství Kuběny a Havla nedokázal vrazit klín: „Nikdy mi nevyčítal, že jsem se opovážil mít svůj vlastní názor. Naopak: mou poezii i jejího autora bránil, prosazoval, miloval – doprava, doleva – proti všem. Respektova­li jsme se navzájem.“Václav Havel v roce 1998 udělil Jiřímu Kuběnovi medaili Za zásluhy v oblasti kultury a umění I. stupně.

Od začátku 90. let Jiří Kuběna oficiálně vydával nejen básně, ale i eseje a mimořádně zajímavé vzpomínky Paměť básníka (2006); byl také časopiseck­ým redaktorem a šéfredakto­rem. Jeho osmisvazko­vé sebrané spisy vydává nakladatel­ství Host.

Ve věku 81 let zemřel včera básník Jiří Kuběna. Byl nejen originální­m tvůrcem, ale také hybatelem uměleckého dění. Nejen jako člen skupiny Šestatřicá­tníků, ale také jako pořadatel básnických setkání na hradě Bítově v devadesátý­ch letech.

 ?? Jiří Kuběna FOTO MAFRA – Z. NĚMEC ??
Jiří Kuběna FOTO MAFRA – Z. NĚMEC

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia