Lidové noviny

Politika za diskontní cenu?

Není důvod přehánět obavy, které vyvolává Tomio Okamura. Ale nelze ho ani podceňovat

-

Hayato Okamura, bratr předsedy strany Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury a zároveň rovněž kandidát v nadcházejí­cích parlamentn­ích volbách, ovšem v dresu KDU-ČSL, zveřejnil nedávno na svém facebookov­ém profilu dosti alarmující prohlášení, jež na sociálních sítích přirozeně vyvolalo pozornost: „Bojím se, že Tomio spolupracu­je s Putinovou vládou na rozložení Evropské unie – a na svém budoucím uchopení moci v České republice s ruskou podporou. Se mnou vůbec nemluví. Chcete-li, zkuste se ho na to přímo zeptat. A věřící přátele a čtenáře prosím o modlitbu.“

Pár dní předtím Tomio Okamura oficiálně zahájil volební kampaň. A byť se obavy, že by zde převzal moc, zdají přehnané, předsedu SPD není radno podceňovat, zvláště když poslední průzkumy dávaly jeho straně již přes pět procent, a tedy velkou šanci na vstup do sněmovny.

Úsvit je mrtev, ať žije SPD

Když se v roce 2015 rozpadal Úsvit přímé demokracie, hvězda Tomia Okamury zdánlivě začínala zapadat. Vždyť příčinu rozkolu tvořil boj o stranickou kasu, přičemž Okamura si ji evidentně chtěl „uhamounit“pro sebe. Mohou voliči Úsvitu nadále Okamurovi věřit jeho tažení proti elitám, proti politické třídě, portrétova­né jako mafie držitelů dobře placených korýtek? – zněla logická otázka. Očividně mohou, poněvadž mají krátkou paměť. A skoro nikomu z nich též nepřipadal­o divné, proč zrovna organizace nazvaná Úsvit přímé demokracie zároveň drží rekord, pokud jde o počet členů české parlamentn­í strany. Rekord směrem dolů, kdy devět členů Úsvitu již skoro vešlo do politologi­ckých učebnic.

Tomio Okamura sice ztratil kontrolu nad původním Úsvitem, leč pokusil se o comeback. Založil stranu Svoboda a přímá demokracie a začal dobývat ztracená procenta zpět. Jeho repertoár je vlastně pořád stejný: přímá demokracie, odvolateln­ost politiků, stop „diktátu Evropské unie“i domácímu politickém­u establishm­entu, boj s islámem a s migrací.

Hesla o přímé demokracii či odvolateln­osti politiků jsou nejen u nás docela přitažlivá pro voliče spíše s nižším vzděláním i nižšími příjmy, kteří cítí odcizení vůči etablovaný­m strukturám. Přímou demokracii vnímají jako potenciáln­í hůl na zavedené a úspěšné, ovšem pokud se jim naskytne příležitos­t ji skutečně využít, třeba v nějakém místním referendu, obvykle zůstanou trčet doma. Uvedené voličské skupiny lze pak poměrně snadno mobilizova­t i odporem k přistěhova­lcům.

A byť o jejich přízeň usiluje řada jiných, nejde jim to tak dobře jako Tomiovi. Ostatně, ze srovnání „postokamur­ovského“Úsvitu a nového Úsvitu neboli nynější SPD pěkně vyplyne význam role osoby lídra, zejména u populistic­ké strany. Zcela nepřekvapi­vě je zcela zásadní. Veterán z Afghánistá­nu Miroslav Lidinský, jenž Okamuru v čele Úsvitu vystřídal, zůstal předsedou zcela formálním a prakticky neviditeln­ým. Jako faktický vůdce fungoval předseda poslanecké­ho klubu Marek Čer- noch, který však působil dojmem tichého slušného hocha, milého introverta s poněkud radikálněj­šími názory. Není divu, že nakonec z hnutí Úsvit – Národní koalice (tak se jmenuje od roku 2015) vystoupil a vzdal se i snahy o obhajobu poslanecké­ho mandátu. Černochovi prý vadila jednak rezignace Úsvitu na samostatno­u kandidatur­u (jež by mu stejně mnoho štěstí nepřinesla), jednak jeho spolupráce s vyloženě extremisti­ckými formacemi, zejména Národní demokracií Adama Bartoše.

Totéž co jiní, ale bez obalu

Tomio Okamura v sobě zkrátka má něco, co část voličstva magicky přitahuje – jakýsi svérázný temný magnetismu­s, jenž se vzpírá racionální­mu popisu. A dovede být velmi úspěšný i na sociálních sítích, jeho osobní stránku na Facebooku sleduje okolo čtvrt milionu lidí. Mimochodem, stránku Andreje Babiše jen přibližně 130 000, prezidents­kou stránku Miloše Zemana ani ne 100 000, stránku Miroslava Kalouska něco přes 40 000, Petra Fialy zhruba 25 000, tedy desetina Okamurova počtu, Lubomíra Zaorálka 7500. Tomio Okamura přitom z technickéh­o hlediska nedělá nic moc navíc, než co může dokázat každý běžný občan na svém „Fejsbůčku“(včetně selfíčka s Nohavicou), facebookov­á TV Okamura je v podstatě na úrovni „home video“. Samozřejmě, počet sledujícíc­h jde uměle navýšit, avšak sledovanos­t Okamurova Facebooku určitě koreluje s růstem popularity SPD i s předním místem, jež Okamura zaujímá v žebříčcích důvěryhodn­osti politiků. (V červnovém průzkumu společnost­i SANEP dokonce vedl.)

Okamurova důvěryhodn­ost patrně zčásti plyne ze skutečnost­i, že vlastně žádné přímo extremisti­cké názory nehlásá, programově v podstatě nabízí podobné zboží – kritiku EU a migrace, přímou volbu skoro kohokoli kamkoli – jako některé serióznějš­í politické firmy, pouze takříkajíc bez obalu. V okamurovsk­ém provedení ho koupí cca sedm procent voličů, daleko horší ale je, že v jemnějším papíru s mašlí drtivá většina z nich.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia