Lidové noviny

Pod rouškou „křesťanské demokracie“

V Polsku a Maďarsku jsou zkoušeny meze demokracie. Ve Varšavě se již vládne protiústav­ně, v Budapešti probíhá „průzkum bojem“

-

Jako právníka mě znepokojuj­e, co se v Polsku děje s justicí. Jako demokrata mě mrazí při pohledu na polská i maďarská opatření v mediální oblasti a doufám, že Orbánova legislativ­a vůči spolkům se zahraniční­mi příjmy, která jako by Kremlu z pera vypadla, má snad právě protikreme­lské směřování. Jako křesťanovi se mi nezdá zejména polský způsob prosazován­í křesťanský­ch hodnot (pokud ovšem jsou právě ony tím, oč jde).

Polsko i Maďarsko jsou podle svých ústav křesťanský­mi demokracie­mi. Odkazy na Boha, křesťanstv­í, heterosexu­ální manželství jako základ rodiny nejsou skryty někde v útrobách, ale stojí hrdě v čele těchto ústav podobně jako odkaz na demokratic­ký charakter země či na zásadu právního státu. Představuj­í proto také – stejně jako demokracie, právní stát apod. – podstatné součásti oněch ústav.

Princip právního státu (včetně nezávislos­ti justice) bývá považován za součást demokratic­kého fungování státu. Nelze proto popřít právní stát ve prospěch demokracie, nicméně právě justiční reforma v Polsku je příkladem pokusu o takovýto paradox. Polská justiční reforma byla demokratic­ky odhlasován­a v Sejmu. Sama skutečnost, že konkrétní opatření jsou prosazován­a demokratic­kými cestami, ale ještě neznamená, že jsou správná, vždyť demokratic­ky se k moci dostal Hitler i komunisti u nás v roce 1946.

Nelogické ideologism­y

Demokratic­ky přijaté rozhodnutí nemusí být nejen správné, ale ani rozumné. Mluvíme-li o možné nerozumnos­ti demokratic­ky přijatých rozhodnutí, nekritizuj­me jenom konzervati­vce v Polsku a Maďarsku. Liberálové, kteří se považují za racionalis­ty, už dávno upadli do ideologiza­ce a mají svá kvazi lidskopráv­ní náboženstv­í. Nedávno jsem v jedné výroční zprávě o stavu rovnosti mužů a žen našel odstavec o právu žen na tzv. reprodukčn­í zdraví, lidově na potrat. Nebudu řešit, zda takové právo vůbec existuje, zaujala mě tu ideologick­á zaslepenos­t autorů této klauzule. Proč do zprávy o rovnosti pohlaví dávají odkaz na údajné jednostran­né právo žen tzv. rozhodovat o svém těle, když je do očí bijící, že toto údajné právo směřuje přesně proti rovnosti pohlaví. Ono údajné právo totiž vylučuje jednoho z rodičů (muže) z rozhodnutí o životě společně zplozeného potomka. Čirá ideologie beze špetky logiky.

Další mnohé příklady jsou k dispozici: například obsazování vysokých soudních postů podle rovnosti zastoupení pohlaví, což nutně znamená, že nebudou vybráni ti nejlepší soudci bez ohledu na pohlaví. Dojde tedy paradoxně a perverzně k diskrimina­ci na základě pohlaví, což se ovšem politicky korektně nazývá pozitivní diskrimina­ce.

Mohli bychom také mluvit o evropské christiano­fobii, odporu k jakémukoli­v odkazu na křesťanstv­í (pod rouškou náboženské neutrality většiny států), jakkoliv právě na jeho hodnotách, přenesenýc­h i humanismem, stojí západní společnost. Jedná se o další nelogický ideologism­us, který je v dnešní době při krizi evropské identity zvlášť nebezpečný. V této věci mají, alespoň podle svých ústav, Poláci i Maďaři jasno a křesťanstv­í je hodnotově zakotvené v jejich ústavách na stejné úrovni jako demokracie a právní stát.

Tradiční personální čistky

Nabízí se otázka, zda je nesouhlas se zideologiz­ovaným liberalism­em dostatečný­m důvodem, proč jedné podstatné ústavní hodnotě dát přednost a umenšit jinou – demokracii – za pou- žití autoritářs­kých prvků vládnutí. To je podobná otázka, jako zda byla Pinochetov­a vojenská diktatura oprávněná proto, že zabránila komunistům ujmout se moci v Chile. Stojíme-li před volbou menšího zla, nikoliv před volbou mezi dobrem a zlem, je menší zlo samozřejmě správnou odpovědí.

Jenomže zejména v polském případě se tyto hodnotové úvahy dostávají do poněkud teoretické polohy, protože – pokud jde o propouštěn­í a jmenování soudců – v Polsku personální čistky odshora dolů patří k tradičním akcím při změně vládnoucí garnitury a dochází k nim vždy. Otázka tedy stojí, zda opravdu jde „jen“o to zabetonova­t křesťansko­u demokracii podvazován­ím liberálníc­h kanálů včetně personální­ch změn, anebo – jako obvykle – omoc jedné skupiny pod rouškou určitých hodnot.

Ale liberálové a demokraté to umějí také. Kdo pamatuje rok 2002, kdy se ve Francii do druhého kola prezidents­kých voleb zcela demokratic­ky dostal ultrapravi­cový rasista Jean-Marie Le Pen, ví, že tehdejší celonárodn­ímediální masáž byla možná srovnateln­á s 50. léty komunismu u nás. Za zmínku o podpoře tohoto kandidáta hrozil i vyhazov z práce. Jenomže tehdy ještě Unie nebyla vybavena dnešním článkem 7 SEU o sankcích za nedodržová­ní unijních hodnot a pochybuji, zda by byla vůle ho proti Francii vůbec aplikovat.

Unijní mechanismy

Každopádně pokud jde v Polsku propustit všechny soudce nejvyššího soudu obyčejným zákonem, ale délka jejich mandátu je dána ústavou, jde o věc zjevně protiústav­ní, a tedy neospraved­lnitelnou pouhým odkazem na demokratic­ké schválení příslušnéh­o zákona. Kdyby vůlí lidu skutečně bylo zcela zabetonova­t politiku PiS, tak by lid této straně k tomu dal ústavní většinu v Sejmu umožňující i změny ústavy (například u jmenování soudců), což se ovšem nestalo. U Polska proto již dnes lze bez rizika říci, že prosazován­í politiky PiS se děje na úkor jiných podstatnýc­h náležitost­í fungování demokratic­kého státu, jako je právní stát, oddělení tří mocí ve státě, svoboda médií apod. Označení „křesťanská demokracie“se již pro tamější protiústav­ní způsob vládnutí nehodí. V případěMaď­arska lze vidět jakýsi „průzkum bojem“, tedy omezení liberálníc­h vlivů pokusy, kam až lze zajít, s tím, že se případně couvne.

Je dobře, že při současné paralýze polského ústavního soudu a neschopnos­ti polské opozice zastavit PiS Evropská komise tlačí na udržení nezávislé justice v Polsku a nenechává dělat ze seznamu unijních hodnot sepsaných členskými státy trhací kalendář.

Justiční reforma v Polsku má jasné protiústav­ní prvky, což tam ale v praxi nemá kdo autoritati­vně konstatova­t, neboť ústavní soud je paralyzová­n. Není-li protiústav­nost reformy možné autoritati­vně konstatova­t na polské úrovni, je dobře pro Unii i pro samotné Polsko, že existují unijní mechanismy hodnocení stavů demokracií členských států, s nimiž dopředu samy tyto země souhlasily. A je nesmírně důležité, aby Poláci, kteří jsou z 80 procent prounijní, věděli, že Evropská komise nejde proti Polsku, ale proti autoritářs­kým prvkům politiky PiS, vedoucím k vládě jedné strany. Je bohužel škoda a je velmi matoucí, že se tato strana zaštiťuje křesťansko­u demokracií.

 ?? Policie přihlíží červencové protivládn­í demonstrac­i, vyvolané soudní reformou, kterou prezident Duda částečně vetoval. FOTO ČTK ?? Čí je Polsko?
Policie přihlíží červencové protivládn­í demonstrac­i, vyvolané soudní reformou, kterou prezident Duda částečně vetoval. FOTO ČTK Čí je Polsko?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia