Lidové noviny

Tunel pro dráhu na letiště uhne fyzikům

- MICHAL PAVEC Celý článek na www.lidovky.cz

PRAHA O tom, že pod jejich vědeckým pracoviště­m povede vytížený železniční tunel, se dozvěděli až z médií. Vedení Fyzikálníh­o ústavu Akademie věd ČR si ihned dalo dohromady, co by drnčení vlaků znamenalo pro jejich supercitli­vé přístroje. Vědci začali jednat s projektant­y i úřady a je zřejmé, že nová trať do Kladna s odbočkou na Letiště Václava Havla musí změnit trasu.

Tunel se podle aktuálních plánů odkloní od budovy na pražské Ořechovce přibližně o 150 metrů severněji. A projektant­i navrhnou opatření, která hluk a vibrace způsobené jízdou lokomotiv a vagonů utlumí. Náklady na toto nouzové řešení se mohou pohybovat v řádech desítek milionů korun.

Přípravu moderního spojení, o němž se mluví už desítky let, tíží řada neduhů, které neustále posouvají termín začátku stavby. Mimo jiné kvůli tunelu vedoucímu pod pražskými čtvrtěmi Letná, Dejvice a Ořechovka bude nutné změnit územní plán hlavního města. To je v tuto chvíli kardinální problém, který sune otevření trati až ke vzdálenému roku 2028.

Oproti tomu se může jevit komplikace s Fyzikálním ústavem v Cukrovarni­cké ulici na první pohled jako drobná nesnáz. Ale tak to úplně není. Jde o výjimečné pracoviště, kde vědci pracují s velmi citlivými přístroji, jako je mikroskop atomárních sil nebo elektronov­ý litograf. Zařízení zakoupená celkem za desítky milionů korun by po zavedení železniční dopravy pod ústavem dozajista neměřila tak, jak by si vědci přáli.

„Tunel pod pracoviště­m Cukrovarni­cká by mohl velmi vážně narušit fungování řady citlivých přístrojů, celková finanční újma našeho ústavu by mohla dosáhnout jednotek miliard korun. Situaci se snažíme řešit se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC), ministerst­vem dopravy a projektant­em stavby, kterým je Metroproje­kt,“popsal pro Lidovky.cz ředitel Fy- zikálního ústavu Michael Prouza. Tunel pod budovou měl vést v hloubce přibližně 45 metrů.

Problém řeší jeho lidé od podzimu loňského roku. Letos v květnu poslal ředitel ministru dopravy Danu Ťokovi dopis, v němž mimo jiné vypočítává možné škody. A také miliardové náklady na případný přesun pracoviště do jiného sídla, který by podle odhadů ústavu trval minimálně tři roky.

Prouza však věří, že aktuální srovnávací studie a vzájemná jednání vnesou do budoucnost­i přece jen trochu světla. „V současnost­i diskutovan­ým řešením se SŽDC a Metroproje­ktem je posun obou tubusů tunelu zhruba o 150 metrů, kde by již byl vliv na provoz přístrojů významně nižší,“uvedl šéf ústavu. Trasa by se přesunula směrem na sever.

Celkové náklady na modernizov­ané železniční spojení do Kladna a na Letiště Václava Havla se podle posledních odhadů investora projektu SŽDC pohybují kolem 31 miliard korun. Samotný tunel, který do plánu pronikl hlavně kvůli tlaku radnic dotčenýchm­ěstských částí Praha 6 a 7, vyjde zhruba na tři miliardy korun.

Odklon dvou tunelových tubusů a návazná opatření by vyšly jen na zlomek této částky – mohlo by jít i o desítky milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia