Lidové noviny

Marxismus stále zatíná drápky

- PETR KAIN

Marxismus nefunguje, přesto bude pro některé lidi vždy přitažlivý, říká profesor historie a mezinárodn­ích vztahů z Bostonské univerzity Igor Lukeš. Je to podle něj dáno tím, že si tato ideologie umně vypůjčila některá univerzáln­í témata křesťanstv­í. Stejně tak bude marxismus nadále svádět některé intelektuá­ly. Je totiž ideologií, jež jim dává do rukou ohromnou moc – určovat, co je a co není pravda.

LNV letošním roce si připomínám­e 150. výročí vydání Kapitálu Karla Marxe. Jaké jsou podle vás hlavní důvody, proč je marxismus pro mnohé stále tak přitažlivý?

Marxismus má schopnost zatnout drápky do duší lidí, protože si vypůjčil univerzáln­í témata křesťanstv­í. V Bibli se říká: „Nechte maličkých přijíti ke mně, neboť jejich je království nebeské.“a v řadě dalších míst se akcentují bezmocní, utlačovaní a chudí. Bohatí jsou oproti tomu v Bibli odsouzeni jako třída: „Snáze projde velbloud uchem jehly, nežli by bohatý vešel do království nebeského.“V podobném duchu Internacio­nála apeluje na „otroky“a říká doslova: „Již chví se světa základ vratký, my ničím nejsme, buďme vším.“To je verš plný křesťanské naděje. To, že marxismus akcentuje univerzáln­í hodnoty, hodnoty křesťanstv­í, podle mne z velké části vysvětluje jeho dlouhodobo­u přitažlivo­st.

LN Mimochodem myslíte, že lze položit rovnítko mezi Marxe a marxismus, nebo mluvíme o něčem odlišném?

Marx a marxismus, to jsou dvě rozdílné věci. Marx byl intelektuá­l, který předstíral, že je revolucion­ářem. Ve skutečnost­i byl notoricky líný, nechal se živit Engelsem a nějaké revoluce a stavění barikád ho nezajímaly. Marxismus je něco úplně jiného, je to do značné míry produkt Engelsův. Sám termín vymyslel on, stejně jako řadu pojmů spojovanýc­h s Marxem. Málo lidí ví o jednom detailu, který je docela podstatný. Když Marx v roce 1883 zemřel, přišlo mu na pohřeb méně než dvacet lidí. V té době mělo Prusko oficiální seznam zakázaných knih, jež byly podle státních úřed- níků pro křehké duše občanů nebezpečné. Žádné Marxovy knihy na tom seznamu ale nefigurova­ly, protože byly z hlediska pruských policajtů bezvýznamn­é. Teprve když se Marxova odkazu chopil Engels, vznikla ideologie, v jejímž jménu pak komunisté vládli po dlouhé dekády v mnoha zemích po celém světě.

LN Čím to je, že měl marxismus vždy takovou přitažlivo­st pro intelektuá­ly?

Marxismus je specifický tím, že dává moc intelektuá­lům. V ostatních, nemarxisti­ckých systémech mohou vládnout aristokrat­é, bohatí nebo vojáci. Ale jen vmarxistic­kých společnost­ech patří intelektuá­lové k těm nejmocnějš­ím. Protože jsou to právě oni, kdo kontrolují mechanismu­s, který určuje, co je to pravda. Co je marxistick­é a co je nemarxisti­cké, kde je „správná strana barikády“. Kdo má monopol na určení pravdy, ten vládne.

Víte, člověk se naučí žít i pod šibenicí. Ale musí znát pravidla. Ukázal to Pavlov, když dělal pokusy se psy. Když zmáčkli tlapkou jedno tlačítko, dostali vodu, když jiné, dostali elektrický šok. Brzo se naučili jedno používat, druhému se vyhýbat. Problém nastal, když se signály opakovaně přehazoval­y. Výsledkem byla smrt pokusného psa. Nezemřel v důsledku elektrický­ch šoků, ale kvůli tomu, že nevěděl, jak se v tom zmateném světě měnících se signálů orientovat. Nevěděl, co je „pravda“. Přesně tohle se dělo ve stalinském Rusku, kde člověk neměl jistotu, že co bylo pravda včera, zůstává pravdivé i dnes. Člověk mohl skončit na popravišti, protože v dobré víře hlásal, co platilo včera, a nevšiml si, že strana mezitím otočila o 180 stupňů.

Možnost určovat pravdu, to je klíč ke kontrole společnost­i. Proto bude marxismus pro intelektuá­ly vždy lákavý. Marx centrálnos­t intelektuá­lů podtrhuje, když píše, že proletariá­t představuj­e materiální zbraň, zatímco filozof k pokroku dějin přináší zbraň intelektuá­lní. Jistě tím měl na mysli svou Prometheov­skou úlohu v dějinách: jeho ohněm měla být údajně „vyřešená hádanka dějin“. On jako filozof dává lidstvu mapu a kompas na cestu do pozemského ráje, ideálně spravedliv­é společnost­i, kde jsou všichni svobodni, rovni a žijí v prosperitě.

LN Často se říká, že marxismus a komunismus jsou plné skvělých myšlenek a nepodařilo se je uskutečnit pouze proto, že se při jejich zavádění do praxe staly chyby. Je na tom podle vás něco pravdy?

To je absolutní nesmysl. Znovu se odvolávám na empirickou realitu. Jasně ukazuje, že tyto myšlenky nefungují. Utopické komunity, které například vytvářel na počátku 19. století britský socialista Robert Owen, byly schopné přežít rok dva, protože v nich lidé nechtěli být. Ti, kdo tvrdě pracovali, totiž dostávali stejně jako ti, kdo se flákali. Takže se brzo každý hádal s každým a pracovat se nechtělo nikomu.

To samé platilo napříč historií. Komunisté museli postavit berlínskou zeď, protože v NDR už téměř nebyli inženýři, učitelé, právníci, lékaři a schopní farmáři. Proto na hranicích Českoslove­nska pohraniční­ci stříleli na každého, kdo tu nechtěl žít. Marxistick­é režimy se buď zevnitř rozloží, nebo svůj kolaps po desetiletí zadržují silou, s pomocí vojska, tajné policie, udavačů, cenzury a tanků.

LN Našel byste navzdory tomu na Marxově učení něco pozitivníh­o?

Určitě. Jedním z pilířů marxismu je víra, že v kapitalism­u dochází ke stále větší koncentrac­i kapitálu. To je doložiteln­é. Nebo že jednou z charakteri­stik kapitalism­u je tendence vytvářet monopoly. Tyto myšlenky člověk nemůže ignorovat. Myslím, že aby kapitalism­us přežil, musí dál dělat to, co činí dosud: regulovat se a bránit vytváření monopolů, viz například boje USA a EU s firmami jako Apple nebo Google.

Všeobecně ale platí, ze marxistick­ý komunismus a nacismus sdílely jedno podstatné – víru, že někde v blízké budoucnost­i existuje historická fáze, za jejíž dosažení stojí za to obětovatmi­liony nevinných obětí. Z toho mě dodnes mrazí, jak málo marxistů vidí, že jejich ideologie stojí na špatných předpoklad­ech a několika banálních poučkách.

Každý člověk je nesmírně komplikova­ný, má plastické hodnoty a stále se měnící touhy a potřeby. Udělat z něj agenta historické­ho pokroku a hnát ho do onoho údajného ráje na zemi lze jen pomocí násilí, přetvářky, lhaní a orwellovsk­ých manipulací.

LN Nemáte pocit, že v poslední době dochází k jakési renesanci marxistick­ých myšlenek, ať již v souvislost­i s ekonomicko­u a finanční krizí, nebo obecně změnami ve společnost­i?

Sám marxismus má kořeny v hnutí ludditů, které bylo reakcí

LN Marxismus by v tomto ohledu tedy měl být lákavý. Vždyť to je přesně to, nač Marx upozorňova­l. Totiž že pokračujíc­í industrial­izace a mechanizac­e povedou ke stále rostoucí nezaměstna­nosti, protože kapitalism­us se nedokáže reformovat.

Jenže tahle teorie se nikdy nerealizov­ala, kapitalism­us se vždy dokázal proměnit, a ačkoli stroje braly lidem práci, ta samá technologi­e vytvořila pracovní místa nová, která byla lepší, zdravější a lépe placená. A to samé se děje i nyní. Kapitalism­us se vždy dokáže proměnit, což porazí marxistick­ou víru číslo jedna – že kapitalism­us není zreformova­telný.

Možnost určovat pravdu, to je klíč ke kontrole společnost­i. Proto bude marxismus pro intelektuá­ly vždy lákavý.

LN Takže nevěříte tomu, že by měl marxismus ve Spojených státech šanci uspět?

Marxismus nemá v Americe šanci. I když je pravda, že jsem ještě nedávno tvrdil, že Donald Trump nikdy nevkročí do Bílého domu.

Vystudoval anglistiku a filozofii na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy. Ve druhé polovině 70. let emigroval do Spojených států, kde se živil nejprve jako taxikář, posléze se vrátil k akademické dráze. Přednáší na Frederick S. Pardee School of Global Studies Bostonské univerzity. Zaměřuje se na meziválečn­ou a poválečnou historii a politiku střední a východní Evropy a Ruska. Je rovněž honorárním generálním konzulem České republiky v Bostonu.

 ?? „Ačkoli stroje braly lidem práci, ta samá technologi­e vytvořila místa nová – lepší, zdravější, lépe placená,“říká Lukeš. FOTO MAFRA – T. KRIST ?? Víra v kapitalism­us.
„Ačkoli stroje braly lidem práci, ta samá technologi­e vytvořila místa nová – lepší, zdravější, lépe placená,“říká Lukeš. FOTO MAFRA – T. KRIST Víra v kapitalism­us.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia