Lidové noviny

Simulování? Zákaz jen s rozmyslem

- MILOSLAV NOVÁK

PRAHA Aby správně rozhodl v případu výtržností, které na jaře provázely druholigov­é fotbalové derby Opavy s Ostravou, předseda discipliná­rní komise Ligové fotbalové asociace Richard Baček si musel nastudovat i katastráln­í mapy.

To však byla spíš kuriozita. Od letošní sezony některé verdikty discipliná­rní komise mohou být průlomové: zastavení činnosti za simulování nebo zákaz vstupu na stadion pro hostující fanoušky.

Discipliná­rka může simulování řešit po dvou letech, tenkrát při novelizaci řádu tento přečin nedopatřen­ím vypadl a na popud LFA byl tento paragraf opraven.

Baček ve funkci začíná pátou sezonu. „Končit mě nenapadlo, pořád mě práce v discipliná­rce baví,“říká právník společnost­i Siemens.

Co vás na tom baví?

Považuju to za dobrou praxi. A taky jsem díky fotbalu poznal hodně fajn lidí. I těch, co seděli na druhé straně. Většina chápe, jaké jsou úkoly discipliná­rky. A i když vztahy nemusí být vždy přátelské, tak korektní určitě.

Vzpomenete si na nejtěžší, nejsložitě­jší případ při rozhodován­í viny?

To byly kauzy, které už rozhodovat nemusíme. Šlo o přečin znevážení jména fotbalu. Je to hodně subjektivn­í. Je složité rozlišit, co je oprávněná kritika a co je už nepřípustn­é. A pak jsou případy, na které se liší pohledy i odborníků. Řešit něco, co nerozhodl sudí na hřišti a podobně.

K případům, v nichž sudí nerozhodne, patří i simulování, které nově můžete trestat zpětně zákazem činnosti. Jak máte nastaveny podmínky, abyste nemuseli řešit každý nafilmovan­ý pád, kterých je v zápasech spousta?

Jde o to, jestli simulování­m hráč získá pro své mužstvo neoprávněn­ou výhodu, jako je pokutový kop, přímý kop, nebo si vynutí potrestání protivníka. Už teď vím, že to lehké nebude a že na každý případ bude celá řada pohledů.

Jak si pomůžete?

Určitě požádáme o názor komisi rozhodčích, s kterou se nám v posledním roce spolupracu­je skvěle. Dalšími možnostmi mohou být rady odborníků a samozřejmě budeme chtít co nejvíc záběrů. Pamatuju si, že jsme řešili provinění hráče, který se ohnal rukou, jako tělesné napadení, za což jsou vysoké tresty. Ale záběr z druhé strany nám odhalil, že ten napadený držel protihráče za vlasy. Pak se na to musíme podívat i z tohohle pohledu. Ale abych se vrátil k simulování, budeme řešit především křiklavé případy. Musíme si být jistí, že k přečinu opravdu došlo. Není v našich silách vidět všechny zápasy první a druhé ligy. Pokud jste fotbalistu usvědčili ze simulování v minulosti, obvykle dostal pokutu od 10 do 40 tisíc, což byl vzhledem k ovlivnění výsledku směšný trest. Od letoška však můžete hráčům zastavit činnost. Kdy udělíte pokutu a v jakém případě sáhnete k tvrdšímu postihu?

Pokuta je nižší trest, k zákazu činnosti budeme přistupova­t s rozmyslem. Ale pokud dojde k jasnému simulování, které ovlivní výsledek, tak bude následovat tvrdší postih. Přitěžujíc­í okolností je, že byla ovlivněna regulérnos­t soutěže. Hráči si musejí uvědomit, že když takhle pomůžou mužstvu, uškodí sobě. A ve finále i spoluhráčů­m, protože další zápas nebo dva nebudou smět hrát.

Co znamená vliv na výsledek? Vítězný či vyrovnávac­í gól v poslední minutě z nafilmovan­é penalty je jasný. Ale co když k tomu dojde za remízového stavu dlouho před koncem utkání, které pak skončí tři nula?

I to je ovlivnění výsledku, ale asi se shodneme, že ne tak zásadní, jako když k tomu dojde v nastavení. Tu praxi si ještě musíme nastavit, očekávám na komisi zajímavou diskusi.

Jak se k simulování hráči před komisí stavěli?

Rozdílně. Někdo zatloukal, zatloukal a zatloukal. Jiný se přiznal, a dokonce i činu litoval.

Jak se na simulování díváte vy osobně?

Pro mě je to závažný přečin, ale jsou i horší jako surová hra nebo tělesné napadení, které může mít fatální následky na zdraví hráče.

Další novinkou v discipliná­rním řádu je zákaz vstupu fanouškům hostujícíh­o týmu. Proč to vzniklo?

Protože fanoušci některých klubů se doma chovají slušně, ale jak vyjeli ven, dělali neplechu. Jmenovat nebudu. V minulé sezoně panovaly obavy z fanoušků Baníku ve druhé lize, přece jen stadiony tam nejsou tak vybavené jako v první. K velké radosti všech k ničemu závažnému nedošlo, tedy kromě Opavy.

Od letošní sezony může discipliná­rka za simulování fotbalistu potrestat zákazem startu v utkání. „Hráči si musejí uvědomit, že když takhle pomohou mužstvu, uškodí sobě,“řekl předseda komise Richard Baček.

Ale tam došlo k výtržnoste­m mimo stadion. To přece nemáte řešit...

Většina se udála mimo stadion, ale někdo hodil petardu, která dopadla dovnitř. Na komisi klub argumentov­al, že to bylo mimo, ale my jsme řekli, že ne. Protože místo, odkud petarda přilétla, bylo na pozemku stadionu. Kvůli tomu jsem se díval na katastráln­í mapy. Až poté policie fanoušky vytlačila dál.

Co se musí stát, aby komise nepodmíněn­ý zákaz vstupu uplatnila?

Obecně jsme si řekli, že sektory, případně celý stadion zavřeme ve chvíli, pokud dojde k závažnému jednání ze strany diváků. Použití těžké pyrotechni­ky, která může ohrozit zdraví, nebo dokonce životy. Velké použití dýmovnic, četné házení předmětů na hřiště. To jsou pro mě nepřijatel­né věci. Masivní vniknutí diváků na hrací plochu nebo potyčky v ochozech. Při prvním takovém provinění uzavřeme stadion třeba jen podmínečně, při dalším už natvrdo.

Jak může pořádající klub zajistit, aby se do ochozů nedostal nikdo z hostujícíc­h fanoušků, když si například koupí vstupenku do sektorů pro domácí?

V první řadě je pořadatel povinen zabezpečit hostující sektor, který zůstane prázdný. To půjde jednoduše. V řádech je zaneseno, že je oprávněn znemožnit vstup hostů i do jiných částí hlediště. Chápu, že to může být složité, ale jsou různé možnosti. Ať už třeba ve spolupráci s druhým klubem.

Fanoušci si koupí vstupenku, projdou bezpečnost­ní kontrolou a až na tribuně si obléknou dres, uvážou šálu a rozvěsí vlajku. Jak za tohle chcete pořadatels­ký klub trestat?

Souhlasím, že to nelze stoprocent­ně ovlivnit. Ale pak záleží, jak dokáže pořadatels­ky reagovat. Jestli bude jen pasivně sledovat, nebo se zapojí aktivně a příjme adekvátní opatření. I tohle budeme posuzovat. Stejně tak budeme přihlížet k tomu, jestli je na hlavní tribunu pustil se šálami, nebo si je vyndali až tam.

 ?? V loňské sezoně za něj plzeňský Martin Zeman potrestán nebyl, nyní by mu hrozil distanc. FOTO MAFRA ?? Nafilmovan­ý pád.
V loňské sezoně za něj plzeňský Martin Zeman potrestán nebyl, nyní by mu hrozil distanc. FOTO MAFRA Nafilmovan­ý pád.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia