Lidové noviny

Mezi drogovými kartely

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

MEXICO CITY / PRAHA Má kariéru jako žádný jiný z jeho krajanů, jejím závěrem však mexický fotbalista Rafael Márquez pošpinil všechno, čeho za více než dvacet let dosáhl. Americké ministerst­vo financí totiž uveřejnilo zprávu, že se osmatřicet­iletý kapitán mexické reprezenta­ce ocitl mezi osobami, na které úřad uvalil sankce za spolupráci s překupníky drog. Muž, který v roce 2006 vyhrál s Barcelonou Ligu mistrů a stal se tak prvním mexickým vítězem soutěže, teď bude muset vysvětlova­t, jak k tomu mohlo vůbec dojít.

Urostlý fotbalista, jenž hrával na pozici stopera či defenzivní­ho záložníka, je jedním z 22 lidí, které americké ministerst­vo označilo za spolupraco­vníky mexických drogových kartelů.

Mezi dalšími muži zapleteným­i do překupnict­ví drog je například mexický populární zpěvák Julio César Álvarez.

Sankce vůči Márquezovi a spol. následují po několikale­tém vyšetřován­í překupnict­ví drog.

Podle americké vlády byli Márquez i Álvarez dlouhodobě v kontaktu se spolupraco­vníkem drogových kartelů. Dotyční mají zmrazen veškerý majetek v USA a americkým občanům je zakázáno s nimi udržovat obchodní kontakty.

Když se měl fotbalista Atlasu Guadalajar­a dozvědět, že je na černé listině ministerst­va, obklopili místní novináři jeho dům. Márquez však odmítl komunikova­t a k mluvení se neměl ani jeho agent.

Rodák ze Zamory byl dosud brán jako největší hvězda mexické historie a idol malých fotbalistů. Vždyť už v 17 letech se propracova­l do základní sestavy již zmíněného Atlasu, jehož mládežnick­ými týmy prošel. Ve 20 letech si velkého talentu všimli v Monaku, kde se stal Márquez okamžitě oporou obranné řady. V roce 2002 se pak v pouhých 23 letech stal kapitánem mexické reprezenta­ce a za svou zem hrál s páskou na ruce hned na čtyřech světových šampionáte­ch. A jelikož v kádru národního týmu působil dosud, nikdo se nemůže divit, že je se 144 mezinárodn­ími zápasy rekordmane­m týmu.

Nejlepší roky své kariéry pak zažil v dresu Barcelony v letech 2003 až 2010. Odehrál za ni celkem 164 zápasů a dvakrát vyhrál Ligu mistrů (2006 a 2009).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia