Lidové noviny

Osamělý vlk z Prušánek

- JINDŘICH MAREK PRUŠÁNKY

Byl opravdovým supervoják­em, který při výcviku ve skotských horách v únoru 1944 k obdivu svých instruktor­ů spal v závějích a sám ušel desítky mil v těžkém horském terénu. Složitě se však pro něj hledal úkol v rámci kolektivu. Byl konfliktní solitér s podivínsko­u povahou, který navíc občas mluvil ze spaní a odpovídal přitom na kladené otázky…

Jeho život je příběhem osamělého vlka, který se nedokázal včlenit do své „smečky“. Přesto byl Pavel Hromek ochoten obětovat i svůj život za zájmy národa, které přes svou svérázně podivínsko­u povahu kladl vždy nad své osobní zájmy. „protektorá­tní mosty“a vydal se do zahraniční­ho odboje. Po pětitýdenn­ím pobytu ve známém maďarském kriminále Toloncház se nakonec přes Balkán a Střední východ dostal do Francie a po její porážce do Velké Británie. Tam se hlásil mezi letce a parašutist­y. To druhé se mu splnilo až v srpnu 1942. Prošel řadou náročných kurzů a v květnu 1944 byl lodí konečně vyslán do Itálie. Vysazen do okupované vlasti byl však sám v hodnosti kapitána až na šestý pokus s radiostani­cí Jarka v rámci operace Bauxite v noci z 22. na 23. března 1945 u Velkého Meziříčí. Jeho úkolem bylo udržovat spojení vojensko-partyzánsk­é organizace Rada tří s italskou základnou a zajistit jí letecké shozy zbraní.

Po osvobození začal tehdy již major Pavel Hromek studovat Vysokou školu válečnou. Jeho tvář navždy zvěčnil i filmový pás, když byl angažován do epizodní role radioteleg­rafisty ve filmu Muži bez křídel. Jeho vojenskou kariéru však ukončil komunistic­ký převrat v únoru 1948. Proto odešel podruhé do exilu a zapojil se do protikomun­istického odboje. Několikrát tajně jako kurýr navštívil Prahu, po které se měl pohybovat i v uniformě příslušník­a SNB! Pavel Hromek nakonec zemřel daleko od vlasti 10. září 1977 v Coxsackie ve státě New York v USA.

 ?? Vyskočil na sklonku války sám nad protektorá­tem s radiostani­cí Jarka. Zapojil se i do protikomun­istického odboje. Hromek je na snímku ve výřezu. FOTO VHÚ ?? Pavel Hromek (1911–1977)
Vyskočil na sklonku války sám nad protektorá­tem s radiostani­cí Jarka. Zapojil se i do protikomun­istického odboje. Hromek je na snímku ve výřezu. FOTO VHÚ Pavel Hromek (1911–1977)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia