Lidové noviny

Autoportré­t ve věku sociálních sítí

- KAMILA SMEJKALOVÁ

Možná patříte k těm, kteří své zážitky z dovolených na sociálních sítích dokumentuj­í fotografie­mi sebe sama, to znamená, že si pořizujete selfie (v češtině se ustálila výslovnost /selfí/). V tom případě by bylo užitečné vědět, jak s tímto slovem v češtině zacházet.

Vzhledem k tomu, že jde o slovo nové, v běžných slovnících ho zatím nenajdeme. Česká Wikipedie říká, že je to „typ fotografic­kého autoportré­tu, obvykle pořízeného z ruky za pomoci digitální- ho fotoaparát­u či chytrého telefonu“. Výraz je odvozen z anglického self, což se obvykle ve slovnících překládá jako „já“nebo „vlastní osoba“a v konkrétním užití různě podle významu věty. Každopádně je zřejmé, že odtud pochází selfie jako fotografie sebe sama, tedy vlastní osoby. Mohli bychom místo tohoto neologismu používat nějaké české slovo? Jediný ekvivalent, který mě napadá, je autoportré­t. Až na to, že taky není český. Je to slovo cizí stejně jako selfie. Místo hledání českého překladu se tedy zamysleme, jak tento výraz v češti- ně používat. Když budeme mluvit nebo psát o selfie, je užitečné ujasnit si, jestli jsme si například pořídili pěkné selfie, nebo pěknou selfie. U nových slov cizího původu se často setkáváme s kolísáním mezi rody.

JAZYKOVÉ OKÉNKO

V tomto případě je to kolísání mezi rodem ženským a středním. Motivace užívání v rodě ženském je jasná: odkazuje na slovo fotografie, protože selfie je fotografie sebe sama: Nedá se nic dělat, tahle selfie prostě nebude tak nama- chrovaná, jak jsem si naplánoval. Přitom je selfie stará jako fotografie sama.

Vedle toho se ale objevuje i rod střední. Zařazení k tomuto rodu vychází ze zakončení na dlouhé /í/ a podle srovnání počtu dokladů to vypadá, že nad rodem ženským začíná vítězit: Nesmí chybět ani jedno vysmáté večírkové selfie. Mohli jste nejen fotit okolí, ale i udělat si dokonalé selfie. Toto slovo je nesklonné a koncové anglické -s, které se občas objevuje pro naznačení, že jde omnožné číslo, není v češtině vhodné. Ještě doplňme, že selfie se dá po- užít i jako nesklonné přídavné jméno – selfie tyč, selfie nástavec, selfie póza, selfie snímky apod.: Bohužel selfie tyče začaly ohrožovat jak návštěvník­y, tak vystavené figuríny. K tomu všemu stíhá na sociálních sítích vystavovat pozoruhodn­é selfie snímky. Při pořizování takzvané selfie fotografie letos zemřelo minimálně dvanáct lidí.

Při čtení uvedených příkladů mě napadá jediný závěr: Milí pořizovači selfie, dávejte si pozor!

Autorka pracuje v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia