Lidové noviny

Umělé domečky pro pandy

- JOSEF TUČEK

Její obrázek připomínaj­ící plyšového medvídka se stal známým symbolem ochrany ohrožených druhů. Patří sice mezi medvědovit­é šelmy, ale krmí se hlavně bambusem, který si vylepšuje nějakým tím hmyzem či nalezeným vajíčkem, takže působí dostatečně mírumilovn­ě. Panda velká až dosud přežila mnohá protivenst­ví, teď zřejmě bude čelit novému problému – oteplování.

Výzkumník Kuo-čen Šen z Čínské akademie věd z Pekingu se svými kolegy obcházel šest pohoří podél čínské strany Tibetské náhorní plošiny. V těchto místech pandy velké žijí a vědce zajímalo, jak se jim tam vyvíjí životní prostředí. V odborném periodiku Biological Conservati­on teď popsali, že se stává pro pandy stále teplejším.

EKOPOHLED

Po porovnání dřívějších dat Kuo-čen Šen spočítal, že rozloha oblastí, které bývají vystaveny teplotám 30 a více stupňů Celsia, se zvýšila z 332 na 4482 čtverečníc­h kilometrů. A s tím mají pandy docela problém. Jak Šen zdůrazňuje, jiné studie už prokázaly, že hranice, nad níž pandy trpí teplotním stresem, je 25 stupňů. Horka tedy vyhánějí zvířata z jejich běžného prostředí a nutí je přesouvat se do chladnější­ch horských oblastí ve větších výškách. Ale tam je pro ně obtížnější najít dostatek potravy.

A tak čínský tým navrhuje alespoň krátkodobé řešení, jak zvířatům ulevit. Podle vědců by měli lidé pro pandy vytvořit síť jakýchsi útulků, která by byla budována poblíž potoků. Lidské zásahy by měly respektova­t ráz krajiny, stavby by tedy využívaly přirozené části lesa a vhodným přikrytím by zvýšily počet míst, kde je chladněji a kde se pandy mohou schovat před přímým sluncem.

Útočiště pro zvířata by měla mít úzký vchod, který zadrží horko venku, a uvnitř prostory připravené zejména z pohledu potřeb samic s mláďaty, jež jsou na vedro nejcitlivě­jší.

Příštím symbolem živočišnéh­o druhu, který člověk v přírodě zachraňuje před vyhynutím, tedy zřejmě bude panda koukající z umělého lesního domečku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia