Lidové noviny

„Turisti, táhněte domů!“

Obyvatelé jihu Evropy se bouří proti masám návštěvník­ů Nedá se tu kvůli nim žít, stěžují si

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ Více na straně 5

PRAHA Hluk, hory odpadků a zácpy v uzoučkých uličkách jsou tam denní realitou. Nájmy dosahují astronomic­kých výšin, zato šance nakoupit si v některém z místních obchůdků se rovnají takřka nule. Zmizely, aby udělaly místo lákadlům na turisty. O možnosti najít podnik, kam si sednout na večeři či sklenku s přáteli, nemluvě. Turisté jsou všude.

Obyvatelé Benátek, Barcelony, Dubrovníku nebo třeba Florencie už dlouho varují, že všechna tato města jsou dávno za hranou svých možností a příliv mas už nezvládají. Situace je ale podle nich letos horší než kdy dříve. Stěžují si, že pro běžné obyvatele je život v těchto městech k nevydržení.

Počet turistů tam roste meziročně až o desítky procent. Může za to jednak expanze nízkonákla­dových dopravců a výletních lodí spolu s rozmachem webů zprostředk­ovávajícíc­h ubytování, na straně druhé pak do jihoevrops­kých měst žene davy cestovatel­ů i zhoršená bezpečnost­ní situace v populárníc­h dovolenkov­ých destinacíc­h, jako je Egypt, Turecko či Tunisko. Navíc kromě tradičně hojně zastoupený­ch turistů ze Západu v posledních letech markantně přibylo také výletníků z Ruska či ze stále početnější a bohatší střední třídy Číny a Indie.

Vůči davům turistů se proto začala evropským jihem lavinovitě šířit revolta. Někde volají po jejich omezení. V katalánské metropoli Barceloně nebo také třeba na Mallorce ale vypjaté emoce zašly mnohem dál. Tamní levicová a antiglobal­izační hnutí už proti cizincům podnikla několik výpadů a snaží se jim pobyt znepříjemn­it. „Turisti, táhněte domů!“vzkazují graffiti v ulicích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia