Lidové noviny

Klikání za stovky milionů

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Dvě stě tři milionů poprvé, dvě stě tři milionů podruhé, dvě stě tři milionů potřetí – prodáno! Kdo si tuto klasickou momentku z aukcí představov­al, když mobilní operátoři před měsícem za dohromady 1,015 miliardy korun vydražili frekvence pro datové služby, šeredně se spletl. „Přírodní bohatství nás všech“, jak bývá kmitočtům někdy přezdíváno, se nerozděluj­í za zvuků bouchání aukčního kladívka, nýbrž na pozadí klikání počítačový­ch myší.

Deštivé páteční ráno sedí v jedné ze zasedacích místnosti Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ) šest lidí s pohledy zarytými do monitorů notebooků před sebou. Vypadá to jako seance „ajťáků“, ale online éterem přitom co chvíli létají desítky milionů korun. Ač to nepůsobí vůbec okázale, je to vrchol dvouletých příprav aukce frekvencí v pásmu 3,7 GHz, ve které kromě dvou současných uspěli i dva noví operátoři.

Virtuální představen­í

Částky, které všichni zúčastnění vášnivě přihazují, jsou však pouze virtuální. Tomu odpovídá i atmosféra vmístnosti, která je nakonec uvolněná, jednotliví účastníci aukce spolu i žertují. Nejde totiž o pravou aukci. To se jen ČTÚ rozhodl dát včera LN a dalším zástupcům odborné veřejnosti příležitos­t vyzkoušet si, jaké je to v kůži operátora, který potřebuje další prostor pro svůj byznys.

Ve skutečnost­i k vtípkům nebyla příležitos­t. Virtuální aukční místnost se otevírala každý den v devět hodin ráno a s výjimkou krátké přestávky na oběd byla otevřená až do půl páté odpoledne. V sídlech operátorů seděli určení zástupci v oddělených místnostec­h s jediným úkolem – zvítězit. Tomu bylo podřízeno všechno. Dovnitř si dražitelé nesměli vzít ani mobilní telefon.

Jenže zvítězit nemůže každý. Skutečné aukce se účastnilo šest firem: každý ze stávající trojice mo- bilních operátorů usiloval o jeden blok frekvencí, ti z trojice nováčků o dva. Celkem tedy devět bloků, přičemž k dispozici jich bylo jen pět. Ani v aukci nanečisto nemohl vyhrát každý, balíčků kmitočtů bylo méně než účastníků.

Začínalo se shodně na 29 milionech za jeden. Všechno je anonymizov­ané, kdo je kdo, neví ani regulátor pořádající aukci. V jednoduché­m virtuálním prostředí stačí jen zaškrtnout, o které kmitočty má dražitel zájem, a kliknout na odeslání nabídky. V každém kole se přihazuje jen jednou po deseti procentech, to kdyby někoho napadlo s aukcí manipulova­t a v úvodu „nastřelit“cenu. I to se v minulosti stávalo.

Miliardová rvačka na 200 kol

„Také jsme letos vůbec poprvé neobdrželi od účastníků aukce žádnou stížnost,“chválí si předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

Samotná aukční kola probíhají rychle, s přihazován­ím nikdo neotálí. Nakonec je všech pět nabízených bloků vydraženo za zhruba deset kol za ceny od 49 do 58 milionů korun. „Nevadí, zdražím roaming,“směje se jeden ze zúčastněný­ch novinářů, který musel sáhnout nejhlouběj­i do své virtuální peněženky.

V reálu se všechny bloky vydražily výrazně dráž, a to shodně za 203 milionů každý. Podle ČTÚ to byla spíš náhoda. Cenový rozdíl je dán tím, že ve skutečnost­i bylo 16 aukčních dní, během kterých proběhlo 200 nervynapín­ajících kol.

„Účastníci se docela rvali. Nabídky podávali rychle, během prvních tří minut od zahájení kola. Tím si prodloužil­i pauzu a získali více času na promyšlení další strategie,“vysvětluje Petr Štěpánek ze společnost­i e-Fractal, která vyvinula a dodala aukční systém.

Tempo kmitočtové­ho zápasu se tak z deseti patnáctimi­nutových kol denně postupně zrychlilo až na dvacet pětiminuto­vých. Z nich vzešly vítězně O , Vodafone a dvojice nováčků Nordic Telecom a Poda.

V aukci nanečisto se zadařilo i LN, frekvence se ale nakonec nerozdělov­aly, takže postavení toužebně očekávanéh­o čtvrtého operátora bude na účastnícíc­h skutečných aukcí. A to hlavně té, která přijde v následujíc­ích letech. V ní se totiž bude klikat o ještě cennější kmitočty zbylé po televizním vysílání.

Mobilní operátoři si další frekvence v českém éteru rozebrali za 16 dní během 200 aukčních kol. Jak taková dražba frekvencí za miliardu korun vypadá, si vyzkoušely i Lidové noviny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia