Lidové noviny

Za vjezd do centra by se mělo platit

Praha je velmi konzervati­vní a svázaná řadou regulí i politickým naladěním, říká

-

Pokud Praha nebude dostatečně atraktivní, mladí lidé budou odcházet do zahraničí, varuje Dušan Kunovský, majitel developers­ké společnost­i Central Group. „ Veřejná správa by měla mít koncepci a stanovit jasná a racionální pravidla, která platí dlouhodobě,“říká Kunovský v rozhovoru, šestém pokračován­í 20dílného seriálu LN a Asociace pro rozvoj trhu nemovitost­í (ARTN) o budoucnost­i Prahy.

si snad uvědomují, že dlouhé lhůty a absolutní nepředvída­telnost blokují nejen nás, nenáviděné soukromé investory, ale i obecně prospěšné veřejné stavby, tedy například infrastruk­turu. Novela stavebního zákona zcela jednoznačn­ě zjednoduší menší stavby, u složitější­ch ještě dopady vyhodnocuj­eme. Jsme však mírnými optimisty.

LN Současným trendem se stal nákup bývalých průmyslový­ch areálů a jejich revitaliza­ce. Proč se touto cestou vydala i developers­ká společnost Central Group? metra. Dokážu si představit vyšší investice do hromadné dopravy a omezení nebo zpoplatněn­í vjezdu do centra pro lidi, kteří zde nemají trvalé bydliště. Pokud je kvalitní a funkční veřejná doprava, pro většinu lidí je srovnateln­ě rychlé jet do centra Prahy autem i hromadnou dopravou. Kdo chce jet do centra autem, ať za to zaplatí. Podobný model zavedli například v Londýně.

Nejprve je však nutné dostavět okruh a posílit veřejnou dopravu. Peníze vybrané za vjezd do centra města by se mohly použít jako investice do veřejné dopravy. To je můj názor, který se zřejmě od developera neočekává. Je pravda, že Praha je dopravou zahlcena. To souvisí i s koncepcí, která byla špatně nastavena již vminulosti. Magistrála vede kolem Národního muzea. Kdo chtěl jet z Ústí nad Labem do Českých Budějovic, projížděl kolem Národního muzea. To je však totální nesmysl.

Praha má řídkou obydlenost. Jen dvanáct procent jejího území je využíváno pro bydlení. To je nízké číslo v porovnání se srovnateln­ými evropskými metropolem­i. Praha je schopná absorbovat statisíce lidí, musí být ale vyřešena doprava.

LN Řekl jste, že se počet obyvatel Prahy bude zvyšovat. Bude se Praha zahušťovat, nebo rozšiřovat za současné hranice?

Praha by se měla zcela jednoznačn­ě zahušťovat. Praha má řídkou obydlenost. Jen dvanáct procent území našeho hlavního města je využíváno pro bydlení. To je rekordně nízké číslo v porovnání se srovnateln­ými evropskými metropolem­i. Praha je schopná absorbovat ještě statisíce lidí, musí být ale vyřešena doprava. Zástavba za hranice města zabírá další plochy, a navíc je to hodně drahé. Rostou zejména náklady na inženýrské sítě a na dopravní infrastruk­turu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia