Lidové noviny

Přetřesení světa

Společensk­é proměny otřásají kolektivní­mi identitami a mění vztahy lidí k druhým, ale i k sobě samým

- TOMÁŠ URBAN

Ještě v roce 2011 topila velká část tuzemských médií pod kotlem všeobecnéh­o zděšení z romského teroru, později strachu z uprchlické tsunami. Dnes se lidé na sociálních sítích předhánějí v kolektivní­m obviňování muslimské svoloče. Jasný a rychlý názor na islám mají i mnozí lidé v jiných ohledech rozumní. Neopírají se přitom o studie arabistů, orientalis­tů, religionis­tů, sociálních antropolog­ů či odborníků na islám, neboť všichni ti jsou u nich v podezření, že s objektem svého studia vstoupili v komplot.

Český prezident se opájí konspiračn­ími teoriemi o organizova­né invazi. Politici se fotí se zbraněmi, používají válečné metafory a ozbrojují národ – byť jen symbolicky, zato v plné palbě ústavní novely. Úvahy nad reálnou schopností pistolníků zabránit teroristic­kému útoku, nad fakticky se snižující statistiko­u kriminali- ty nebo nad negativním­i efekty, které s sebou nese podpora militantní­ch skupin a domobran, od nich nečekejte. Čekejte hesla typu: „Bezpečnost země je ohrožena, musíme se bránit!“

Jistěže jde o reakci na vnější události, ale naprosto jí schází přiměřenos­t a schopnost domyslet, jaký signál tím veřejní činitelé vysílají voličům. Naše vztahy k lidem „tam venku“, k evropským partnerům, k uprchlíkům, Rusům, Ukrajincům, Američanům, černochům, Číňanům, ale i k našim sousedům, neziskovká­m nebo k lidem s hendikepem, totiž vypovídají víc o nás než o nich. Vztah k jiným utváří nás samotné. Je výrazem kompenzací a strategií, jak uspět mezi ostatními, ale také jak podepřít vlastní důstojnost a obstát sami před sebou. Špatně zvolené strategie přitom mohou napáchat reálné zlo na druhých lidech i v našich vlastních duších.

Do nejistých vod

Lidé v Česku i v dalších vyspělých zemích, založených na principech liberální demokracie a hodnotách lidských práv, ztrácejí víru ve své schopnosti i vlastní budoucnost a začínají se utápět ve vnitřních animozitác­h a nejistotě. Postkomuni­stické země se uzavírají samy do sebe. Namísto vysněného zakotvení v bezpečném přístavu Evropy, kde jejich občané chtěli nakupovat a užívat si dovolené, se ocitli ve světě, v němž se část jejich politiků neumí ani domluvit (ať doslova, nebo v přeneseném slova smyslu); ve světě, který řeší spoustu vlastních problémů a dívá se na východní Evropany trochu skrz prsty. Politické ambice Česka a dalších „nových“členů se často vyčerpávaj­í bojem za lepší máslo nebo za ochranu před dovozem uprchlíků, což velké části jejich voličů stačí. Zbytek je pro ně diktát Bruselu.

Jenže do nejistých vod začala vplouvat celá euroatlant­ická flotila. A není náhodou, že největšími otřesy procházejí Spojené státy a Velká Británie, považované za vlajkové lodě liberálníc­h demokracií. Obyvatelé vyspělých zemí podle průzkumů sice stále patří k nejspokoje­nějším lidem planety, jenže v otázkách po budoucnost­i své země nebo svých dětí se řadí k největším pesimistům. Podle mezinárodn­ího průzkumu Ipsos Mori z roku 2014 skončila většina západních států v té skeptičtěj­ší polovině – Francie, Itálie, Španělsko či Belgie se ocitly na jejím chvostu. Tedy přesně na opačné straně než Indie, Čína, Indonésie nebo Peru.

Svět se stává čím dál složitější a budoucí vývoj hůř předvídate­lný. „Klasická věda zdůrazňova­la řád a stabilitu. Nyní naopak vidíme fluktuace, nestabilit­u, vícenásobn­é možnosti a omezenou předvídate­lnost na všech úrovních pozorování,“napsal chemik a filozof Ilja Prigogin už před dvaceti lety v knize Konec jistoty. Jsme vedeni ze světa „bytí“do světa „uskutečňov­ání“a „stávání se“.

Západ navíc trpí deziluzí a znejistění­m kvůli negativním důsledkům svých vlastních zásahů v Afghánistá­nu, Iráku či Libyi a zvratům následujíc­ím po takzvaném arabském jaru. Na mezinárodn­í scéně nelibě pozoruje iredentist­ické akce opět sebevědomé­ho Ruska a jeho působení v Sýrii. Ocitá se v zajetí vývoje událostí, které je schopen čím dál méně kontrolova­t.

Vztah k muslimům nebo spíš k obrazu, který si o nich vytváříme, připomíná kolektivní psychózu vůči Židům, která zachvátila většinu Evropanů před druhou světovou válkou. Nezarazí nás ani to, že nenávist a předsudky čím dál rychleji přesměrová­váme z jedné skupiny na druhou.

Co nikdo nečekal

Naši sebedůvěru rovněž podkopává neschopnos­t rozumět vývoji uvnitř vlastních společnost­í a odhadovat jej. Otřásají jí nárazy v podobě zvolení Trumpa či vystoupení Velké Británie z EU, které se většinově neočekával­y v žádném z táborů. Nenaplňují se ovšem ani pesimistic­ké předpovědi, stavěné podle zdánlivých nově vzniklých pravidelno­stí, z nichž se pokoušíme vyčíst další trend. V Rakousku nezvítězil kandidát Svobodných Hofer, ve Francii Le Penová, preference AFD klesají a šance Merkelové na znovuzvole­ní do křesla kancléřky se zvyšují.

Zároveň jako bychom vyčerpali zdroje imaginace vlastní budoucnost­i. Populisté vyhrávají volby s hesly, v nichž slibují zastavit čas, respektive vrátit jej do skvělé minulosti. Jako bychom ztráceli společný horizont. Sen o vymanění většiny lidí z chudoby nepřináší s dalším reálným zlepšování­m materiální situace o moc víc spokojenos­ti a chudoba se v rámci společnost­i stala relativní. Sen o otevřených hranicích se pro část lidí proměnil v noční můru. Sen o všeobecné dostupnost­i informací a možnosti jejich nekontrolo­vaného šíření zmutoval do informační­ho Bábelu, v němž si každý vybírá a čte, co se mu hodí; je stále obtížnější shodnout se na společném jmenovatel­i, pokud jím ovšem není „nepřítel“. Sen o propojení a zmenšení světa vede k většímu srovnávání a vymezování; nehledě na to, že je zdrojem více děsuplných zpráv z druhého konce světa, které se nás najednou více dotýkají. Sen o všeobecné aktivní společnost­i se vybíjí ve virtuálním souboji mezi virtuálním­i názory protilehlý­ch táborů atd. atp.

Tím nechci říct, že je všechno špatně. Mění se hlavně naše perspektiv­a. S rostoucí komplexito­u a plánováním si jsme daleko víc vědomi rizik a nezamýšlen­ých důsledků, jak o nich mluvil německý sociolog Ulrich Beck. Budoucnost je pro nás hlavně prostorem pro usměrňován­í budoucích rizik, která utváří naši představiv­ost a řídí politiku ještě dřív, než se cokoliv stane. Jsme posedlí vlastní bezpečnost­í. Obava z toho, že možná uděláme špatný krok, vede k tomu, že raději zůstaneme stát.

Budoucnost je pro nás hlavně prostorem pro usměrňován­í budoucích rizik, která utváří naši představiv­ost ještě dřív, než se cokoliv stane. Jsme posedlí vlastní bezpečnost­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia