Lidové noviny

Zavěste zeleň na stěnu!

-

od místních včel (hotel jich na střeše chová na osmdesát tisíc!), ale třeba i jahody, které si lze utrhnout přímo z okna. Zejména však příjemné prostředí, jež se především v horkém létě výrazně liší od okolních ulic. V číslech není tento pocit snadné vyjádřit. Interní výzkum hotelu, který se snaží porovnat výhody porostlé fasády oproti holé, zatím není uzavřený. ké, není to velké téma. A slyším je vždy od lidí, kteří ještě žádnou zeleň na fasádě nemají. Od těch, kdo ji již mají, jsem ještě výhrady neslyšel,“dodává.

Maria Leiferová z Boutiqueho­telu Stadthalle jeho slova potvrzuje: „S pavouky ani hmyzem problém není. Nemáme více škůdců, v domech bez zeleně se hmyz vyskytuje stejně. Někdy tu jsou, ale ne nutně více než jinde,“tvrdí Leiferová. Tu a tam je prý třeba vyřešit problém s holuby, s nimi se ovšem ve velkých městech potýkají všude. Hosté si podle ní častěji stěžují spíš na to, že jim vegetace do pokojů nepropoušt­í dost světla. Pak je opět na technikovi, aby ji zkrotil.

Jürgen Preiss vidí v ozelenění svislých stěn velkou příležitos­t, jak obecně zlepšit kvalitu života ve stále rostoucích a zahušťujíc­ích se městech. Ve Vídni vzrostl počet obyvatel od roku 2006 o 11 procent na současných asi 1,84 milionu a očekává se, že jich do roku 2029 přibude čtvrtmilio­n. „Podle hrubého odhadu je Vídni dvanáct tisíc hektarů čisté fasádní plochy, z toho jsou již odečtena okna,“shrnuje Preiss.

Toto číslo podle něj tvoří čtvrtinu celé rozlohy města a další velký potenciál mají střechy o celkové rozloze kolem sedmi hektarů. I ty se podle něj dají efektivně využít pro zeleň i pěstování zemědělský­ch plodin. U nových stavebních projektů podle Preisse ostatně musejí být zelené už dnes. Uskutečnit plány na ozelenění u starší zástavby je samozřejmě daleko složitější. Mnoho budov ve vnitřním městě je pod památkovou ochranou, správci veřejných objektů (například škol) se bojí hmyzu či vzniku alergií u dětí. Na paměti je třeba podle Preisse mít třeba i protipožár­ní ochranu. Například břečťan prý není bezpečné nechat růst výše než do třetího patra, protože kvůli obsahu éterických olejů dobře hoří i mokrý.

Ty naše zimy…

Ozelenění stěn a fasád s sebou zkrátka nese náklady a pracnost. Své o tom ví i jeden z nejvýrazně­jších propagátor­ů vertikální­ch zahrad v Česku Josef Němec, jehož společnost se na jejich instalaci specializu­je. Kromě výše zmíněných výhod zdůrazňuje, že zeleň dokáže snižovat množství polétavého prachu v ovzduší amá subjektivn­í a těžce měřitelný, ale nepopirate­lně příznivý a zklidňujíc­í vliv na lidskou psychiku.

Inspiraci pro svoji práci čerpá Josef Němec zejména ve Francii a v Anglii. Tamní koncepty prý však nelze mechanicky aplikovat ve střední Evropě: „V těchto státech mají jednu velkou výhodu. Jejich podnebí je ovlivněno blízkostí moře, což způsobuje omnoho příznivějš­í zimní počasí. V jejich podmínkách je relativně jednoduché realizovat venkovní vertikální zahrady. Nejčastěji používaná technologi­e je hydroponic­ká, kdy jsou rostliny zakořeněné v textilii a živiny si berou z vody, která v pravidelný­ch intervalec­h několikrát denně protéká celou zahradou,“vysvětluje Němec a dodává, že instalovat podobný systém v Česku by bylo riskantní kvůli zimním mrazům.

„Ve střední Evropě je problém s často velmi silnou a dlouhou zimou. Nejsou neobvyklé teploty i okolo minus dvaceti stupňů po dobu více než týden,“dodává. Proto jeho firma raději využívá vlastní postup, založený na truhlících na vodu a samozavlaž­ovacích květináčíc­h. „Rostliny tam žijí v substrátu a daleko lépe snášejí kruté mrazy. Věříme, že díky této technologi­i v dohledné době docílíme ozelenění i tuzemských měst,“říká Němec.

Bůhvíjaký zájem o vertikální zahrady však Josef Němec ze strany měst zatím nepociťuje. Vysvětluje si to tím, že dosud chyběly dobré příklady, potřebné technologi­e i obecné povědomí o tématu. Doufá ale, že se to brzy změní: „Nyní pracujeme na největší zelené fasádě ve střední Evropě. Realizuje se v Praze – jde o budovu AFI Karlín. Bude mít 584 malých zahrad o celkové ploše asi šestnácti set čtverečníc­h metrů,“říká. „Tato realizace už před svým dokončením zajímá především developers­ké společnost­i. Budovy se zelenou fasádou jsou totiž atraktivně­jší a lépe se poté prodávají nebo pronajímaj­í. Jsem si jistý, že právě tato realizace způsobí změnu v uvažování investorů i měst,“uzavírá optimistic­ky Němec.

Odměnou je pro zaměstnanc­e i hosty nejen med od místních včel (hotel jich na střeše chová na osmdesát tisíc!), ale třeba i jahody, které si lze utrhnout přímo z okna

 ??  ??
 ??  ?? Paříž & Vídeň.
Paříž & Vídeň.
 ?? Nahoře práce žijícího klasika – zelená stěna Musée du quai Branly, pařížského muzea mimoevrops­kého umění, navržená Patrickem Blankem. Vystačí si s málem. Vídeňský Boutiqueho­tel Stadthalle (snímky dole) tvoří dvě budovy propojené zeleným dvorem. Starší poc ??
Nahoře práce žijícího klasika – zelená stěna Musée du quai Branly, pařížského muzea mimoevrops­kého umění, navržená Patrickem Blankem. Vystačí si s málem. Vídeňský Boutiqueho­tel Stadthalle (snímky dole) tvoří dvě budovy propojené zeleným dvorem. Starší poc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia