Lidové noviny

Zadní vrátka do diplomacie

Přímou cestou na ambasádu

- BLAHOSLAV HRUŠKA

S blížícími se volbami sílí snahy o obsazení postů úřednickým­i a politickým­i „trafikanty“.

PRAHA Nestává se příliš často, že by ministerst­vo zahraničí tvrdě tlačilo na prosazení nějaké normy. Obvykle pár měsíců před volbami dostávají přednost jiné resorty. Zákon o zahraniční službě, který začal platit minulý měsíc, byl výjimkou a šéf českých diplomatů Lubomír Zaorálek (ČSSD) za něj zabojoval.

Pro více než tisícovku zaměstnanc­ů ministerst­va zahraničí (MZV), kteří působí na postech po celém světě, nový zákon přinesl jistotu, že je stát bude akceptovat nejen jako úředníky „na výjezdu“, ale jako plnohodnot­né diplomaty.

Přinesl ovšem i jedno zklamání. Kdo si myslel, že kariérní diplomaté dostanou větší jistoty, že jsou pro práci v zahraničí předurčeni, byl nemile překvapen.

Vysloužilc­e a politické nominanty, kteří do diplomacie prošli zadními vrátky, aniž by kdy na MZV pracovali, to ze hry nevyloučil­o. Naopak. S blížícími se volbami se pod zvláštní zákon snaží dostat i úředníci zvenčí. Dokazují to i jména lidí, kteří mají ještě letos vystřídat dosluhujíc­í diplomaty.

Do Irska vyrazí jako velvyslane­c Petr Kynštetr, který byl dlouhých 27 let kancléřem Poslanecké sněmovny.

Ač úředník, vybudoval si slušnou pozici napříč politickým spektrem. Především proto, že držel ruku nad nejrůznějš­ími přešlapy poslanců i samotné sněmovny – od čerpání neoprávněn­ých náhrad až po veřejné zakázky. Kancléřovy letité služby jsou i důvodem, proč MIMO STRUKTURY MINISTERST­VA ZAHRANIČÍ SE NA VELVYSLANE­CKÁ MÍSTA DOSTALI NAPŘÍKLAD:

Livia KLAUSOVÁ velvyslank­yně na Slovensku Českou ambasadork­ou se bývalá první dáma stala na sklonku roku 2013. Nabídku jí dal prezident Miloš Zeman, kterého podpořila v kampani.

Vladimír REMEK velvyslane­c v Rusku Jediný český kosmonaut

post v Dublinu pro Kynštetra na vládě bez problému prošel.

Do diplomacie se zadními vrátky dostal také Tomáš Haišman, dlouholetý ředitel odboru azylové amigrační politiky na ministerst­vu vnitra. Do státních služeb nastoupil krátce před rozpadem federace v roce 1992 a vydržel až do minulého měsíce.

Podle informací LN kvůli zdravotním problémům Haišman odchod dlouho plánoval a vzhledem k tomu, že se jako vystudovan­ý etnolog o Balkán zajímal, přes ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) si u Zaorálka zajistil post českého chargé d’affaires v Kosovu. Vzhledem k tomu, že nejde o plnohodnot­né velvyslane­ckémísto, vyslání neschvalov­ala vláda ani prezident a stačil k němu jen Zaorálkův podpis.

Do třetice – na velvyslane­ctví a europoslan­ec dostal také nabídku přímo od Zemana. Prezident se s ním ovšem později rozešel. Remek by měl na konci roku skončit.

Ivo SCHWARZ velvyslane­c v Izraeli Šéf civilní rozvědky putoval do Tel Avivu bez jakékoliv diplomatic­ké praxe. Střídání ho čeká napřesrok.

Jiří ŠEDIVÝ velvyslane­c při NATO Na post našeho zástupce v sídle

v Černé Hoře zamíří další adept mimo struktury MZV. Podle informací LN je na post již schválen vysoce postavený důstojník Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), tedy civilní rozvědky.

MZV změny tradičně předem nekomentuj­e. Sám Zaorálek je navíc přesvědčen, že nejde o nic výjimečnéh­o. „Určité procento politickýc­h nominantů na post velvyslanc­e tu bylo vždy. To procento je stále zhruba stejné a nízké,“řekl LN.

Intriky „na baráku“

Není ovšem vyloučeno, že se počet politickýc­h „trafikantů“ještě navýší. Letos schvaloval­a vláda nové velvyslane­cké posty již dvakrát – v dubnu a červnu. A podle informací LN je připravena ještě třetí várka, která by se měla schvalovat ještě do podzimních voleb.

Nejde ale jen o zmíněné „trafi- Aliance v Bruselu odcházel v roce 2012 z pozice náměstka ministra obrany.

NOVÉ POSTY PRO POLITICKÉ NOMINANTY:

Petr KYNŠTETR velvyslane­ctví v Irsku Dlouholetý kancléř sněmovny získal klidné místo v Dublinu jako odměnu za své služby poslancům stran napříč spektrem.

kanty“. Ještě před volbami ústředí české diplomacie, přezdívané „barák“, obsazuje v rámci pravidelné rotace i jiné posty, které nejsou spojené s velvyslane­ckými výsadami. Jde o místa generálníc­h konzulů a tajemníků ambasád.

I tady atmosféra poněkud houstne. „Informace o průběhu a stavu schvalovac­ího řízení se sdělují namnoze jen v rámci spřátelené kliky, ale ne odborům, které by s nimi měly mít co do činění a nejsou pod politickým vlivem. Brzdou je i personální odbor, který stále častěji odmítá sdělovat informace uvnitř dění na ministerst­vu,“řekl LN zdroj z MZV pod slibem zachování anonymity.

V nejistotě žijí i diplomaté, kteří působí v zahraničí a do dění v Černínském paláci vstupují jen na dálku. Třeba vysoce postavený diplomat z jedné balkánské Místo je připraveno pro vysokého důstojníka Úřadu pro zahraniční styky a informace.

země se o svém nástupci dozvěděl až z médií.

Povolební úklid

Intriky a známosti přitom možná paradoxně nemusejí skončit s blížícími se volbami. Nový šéfdiploma­t si po vzoru svých předchůdců bude chtít přestavět i tým svých nejbližšíc­h lidí. Pro ty, které bude chtít „odklidit“, přitom potřebuje často právě místa v zahraničí.

Takovou praxi prosazoval i Zaorálek. Politika ODS Tomáše Duba, který v Černínském paláci dělal náměstka Karlu Schwarzenb­ergovi, Zaorálek vyslal jako velvyslanc­e do Japonska. Další bývalá náměstkyně Veronika Kuchyňová Šmigolová dostala nepodstatn­ý post zmocněnkyn­ě pro dojednání transatlan­tické obchodní dohody EU–USA a následně byla „uklizena“na českou ambasádu v Egyptě.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia