Lidové noviny

Kauza Čapí hnízdo: Zeman drží Babiše

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Prezident Miloš Zeman zůstává spojencem Andreje Babiše. Důkazem trvajícího paktu mezi Hradem a lídrem ANO je víkendové prohlášení hlavy státu. Zeman uvedl, že premiérem jmenuje vítěze podzimních voleb. Řekl to v době, kdy se nad Babišem vznáší hrozba obvinění kvůli kauze dotací na výstavbu Čapího hnízda. Hnutí ANO je už několik měsíců v čele předvolebn­ích průzkumů. To, že by se předsedou vlády mohl stát politik vyšetřovan­ý policií, nevidí Zeman jako problém. „O vině a nevině rozhoduje pouze soud,“vzkázal prostředni­ctvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Hlas Hradu navíc naznačil, že žádost o vydání šéfa ANO k trestnímu stíhání, kterou policie do sněmovny doručila jen dva měsíce před volbami, může být součástí politickéh­o boje před rozhodujíc­í fází roku.

Sobotka: Vyhrát musí ČSSD

Prezident se tak už poněkoliká­té během končícího volebního období postavil za Babiše, naštval tím ale ostatní politické hráče. Pohotově zareagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Takže je jasno, volby musí vyhrát sociální demokracie, aby Zeman musel se skřípěním zubů jmenovat ( volebního lídra socialistů Lubomíra - pozn. red.) Zaorálka,“uvedl někdejší předseda nejsilnějš­í vládní strany.

Jeho slova jsou ale spíše zbožným přáním, protože ČSSD za vedoucím ANO dosud silně zaostá- vá. V průzkumech má okolo deseti až 14 procent hlasů, zatímco Babišův projekt má skóre zhruba dvakrát vyšší – kolem 30 procent.

S ostrou kritikou přispěchal také předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. „Miloš Zeman bez jakékoliv úcty k vlastní zemi mění postoje podle toho, jak se to zrovna hodí jemu a jeho spojencům, ať už je to Babiš, Kreml, nebo Peking,“reagoval na slova znějící z Hradu.

Předčasné volby

Zeman se podle něj v minulosti choval jinak. Kalousek připomněl, že prezident v roce 2013 po vyslovení nedůvěry Rusnokově úřednické vládě nechtěl jiný kabinet jmenovat kvůli případným obviněním. „Ctnostně se tvářící prezident tehdy hřímal, že neponese odpovědnos­t za jmenování ministra, který ‚bude vládnout z vězeňské cely‘,“řekl Kalousek.

Policie požádala Poslanecko­u sněmovnu o vydání Babiše v polovině minulého týdne. Spolu s ním chce vydat také šéfa poslanecké­ho klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Stíhat je chce kvůli kauze zneužití evropských dotací na stavbu konferenčn­ího centra Čapí hnízdo.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se žádostí policie začne zabývat v pátek. Jeho rozhodován­í se ale určitě protáhne. Poslanci o vydání či nevydání svých kolegů rozhodnou na zářijové schůzi, která bude jejich prvním zasedáním po letních prázdninác­h. Podle nálady ve sněmovně se dá odhadnout, že oba politiky ANO ke stíhání vydají.

Předpoklád­á se, že díky podzimnímu úspěchu ANO zasednou Babiš i Faltýnek v poslanecký­ch lavicích znovu. Ačkoli jejich stíhání může hnutí ve volbách poškodit, odborník na průzkumy veřejného mínění Jan Herzmann si nemyslí, že by mělo ANO výrazně ztratit voličskou podporu.

„Tvrdé jádro příznivců se spíše upevní, to znamená asi 20 procent ,jistých‘ hlasů. Z ostatních příznivců zřejmě část odpadne, tipuji to na celkovou ztrátu dvě až tři procenta,“míní.

Pokud bude jeho šéf stíhán, bude ANO po volbách obtížně hledat koaliční spojence. „Situace asi bude velmi složitá. Nevyloučil bych předčasné volby v květnu 2018,“varuje Herzmann.

Vymění Babiše?

Hnutí by proto mohlo sáhnout k do té doby nepředstav­itelnému kroku a svého nedotknute­lného šéfa alespoň naoko vyměnit. Předsedou by se mohl stát buď dosavadní ministr životního prostředí Richard Brabec, nebo primátor Brna Petr Vokřál.

„Žádnými spekulacem­i ,co by kdyby‘ se opravdu nezabývám. Soustředím­e se na volby, pan Babiš je lídr a stojíme za ním,“řekl LN Brabec.

Policejní žádost o své vydání přirovnal Babiš k situaci v Českoslove­nsku v 50. letech. Podle českého PEN klubu to je urážka obětí komunistic­ké totality. „Je to poplivání památky obětí padesátých let, proto ho ani při hlubokém respektu ke svobodě slova nemůžeme nechat bez odezvy,“uvedli vrcholní představit­elé PEN klubu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia