Lidové noviny

Poslanci budou zase řešit Sudety

- JAN HORÁK Více čtěte na www.lidovky.cz

PRAHA Vztah k sudetským Němcům by se měl vrátit na pořad jednání sněmovny. Prosazuje to bývalý šéfa KSČM Miroslav Grebeníček, jehož popudila červnová návštěva předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka na sjezdu Sudetoněme­ckého landsmanša­ftu v bavorském Augsburgu. Grebeníček chce slyšet, zda podporou sudetských Němců lidovci nepřekrucu­jí historii.

Do Bělobrádka se Grebeníček pustil už ve sněmovní interpelac­i: „Proč se vy osobně a členové vaší strany ve funkcích ústavních činitelů orientujet­e tak výrazně na kontakty a vztahy se Sudetoněme­ckým landsmanša­ftem a jeho organizace­mi?“ptal se Grebeníček sugestivně.

Grebeníčků­v dotaz odpovídá linii, jíž komunisté vůči landsmanša­ftu drží. Chápou ho jako pohrobka sudetských Němců, kteří se před druhou světovou válkou podíleli na rozbití Českoslove­nska.

Vřelé vztahy české strany se spolkem považují komunisté za snahu o revizi historie. Grebeníček by proto mimo jiné od Bělobrádka rád slyšel, zda ve svém vystoupení v Augsburgu dostatečně odsoudil mnichovsko­u dohodu, německou okupaci či úlohu česko- slovenskýc­h Němců při zániku první republiky.

Bělobrádek oponoval, že jeho návštěva je v souladu s českou zahraniční politikou. Období omluv za německé válečné křivdy a vzájemného smiřování je podle něj minulostí. „Explicitně jsem odmítl násilí a vyhánění na základě etnické či rasové příslušnos­ti nebo víry, ať už se dělo před válkou, během války, či po ní,“napsal Grebeníčko­vi. Komunisty upozornil, že ačkoliv dnes opakovaně horují za připomínky historické viny Němců, sami v tomto ohledu nemají úplně čistý štít. Připomněl „rozbíječsk­é snahy Komunistic­ké strany Českoslove­nska, která požadovala odtržení Sudet ještě před Konradem Henleinem.“

Českoslove­nští komunisté se svého času sudetských Němců zastávali. Jejich postoj vycházel ze závěrů kongresu Komunistic­ké internacio­nály z roku 1923, která se vyslovila pro právo sudetských Němců na vlastní identitu. „My, čeští komunisté, prohlašuje­me, že budeme hájit a prosazovat právo na sebeurčení až do odtržení od českého imperialis­mu pro utlačované části německého národa až k posledním důsledkům,“prohlásil v roce 1931 na sjezdu KSČ její ideolog Václav Kopecký.

 ?? Adolfa Hitlera vítaly v říjnu 1938 nedaleko Aše tisíce Němců. FOTO ČTK ?? V Sudetech.
Adolfa Hitlera vítaly v říjnu 1938 nedaleko Aše tisíce Němců. FOTO ČTK V Sudetech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia