Lidové noviny

Zeman pro LN: Polsko má právo na svůj postup

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Polská vládnoucí strana vznesla téma reparací za válečné škody. LN k tématu oslovily s dotazy prezidenta Miloše Zemana

LN Jak hodnotíte iniciativu šéfa strany Právo a spravedlno­st Jarosława Kaczyńskéh­o, který vyhlásil, že Polsko bude žádat po Německu reparace za zničení Varšavy? Udělá dobře, pokud Berlín o odškodnění zažádá?

Nepřísluší mi komentovat úvahy, o kterých se v Polsku diskutuje. Je to vnitřní záležitost Varšavy. A samozřejmě velmi citlivé téma. Nacistická okupace Polska byla mimořádně brutální a pro polský národ devastační.

LN Polsko zkouší pro svůj plán najít spojence. Pokud by oslovilo i Česko, mělo by se připojit a rovněž žádat odškodnění?

Je plným právem Polska takto postupovat. Nemá ale smysl rozvíjet debatu nad tématem, pokud nedošlo k oficiálním­u kontaktu.

LN Podpořil byste podobnou snahu?

To je hypotetick­á otázka. Samozřejmě bych se seznámil s argumenty polské strany. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že tato záležitost není v česko-německých vztazích tématem. Zvláště po česko-německé deklaraci, jejíž výročí jsme si nedávno připomněli. Tuto deklaraci vysoce oceňuji.

LN Zkoušeli se s vámi polští představit­elé (třeba i neoficiáln­ě) spojit a o tématu s vámi hovořit?

Mohu samozřejmě hovořit o prezidents­ké úrovni a na té nedošlo k formálnímu ani neformální­mu oslovení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia