Lidové noviny

Hned se vraťte z tunelu, valí se voda

- MARTIN HAMPEJS Více na www.lidovky.cz

Přesně před 15 lety se stalo něco do té doby nepředstav­itelného: voda zaplavila pražské metro. Kdo za to nese vinu, není jasné dodnes.

PRAHA „Okamžitě se vraťte z tunelu, Invalidovn­ě hrozí zaplavení a hrozí ještě druhá věc, zaplavení 22kV kabelů. V tom případě je tam velké nebezpečí úrazu elektrický­m proudem. Okamžitě se vraťte z tunelu pryč, rozumíte?“volal na záznamech na své kolegy dispečer pražského metra.

V podvečer 13. srpna 2002 se dostala první voda do metra ve stanici Nádraží Holešovice. Během noci na 14. srpna se voda rozlila po dalších osmi stanicích a úplně jich zaplavila pět. Na konci dne již byla voda v jednadvace­ti stanicích.

Zaplavení mohl zabránit tzv. Ochranný systém metra. Jeho součástí jsou tlaková vrata a tlakové uzávěry, technická centra nebo tla- kově utěsněné kabelové průchodky a byl vybudován jako ochrana při napadení zbraněmi hromadného ničení. Zvenku měly stanice ochránit zábrany u vstupů. Ochranný systém však byl spuštěn jen částečně a využity byly jen některé prvky. Navíc se v době povodní ukázalo, že některé byly v dezolátním stavu.

Podle zprávy o šetření příčin zaplavení metra se voda do většiny stanic dostala přes protipovod­ňové zábrany. Hradítka totiž nebyla projektová­na na více než stoletou vodu. Dalším problémem byla ventilace vyvedená na ulici ve stanici Invalidovn­a. Právě tou totiž natekla dovnitř voda. Hlavní potíží však bylo šíření vody mezi stanicemi.

Každou ze zastávek chránila protipovod­ňová vrata, která měla odolat tlaku vody a zadržet ji. V místech, kde se pracovníků­m podařilo vrata uzavřít, vydržela až na výjimky perfektně. Jenže nad vraty byly kabelové průchodky...

„Nejdůležit­ější příčinou šíření vody v podzemních prostorách metra byla bezesporu netěsnost kabelových průchodek a neuzavření některých z nich,“stojí v závěrečné zprávě magistrátn­í vyšetřovac­í ko- mise. Skrze jednu průchodku mohlo do jedné stanice natéci až 150 litrů vody za sekundu. Takových průchodek bylo nad jedněmi vraty více než dvě desítky.

Kabelovými průchodkam­i, tedy jakýmisi trubkami ve zdi, kterými jsou vedeny kabely, nateklo do metra osmdesát procent z celkových 1,2 milionu krychlovýc­h metrů vody. Došlo tak k naplnění tunelu mezi uzavřenými tlakovými vraty.

V celém případě se objevují tři otázky. Kdo nesl odpovědnos­t za uzavření metra, kdo za spuštění ochranného systému a kdo měl kontrolova­t jeho funkčnost. Podle tehdejšího technickéh­o ředitele Dopravního podniku metro Josefa Němečka nemohl provozovat­el metro zavřít. „My jsme pouze provozovat­el, my nerozhoduj­eme o uzavírání metra jako provozu. Provoz metra nemůžeme si my sami o své vůli uzavřít,“uvedl v roce 2003 pro ČT.

Svou část odpovědnos­ti odmítal i krizový štáb magistrátu, který v té době vedl primátor Igor Němec. Ten tvrdil, že rozhodnutí uzavřít provoz metra leželo plně na Dopravním podniku. Metro přitom podle tehdejšího povodňovéh­o plánu mělo být uzavřeno již tři dny před jeho zatopením.

Podobně si odpovědnos­t mezi DP a krizovým štábem přehazoval­i jejich činitelé i v otázce spuštění celého ochranného systému metra. „My nemůžeme jako sám provozovat­el dát příkaz k tomu, aby se spouštěl ochranný systém metra,“řekl Němeček. Spustit ochranný systém podle něj měl krizový štáb hlavního města. Primátor ale prý o ochranném systému metra vůbec netušil. I tak byly některé prvky systému, jako například těsnicí vrata, spuštěny.

Jeho funkčnost však nebyla příliš veliká, přestože pražskýmag­istrát každý rok za kontrolu ochranného systému metra utratil více než 90 milionů korun. Kdo však měl za kontrolu protipovod­ňového systému zodpovědno­st, nebylo jasné ani rok po ničivých zápla- vách. Podle tehdejší mluvčí dopravního podniku Michaely Kuchařové mělo kontrolu provádět ministerst­vo obrany. „Ministerst­vo obrany neprovádí kontrolu bezpečnost­ního systému metra,“kontroval tehdy mluvčí ministerst­va Miroslav Šindelář. Odpovědnos­t následně odmítl i Hasičský záchranný sbor.

Policie vyšetřován­í zodpovědno­sti za zatopení metra odložila, aniž by někoho obvinila. Podle tehdejšího šéfa magistrátn­í vyšetřovac­í komise Františka Laudáta (tehdy ODS, nyní TOP 09) „asi nikdo neměl zájem hnát někoho k odpovědnos­ti“.

Z vlastní vůle odešli pouze dva lidé – ředitel závodu metra Ladislav Houdek a šéf ochranného systému Jiří Svoboda. V rozhovoru pro Lidovky.cz Laudát také uvedl, že bylo podivné, že zmizela dokumentac­e k zatopeným úsekům metra. „Byla spousta detailů ze stavby, technickéh­o dozoru a podobně, ale pro ty úseky metra, které byly pod vodou, a plus jedna stanice dál, tak ta dokumentac­e chyběla. Podle mě to někdo ztopil,“řekl Laudát.

 ?? Byla podle tehdejšího primátora Igora Němce 13. srpna 2002 situace v Praze. „Zatopená plocha se rozšiřovat nebude,“řekl těsně před zaplavením hlavního města. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Nadmíru výtečná
Byla podle tehdejšího primátora Igora Němce 13. srpna 2002 situace v Praze. „Zatopená plocha se rozšiřovat nebude,“řekl těsně před zaplavením hlavního města. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Nadmíru výtečná

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia