Lidové noviny

Kladivo na falešné advokáty

-

kles kvality zastavit. Pomiňme teď úvahy o tom, jaký materiál přichází do advokacie z vysokých škol či kdo za to může.

Česká advokátní komora nedávno učinila první krok – pozměnila systém vzdělávání advokátníc­h koncipient­ů a v novele se zaměřila na jejich školitele. Výsledek je však kvůli poslanecký­m zásahům rozporupln­ý.

Konec továren na advokáty

Advokát bude nově smět vychovávat maximálně pět koncipient­ů, jež bude moci zaměstnat až po prvním roce praxe. Na jedné straně je roční zkušenost pochopitel­ně příliš krátká na zisk profesních i pedagogick­ých zkušeností, na druhé straně špatnému školiteli ani léta výcviku nepomohou. Navíc této změně advokátní veřejnost asi nezatleská. Nezbývá než doufat, že omezení nikdo neshledá protiústav­ním (omezuje přece tržní prostředí, že?) a že zamezí největším excesům, jako když mladičký kolega čerstvě po advokátní zkoušce zaměstnal desítky svých spolužáků.

Advokacie se podobně jako justice zamýšlí nad přístupem k profesi a sní o ideálu nejvyšší kvality. Praxe mě naučila, že jasná pravidla jsou zapotřebí, nejsou však samospásná a zvýšená regulace nenahradí nedostatek etiky, každodenní práce a léta zkušeností.

Novela také postaví mimo zákon neoprávněn­é poskytován­í právních služeb, takzvané vinklářstv­í. Záslužně zaplní mezeru, ve které obecní zmocněnci opakovaně a za úplatu poskytují právní služby, ale jejich aktivita nedosahuje úrovně kriminální.

Přestupku se také nově dopustí každý, kdo neoprávněn­ě použije označení advokát, notář či exekutor. Komplikací je ovšem správní trestání – novela je svěřuje ministerst­vu spravedlno­sti a teprve budoucí měsíce ukážou, zda bude tento mechanismu­s efektivní. Hrozí přitom vysoké pokuty (až do tří milionů korun) nebo zákaz činnosti až na jeden rok.

Změna zcela jistě dopadne i na právnické i obecní subjekty po- skytující právní služby bez oprávnění.

Největší otazníky vyvolává novinka, již do novely doplnil poslanecký návrh profesorky Válkové – úprava bezplatné právní pomoci. Její aplikace bude ještě nějakou dobu nevyjasněn­a – nabude účinnosti až 1. července 2018, navíc ukládá ministru spravedlno­sti, aby vydal prováděcí předpis.

V každém případě po uvedeném datu bude veškeré volání potřebných po právní pomoci zajišťovat výlučně advokacie, a to formou jednorázov­ých porad pro jednotlivc­e či cizince zajištěné ve státním zařízení a právních služeb pro řízení před soudy a správními orgány.

Řešení dávné bolesti státu, kvůli níž nám spílá kdejaká mezinárodn­í instituce, je zajisté v pořádku, kdo také jiný než advokát by měl právní pomoc poskytnout. Problém není v tom, kdo ani jak, ale za co. Kromě porad, správního řízení a vystupován­í před Ústavním soudem by měli advokáti poskytovat právní pomoc spoluobčan­ům zdarma, tedy přesněji na své náklady. Pevně doufám, že se stát chytne za nos a do příštího léta něco vymyslí, například právo advokáta odečíst vykonanou právní službu z daní. Jinak vidím další důvod, proč by si měl novelu velmi brzy kromě advokátů nastudovat i Ústavní soud.

Žádat parlament o schválení zákona, obzvláště před volbami, se podobá loterii. Nikdo dopředu neví, jak norma nakonec dopadne. Poslyšte, jak může vypadat realita dneška. Největší otazníky vyvolává úprava bezplatné právní pomoci. Věřím, že si tuto službu advokáti budou moci odečíst z daní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia