Lidové noviny

Vojtěch Steininger

-

LN Co máte na mysli?

Zápis nově založené společnost­i do obchodního rejstříku je v Německu často složitější a vlastně i zdlouhavěj­ší než u nás. Jakmile mají zakladatel­é v Česku veškeré potřebné dokumenty k dispozici, může český notář zapsat společnost do obchodního rejstříku přímo sám, tedy v podstatě okamžitě. V Německu záleží, jak rychlý je rejstříkov­ý soud, pod který nově založená společnost bude spadat, a zapsání společnost­i po předložení nezbytných listin tak může trvat i několik týdnů.

Málokdo také oceňuje, jak relativně dobře funguje český obchodní rejstřík s pětidenní lhůtou pro rozhodnutí. O tom si řada západních zemí může nechat jen zdát. Skvělé je i to, že český obchodní rejstřík i katastr nemovitost­í jsou přístupné online a v zásadě zdarma. V Německu nic takového neexistuje, obchodní rejstřík je zpoplatněn­ý. A když chcete výpis z katastru, musíte k notáři nebo jet k příslušném­u soudu a výpis si obstarat u něj. Výpis z katastru je navíc v Německu možné získat jen tehdy, pokud doložíte oprávněný zájem – například jakožto zájemce o nájem bytu, pokud byste chtěli zjistit, zda byt skutečně patří pronajímat­eli.

LN Je tedy složitější založit firmu v Německu než v Česku?

Pro Čecha určitě. Bohužel se na nás pořád hledí jako na podezřelý národ z Východu. Velmi mě překvapilo, co je třeba absolvovat v bance. Nedávno jsem zakládal účet v české bance pro klienta z Filipín, trvalo to pětadvacet minut. V Německu vám jen tak konto pro společnost nezaloží, řada bank s vámi povede osobní rozhovor o vašem byznys plánu, a teprve pokud dojdou k závěru, že vaše podnikání má perspektiv­u a jste důvěryhodn­í, účet vám otevřou. Bývá to skoro větší anabáze, než je v Česku s bankovním úvěrem. Ale kromě těch pár toxických výjimek je nepochybně právní i podnikatel­ské prostředí v Německu daleko zdravější než to české.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia