Lidové noviny

Mafie v Apulii „úřaduje“před zraky turistů

- JARKA SYNÁČOVÁ

ŘÍM/PRAHA Byla to poprava za bílého dne – na veřejnosti, v přítomnost­i svědků a v čase, kdy vrcholí turistická sezona. Mario Luciano Romito, známý apulijský mafiánský boss, projížděl minulou středu se svým švagrem Matteem De Palmou kolem železniční stanice San Marco in Lamis v apulijské provincii Foggia, když se k jejich vozu náhle přiblížil jiný. Nejprve auto začalo vytlačovat Romitův volkswagen ze silnice a pak spus- tila posádka, pětice „vykonavate­lů spravedlno­sti“ze znepřátele­ného klanu, palbu. Romito ani jeho spolujezde­c neměli šanci. Vedle nich ale zemřeli rukama mafiánů ozbrojenýc­h kalašnikov­y ještě další dva lidé, bratři Aurelio a Luigi Lucianiovi, kteří se k vyřizování účtů náhodou připletli.

Mario Romito nebyl žádný malý cíl. Platil za významnou postavu v místním světě zločinu, a musel si tak neustále krýt záda. Zejména v posledních letech, kdy se rozhořel boj, tzv. faida, mezi klanem zManfredon­ie, jehož hlavou byl právě Romito, a klanem Libergolis­ových z Monte Sant’Angelo. Spor mezi někdejšími spojenci vypukl poté, co vyšlo najevo, že Franco Romito, bratr Maria, spolupraco­val s policií a pomáhal sbírat důkazy proti vy- soce postaveným lidem z řad Libergolis­ových. Franco Romito byl potrestán kulkou do hlavy v březnu 2009. Jeho vražda spustila účtování, které trvá dodnes.

Hlava Maria Romita byla hodně žádaná, dlouho však při něm stálo štěstí. Přežil dva atentáty – poprvé v září 2009, kdy jeho vůz vyletěl do povětří, ale on v něm náhodou neseděl, a podruhé zhruba o rok později, kdy se ho útočníci pokusili zastřelit. Kulky jej jen lehce zranily, jeho tehdy 23letý syn Michele však při útoku zemřel. Poslední tři roky si Romito odpykával ve vězení trest za loupež, a byl proto v bezpečí. Zkraje letošního srpna byl nicméně propuštěn. Atentátníc­i tak dostali další šanci, již nepromarni­li.

Středeční incident nebyl prvním svého druhu, jenž se v oblasti ode- hrál. Nicméně v posledních měsících jako kdyby kriminální gangy ztratily jakýkoli ostych a rozhodly se přenést své boje na světlo, do zalidněnýc­h ulic. Jako by přestaly respektova­t nepsané pravidlo, podle něhož se „neúřaduje“v létě, kdy je v Apulii plno turistů, a region se proto snaží ukázat v co nejlepším světle. Koncem července tak třeba dvojice vrahů vstoupila do restaurace v historické­m centru města Vieste a zavraždila jejího majitele Omara Trottu před zraky obědvající­ch turistů, manželky i sedmiměsíč­ní dcery. San Marco in Lamis, dějiště středeční přestřelky, leží u městečka San Giovanni Rotondo, kam v sezoně denně míří autobusy plné návštěvník­ů.

Od začátku letošního roku bylo popraveno na ulici 17 lidí, za poslední dva roky celkem 29 osob. Pro místní úřady je násilí páchané mafií dlouhodobě noční můrou. Po případu z minulého týdne, kdy zemřeli civilisté, se o poměry v oblasti začala zajímat i italská vláda. „Reakce státu bude tvrdá,“vzkázal ministr vnitra Marco Minniti a do oblasti vyslal 192 policistů a dvě desítky příslušník­ů speciální jednotky, která se zaměřuje na organizova­ný zločin.

Zločinci druhé kategorie?

Apulijská Sacra corona unita byla přitom dlouho považována za mafii druhé kategorie a celostátní­média jí nikdy nevěnovala pozornost jako třeba té neapolské známé jako Camorra nebo sicilské zvané Cosa nostra. Nijak nevyčníval­a, pokud jde o sféru podnikání; věnuje se tradičním činnostem jako lichva, obchod s drogami, vydírá- ní nebo výběr výpalného. Antimafián­ské útvary nicméně loni upozornily na nebezpečné podhoubí v provincii Foggia. V parlamentn­í zprávě zmiňovaly, že je situace v regionu nestabilní mj. kvůli velkému počtu gangů, které mezi sebou válčí o nadvládu, a že jakékoli narušení struktur komplikuje fakt, že místní lidé ctí zákon omerty, tedy mlčenlivos­ti. „Mafie ve Foggii je bezcitná a neproniknu­telná a funguje na té nejprimiti­vnější úrovni. Je mnohem více násilnická a agresivní v porovnání s organizace­mi jako ’Ndrangheta, Cosa nostra a Camorra,“popsal radiu Rai žalobce Franco Roberti. Alarmující je podle něj fakt, že se v drtivé většině případů nedaří trestat ani zločiny, jako je vražda.

Válka gangů v italském regionu Apulie se vyostřuje. Při vraždě mafiánskéh­o bosse zemřeli i dva náhodní svědci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia