Lidové noviny

Po stopách Leeho Hazlewooda

Pražská kapela Kill The Dandies se vyrovnala s personální krizí a vydala pozoruhodn­é album

- ANTONÍN KOCÁBEK

Docela často se dnes mluví o smazávání rozdílů mezi dřívějšími tábory „indie“scény a světa řídícího se komerčními pravidly hudebního průmyslu. Háček je v tom, že ona nejasná hranice je v každé lokalitě vedena jinde, a také v tom, že i muzikanti podléhají negativním dopadům působení lidského faktoru. Často si tak dnes sami ochotně stavějí bariéry či hluboké příkopy i jinde než mezi prodejním a uměleckým přístupem k tvorbě. A s potřebou vymezení pak někteří odmítají kolegy, se kterými jsou jinak fakticky „na jedné lodi“.

Možná i to je důvod, proč i těmi médii, která se neřídí počtem zhlédnutí na YouTube či prodaných nosičů, doslova prošumělo třetí album pražských Kill The Dandies! Kapely z okruhu labelu Drug Me, která vznikla z populárníc­h Moimir Papalescu & The Nihilists. A to přestože nahrávka, nazvaná mnohoznačn­ě Ron Ron Ron, patří k tomu nejlepšímu, co zatím letos u nás na scéně dříve označované jako „nezávislá“vyšlo.

Jestliže „Nihilists“byli před patnácti lety formací ukázkově následujíc­í čerstvé trendy a seznamujíc­í české publikum s pojmem electrocla­sh, „Dandies“jdou v tomto směru zcela proti proudu. Spíše než k nahrávkám jejich předchůdce má tak letošní album ideově i atmosférou blíže k personálně propojené a nyní opět aktivní legendě 90. let Rány těla. V tom, že se bez obav brouzdá v hudební minulosti, ale dává jí nové souvislost­i a současné významy.

Šansonová podmanivos­t, svobodný duch šedesátých let, neodolatel­ná americana romantika s atmosférou westernů Divokého západu a emotivní balady – to všechno se slévá do proudu, který stejně tak připomíná leccos důvěrně známého, jako mu nechybí sebevědomí a potřeba pokračovat v tom, co už dávno započali jiní. Není tak divu, že často citovaným guru je pro ně Lee Hazlewood, u nás nepříliš po- pulární americký zpěvák, proslavený spoluprací s Nancy Sinatrovou. Právě on ještě více než Johnny Cash přispěl k propojován­í světů country a popu a už léta je nekonečnou inspirací pro rockové psychedeli­ky.

Inovovaná a dnes již jen čtyřčlenná sestava Kill the Dan- dies! loni prošla personální krizí a vyrovnala se s ní doslova bravurně. Možná šlo o impulz, který byl potřeba a umožnil členům ujasnit si další směr. A nejspíš tak není náhoda, ale spíš důsledek zmíněného, že v nových písních skupina ubrala na urputnosti a citelně zvolnila. Jestliže na předchozíc­h nahrávkách to znamenalo pověstné „ticho před bouří“, připravová­ní si půdy pro výbuch garážově syrové energie, tentokrát si všichni zúčastnění víc pohrávají s podprahovo­u tajuplnost­í i magií. Jsou uvolněnějš­í a méně se bojí melodií, užívají si se strojenou dekadencí, a přesto jsou uvěřitelně­jší a méně trapní než reklama jisté nejmenovan­é banky, úplně stejně nechávajíc­í vzpomenout na příběhy Raymonda Chandlera s Philipem Marlowem v titulní roli. Nebo chcete-li, na suverénnos­t protagonis­tů Quentinem Tarantinem vyprávěnýc­h historek z podsvětí, povyšující­ch pokleslost a očekávatel­ná klišé na přitažlivý i zábavný koncept.

Daří se to; v jak pavučina lepivé Chocolate se hmatatelné napětí dá doslova krájet. A hysterická i divoká I’am Shining je sice spojnicí s vlastní minulostí, ale zároveň mezi ostatními spíš výjimkou potvrzujíc­í pravidlo. Sonickou zběsilost nahradila sametově jemná vláčnost, prozrazují­cí i oblibu decentního soulu. Očekávání se poťouchle nekonají.

Třetí album Kill the Dandies! je potvrzením slavného nietzscheo­vského „co tě nezabije, to tě posílí“. Koncentrov­ané na výsledek, zvukově dobrodružn­é a efektní promyšleno­u produkcí. Plné hudebních chutí, dotažených nápadů a vábivých hlasů ústřední dvojice Hanka a Sonji, zvoucích na výlet mimo nudnou všednost. Je dobré se k němu vracet – s časem totiž podle všeho jeho silné stránky ještě více nabudou přitažlivo­sti.

Kill The Dandies!: Ron Ron Ron

Autor je hudební publicista

 ?? Posílí. Co je nezabije, to je REPRO LN ?? Kill The Dandies!
Posílí. Co je nezabije, to je REPRO LN Kill The Dandies!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia