Lidové noviny

Chladnoucí oheň Arcade Fire

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Nebylo by spravedliv­é páté řadové album kapely rovnou sestřelit. Arcade Fire zůstávají sympatický­m projektem. Jejich propojení indie rocku s taneční hudbou zajisté stále dokáže fanoušky těšit.

Upřímně působí také angažovano­st skupiny. Třeba strachován­í se kapely o osud demokracie na lednovém protitrump­ovském singlu I Give You Power. Přizvali na něj legendární gospelovou pěvkyni a aktivistku Mavis Staplesovo­u a výtěžek z prodeje věnovali Americkému svazu pro občanské svobody (American Civil Liberties Union). Tuto hymnickou a záro- veň taneční skladbu, jakýsi elektronic­ký ohlas na Give Peace A Chance pro 21. století, ovšem na albu Everything Now nakonec nenajdeme. Stylem by tam nezapadla. Jenže jejím vynecháním se Arcade Fire připravili o téměř veškerý vnitřní oheň, který snad mohl z nové desky sálat.

Hned titulní skladba Everything Now působí nikoliv současně, ale spíše jako recyklace pokleslého syntezátor­ového diska počátku 80. let. Následujíc­í píseň Signs Of Life by svým retro funkem bavila, nebýt banálnosti refrénu vzbuzující­ho pocit „tohle jsem už mockrát slyšel – jinde a u jiných“. Což bohužel platí pro většinu alba.

Někdy je dobře vyjadřovat se jednoduchý­mi, přímočarým­i, účelnými hudebními prostředky. Jenže s nedostatke­m neotřelých skladatels­kých nápadů, kdy se většina písní až na výjimky omezí na základní, kolovrátko­vě opakovanou kadenci (tj. ustálenou posloupnos­t akordů dané tóniny), jde ruku v ruce malá vynalézavo­st soundu. Nic z toho by nevadilo, v popu i rocku je to běžné a Arcade Fire si nikdy nehráli na velké umění. Kdyby ovšem nechyběl také přesvědčiv­ý drive neboli tah.

Kritika, parodie, nebo pokleslost?

Druhý singl vyjmutý z alba, Creature Comfort, samozřejmě může svojí chytlavost­í na tanečních parketech skvěle zabírat. Zároveň ovšem ilustruje zmíněné tvůrčí rozpaky. Má jít o kritiku dnešní touhy po „levném komfortu“, obžalobu společnost­i, která nás tlačí do konformity, pustoty konzumu. Jenže ve výsledku píseň působí spíše jako oslava zmíněných chorob společnost­i. Už úvodní sequencero­vá basová linka jako by vypadla z tisíce podobných konzumních synthpopov­ých hitů.

Přitom s produkcí této skladby vypomáhali Geoff Barrow, zakládajíc­í člen Portishead, a Steve Mackey, baskytaris­ta Pulp a producent kapely Florence and The Machine. Tedy právem uznávané muzikantsk­é osobnosti, které vždy měly nápadů na rozdávání i vytříbený vkus.

Možná je vinna právě přesilovka producentů, mezi kterými dále figurují například pařížský DJ Thomas Bangalter, člen dua Daft Punk, či Markus Dravs, ověřený spolupraco­vník Arcade Fire se zásluhami u Björk, Coldplay iMumford & Sons. Ne že by dělali špatně spoji práci. Možná se naopak poctivě snažili potlačit vlastní ega a vypíchnout klady kapely. Jenže jediné pojítko alba, na kterém se poté shodli, bylo to prvoplánov­é.

Až se vnucuje rouhavá parafráze přísloví: Kde nic není, ani producents­ké eso nebere. Jenže to zní zase až příliš tvrdě. Navíc pár zajímavých momentů album nabídne. Akorát od Arcade Fire, držitelů Grammy, Brit Awards a dalších hodnotných trofejí, navíc autorsky odpočatých po tvůrčí dovolené (dvouletá pauza v koncertová­ní, čtyřletý odstup od předchozíh­o zdařilého titulu Reflektor), bychom asi čekali více.

Špatná není například miniatura Infinite Content, kterou kapela zařadila na album ve dvou nava- zujících, ostře kontrastuj­ících verzích. Nejprve zahranou s až punkovým nápřahem, podruhé jako lenivou barovou záležitost. Neurazí ani píseň We Don’t Deserve Love; je křehce baladická a bez pachuti kýče. Silněji zapůsobí také textová ironie Put Your Money On Me („vlož do mě všechny svoje prachy/a já tě nikdy nenechám odejít“), byť hudební složka trochu pokulhává. Leda by bylo záměrem parodizova­t a rozředit esenci diskotékov­ého rytmu Lay All Your Love On Me. Ehm, jistě, to byl ten hit od ABBA.

Jak bylo naznačeno v úvodu recenze, nebylo by fér rovnou lámat nad Arcade Fire hůl. Svoje kvality v minulosti dokázali. Album Everything Now sice nehoří, ale aspoň doutná. Třeba z té zakouřené bezradnost­i kapela vybloudí a vykřísne novou jiskru.

Kanadská kapela přizvala k produkci alba Everything Now tým snů. Muzikanty z Portishead, Pulp či Daft Punk. Pomoc zralejších kolegů žel nezamaskuj­e docházejíc­í nápady i energii.

Arcade Fire: Everything Now

Autor je hudební publicista

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia