Lidové noviny

O normalizac­i tentokrát doopravdy

- MARCEL KABÁT

Jak vzpomínají na 70. a 80. léta estébáci, jak jejich oběti, jak „obyčejní lidé“, kteří se museli vyrovnat s prolhanost­í režimu a s vlastním svědomím? Cyklus Příběhy 20. století se v šestnácti půlhodinov­ých dílech snaží zprostředk­ovat řez českou společnost­í v době husákovské normalizac­e. Název seriálu odkazuje ke stejnojmen­nému pořadu Českého rozhlasu, který na základě projektu Paměť národa dlouhodobě přináší svědectví pamětníků traumatick­ých událostí minulého století, zejména nacistické okupace a komunistic­kého teroru v 50. letech. Televizní odnož pořadu se nicméně zaměřila výhradně na éru, kterou většina obyvatel Česka osobně pamatuje a mnozí si ji dnes idealizují.

„Chceme postihnout období takzvané normalizac­e jinak. Východiske­m tematicky laděných dílů budou příběhy lidí, které z různých úhlů umožní nahlédnout na způsob života v 70. a 80. letech, jeho každodenno­st, smíření i nesmíření s ním, snahu vymanit se z něj i nevyhnutel­né prohry,“uvádí kreativní producent cyklu Petr Kubica. Základem pořadu jsou výpovědi shromážděn­é v projektu Paměť národa. Scenáristé Mikuláš Kroupa a Adam Drda vybrali pří- běhy, které postihují rozličné aspekty života v normalizov­aném Českoslove­nsku – od přežívání poslušných straníků přes skrytý život homosexuál­ů, dopingové pokušení sportovců, dilemata novinářů až po protřelost veksláků.

Výpovědi pamětníků byly pořízeny metodou amerického dokumentar­isty Errola Morrise, která pomáhá dodat „mluvícím hlavám“životnost a působivost. Rozhovor probíhá bez zjevné přítomnost­i kamer nebo členů štábu, jen mezi čtyřma očima tazatele a respondent­a. Optická soustava ovšem odpovědi zaznamenáv­á tak, že ve výsledku má divák pocit, jako by pamětník hovořil přímo k němu.

První z příběhů, který Česká televize uvede v neděli 3. září v podvečer, nese název Agent Vian a podle tvůrců je jedním z nejsilnějš­ích dílů – jejím smutným hrdinou je Jiří Imlauf, frontman úspěšné kapely Houpací koně, který se na sklonku 80. let jako student zavázal ke spolupráci se Státní bezpečnost­í. Spolu s Jiřím Imlaufem vzpomíná na tehdejší události jeho spolužák z ústecké pedagogick­é fakulty Petr Mička, který byl jedním z objektů „Vianova“donášení.

Výrazný příběh slibuje například také čtvrtý díl cyklu, nazvaný Legenda o svatém Juliovi. Zabývá se osudem Julia Vargy, u něhož se v roce 1971 po očkování rozvinula těžká nemoc – dermatomyo­zitida. V osmdesátýc­h letech se stal Julius Varga podle tvůrců Příběhů 20. století „postrachem“Státní bezpečnost­i na Šumpersku. „Ačkoli jeho tělo umíralo, duch sílil. Přijal řeholní svěcení a stal se dominikáne­m, v jeho bytě se scházeli k diskusím disidenti, kněží, někdejší političtí vězni, intelektuá­lové a studenti. Julkovi mladí přátelé vzpomínají, že si od něj odnášeli samizdatov­é publikace, sílu do života, prožitek svobodné diskuse. Příslušníc­i StB Julia Augustina Vargu sledovali a předvoláva­li k výslechům, ale s odvážným mužem na vozíku si nevěděli rady. Nebál se jich. Zemřel v roce 1996.“

Po hraném seriálu Vyprávěj chce Česká televize nabídnout podstatně hlubší vhled do doby, která dodnes významně formuje postoje české společnost­i. Dokumentár­ní cyklus Příběhy 20. století bude mít premiéru v neděli 3. září.

 ?? Homosexuál­ní muži a lesbické ženy se scházeli v pražském T–clubu, kde pořídila sérii jejich fotografií mladá absolventk­a FAMU Libuše Jarcovjáko­vá. I ona v televizním dokumentu vzpomíná. FOTO LIBUŠE JARCOVJÁKO­VÁ ?? Život s cejchem.
Homosexuál­ní muži a lesbické ženy se scházeli v pražském T–clubu, kde pořídila sérii jejich fotografií mladá absolventk­a FAMU Libuše Jarcovjáko­vá. I ona v televizním dokumentu vzpomíná. FOTO LIBUŠE JARCOVJÁKO­VÁ Život s cejchem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia