Lidové noviny

Věrný Schröder si v Rusku přilepšil

Kariéra německého exkancléře dosáhla nového vrcholu Gerhard Schröder se stal ředitelem státního ropného gigantu Rosněfť

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ MOSKVA

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder je znám svým obdivem k Vladimiru Putinovi a obhajobou ruských zájmů. Po dvanácti letech ve službách ruského energetick­ého gigantu Gazprom byl nyní jmenován do správní rady další ruské státní společnost­i Rosněfť, která je největším producente­m ropy v zemi.

Podle vládního výnosu bude Schröder nově zastávat pozici nezávisléh­o ředitele. O jeho nominaci se veřejně diskutoval­o několik dní, zprávu ale potvrdila až ruská vláda minulý pátek večer. Výnos podepsal premiér DmitrijMed­veděv. Schröderov­a kancelář se k nominaci dosud nevyjádřil­a.

Podle Kremlu plánuje Rosněfť zvýšit počet členů správní rady ze současných devíti na jedenáct. Pozice se tak našla i pro Schrödera, který je osobním přítelem prezidenta Putina a kritikem sankcí proti Rusku. Rosněfť ostatně patří mezi firmy, na něž Západ kvůli ruské anexi Krymu v roce 2014 sankce uvalil.

Spolu s bývalým německým kancléřem se nových postů v Rosněfti ujmouMatth­ias Warnig, jednatel Nord Streamu, Donald Humphreys, zakladatel ExxonMobil­u a Oleg Vyugin, náměstek ruského ministra financí.

Putinův spojenec

V úvahu podle ruských zdrojů přicházelo kromě 73letého Schrödera i dalších sedm kandidátů, včetně ruského ministra energetiky Alexandra Novaka nebo Igora Sečina. Ten je aktuálním šéfem Ros- něfti a spojencem ruského prezidenta, do roku 2012 působil jako náměstek Putina, který byl tou dobou premiérem.

Rosněfť se loni stala 51. největší společnost­í světa s tržbami ko- lem 50,7 bilionu eur. Ve firmě, jejíž sídlo se nachází nedaleko Kremlu, drží těsně nadpolovič­ní podíl ruská státní firma JSC Rosněftěga­z. Ruská dcera původně britské ropné společnost­i BP a sin- gapurský holding QHG Oil Ventures Pte Ltd vlastní shodně téměř 20procentn­í balík akcií, nepatrný zbytek drží ruský Národní depozitář pro cenné papíry a drobní akcionáři.

Někdejší sociální demokrat Gerhard Schröder, nástupce Helmuta Kohla, zastával post německého kancléře mezi lety 1998 a 2005. Jako sedmý kancléř zmodernizo­val systém sociálního za- bezpečení a postavil se Georgi W. Bushovi, když se odmítl podílet na invazi do Iráku. Po volební prohře s nastupujíc­í kancléřkou Angelou Merkelovou mohl odejít do důchodu, psát paměti a vystupovat na summitech. Místo toho ale Schröder přešel do služeb ruského energetick­ého průmyslu.

Štědrá odměna

Ještě během posledních měsíců v úřadu kancléře Schröder podepsal smlouvu s Ruskem o výstavbě plynovodu Nord Stream AG, jenž vede zemní plyn z Ruska přes Baltskémoř­e do Evropy. Bývalý vrcholný německý politik je nyní předsedou výboru akcionářů Nord Stream AG.

Společnost je většinově vlastněna ruskou vládou, technicky je nicméně vedena jako soukromá firma. Až 51 procent vlastní ruská státní firma Gazprom. Od loňského roku se přitom navíc hovoří o vybudování plynovodu Nord Stream 2, jehož by měl být Schröder rovněž vysoce postaveným manažerem.

Současnou hlavu Ruské federace Schröder označuje za „bezchybnéh­o demokrata“, s nímž oslavil i své 70. narozeniny. V Petrohradu je tehdy velkolepě pořádala společnost Nord Stream AG, jen pouhý měsíc po anexi Krymu.

„Když se stal velmi dobře placeným úředníkem cizí agresivní mocnosti, zničil reputaci politické třídy více než jiný žijící politik,“vyjádřil se pro list The Financial Times k Schröderov­ě kariéře v Rusku Stephan Bierling, profesor mezinárodn­í politiky na univerzitě v Řezně.

 ?? Takto Vladimira Putina (vlevo) vítal Gerhard Schröder před 12 lety v Berlíně – dva měsíce před odchodem z funkce kancléře a jen pár dní před tím, než podepsal dohodu o vybudování plynovodu Nord Stream, na nějž po odchodu z politiky od té doby dohlížel v č ?? Dlouhodobí spojenci.
Takto Vladimira Putina (vlevo) vítal Gerhard Schröder před 12 lety v Berlíně – dva měsíce před odchodem z funkce kancléře a jen pár dní před tím, než podepsal dohodu o vybudování plynovodu Nord Stream, na nějž po odchodu z politiky od té doby dohlížel v č Dlouhodobí spojenci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia