Lidové noviny

Marxe je třeba znát dobře i dnes

- PETR ZAHRADNÍK JIŘÍ SKUHROVEC JAN MACHÁČEK

Dnes je tomu přesně 150 let od prvního vydání Kapitálu – stěžejního díla Karla Marxe, jež ovlivnilo nejen myšlení, ale konkrétní životy stamilionů lidí na celém světě.

Lidové noviny na závěr svého seriálu o významu a osudech díla Karla Marxe položily několika ekonomům a publicistů­m tyto otázky: „Je podle vás 150 let po svém prvním vydání Kapitál v určitých ohledech stále aktuální? Jsou některé Marxovy myšlenky ještě živé?

tématu je obsah Kapitálu nepochybně velmi aktuální. Konkrétně například v souvislost­i s nyní často diskutovan­ým problémem příjmové či majetkové nerovnosti, jež je podle některých nadměrná amůže vyvolávat rizika včetně například zvýšeného sociálního napětí.

Velmi přínosný je pak Kapitál též z pohledu velmi detailní a precizní deskripce tehdejší reality – zřejmě neexistuje jiné dílo, které i prostředni­ctvím dat tak celistvě popisuje ekonomicko­u realitu poloviny 19. století především ve Velké Británii.

Co bohužel může být taktéž aktuální, jsou závěry tohoto díla, které přesahují čistě ekonomický prostor a rámec řešení a přímo vedou k radikálním­u politickém­u řešení. Nehledě již na to, že pojetí teorie nadhodnoty a z něho plynoucí koncept vykořisťov­ání tedy rozhodně nejsou součástí ekonomické­ho mainstream­u.

Naopak vytvoření konceptu ekonomické analýzy produktu představuj­e zajímavý příspěvek ekonomické teorii, na který bylo následně navázáno v dílech levicových, ale i demokratic­ky smýšlející­ch ekonomů.

Kapitál je důkazem toho, že poměrně originální koncept, na kterém je založen, byl vytvořen v pravdě demokratic­kých podmínkách, ale svými závěry vede k jejich následnému popření. Je však současně pravdou, že Marx vnímal Kapitál především jako teoretický koncept a doktrínu, jejíž obsah nikdy nenaplnil v praxi.

To se bohužel stalo až díky generaci jeho pokračovat­elů, kteří do značné míry zneužili některé z jeho závěrů, velmi zjednoduši­li jeho ekonomické úvahy a principy. Z nemnoha závěrů učinili politickou ideologii, kterou poté aplikovali do podoby reálného politickéh­o systému, který v praxi prokázal svá obrovská omezení a nedostatky.

Obávám se tedy, aby zastánci myšlenky o neudržitel­nosti nynější příjmové a majetkové nerovnosti s politickým­i ambicemi nevyužili, resp. nezneužili Marxových rozhodně ne triviálníc­h závěrů k prosazován­í svých cílů. ekonom České spořitelny

překvapí, že Karel Marx psal velmi málo o socialismu. Jeho dílo je především výbornou analýzou a kritikou fungování kapitalism­u 19. století, které bezpochyby přispělo k jeho pádu. I když ten pád proběhl jinak než podle představ bolševiků.

Už před první světovou válkou se totiž v britské politice tra- dovalo rčení: Teď jsme socialisté všichni. Celá britská ekonomika i zákony tehdy udělaly velký skok směrem k ochraně zaměstnanc­ů, spotřebite­lů, chudiny a sociálních jistot.

A dodnes v tom pokračují. Stojí za tím demokratic­ká, nikoliv krvavá revoluce proletariá­tu. Dělníci se chopili volebního práva a vynutili si lepší životní podmínky i bez vyvraždění kapitalist­ů. Můžeme se lišit v názorech, zda je to dobře, či špatně, pád „divokého“kapitalism­u je ale nesporný fakt.

Většina Marxových teorií se ukázala být chybná a je dávno překonána. Jestli je jeho dědictví dnes někde vidět, pak v problemati­ce monopolů a nadnárodní­ch konglomerá­tů s ekonomicko­u silou větší než státy naší velikosti. On první poukázal na to, že jejich fungování může být pro společnost zhoubné. Bohužel, jak víme, jejich znárodnění může být věc ještě zhoubnější.

Z Marxe však zůstává popis bezohledno­sti kapitálu a od něj se odvíjí diskuse, jak jeho produktivn­í i ničivé síle dát náhubek, který ji limituje, ale nezardousí.

Petr Zahradník: Zneužitý koncept

výzkumné centrum EconLab při Univerzitě Karlově

Jiří Skuhrovec: Produktivn­í i ničivá síla Jan Macháček: Nebezpečný potenciál

je Marxovo učení v tom, že současná doba je rovněž plna sociálního napětí a nerovnosti. Je proto třeba sledovat, jaké budou v brzké době vznikat návody a ideologick­é školy a jaká budou nabízet řešení. A jestli v sobě podobně jako marxismus neskrývají potenciál teroru a totality. Proto je třeba Marxe znát. předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia