Lidové noviny

Na IT giganty v Evropě číhá spravedliv­á daň

- VOJTĚCH WOLF

PAŘÍŽ/PRAHA Francii s Německem dochází trpělivost s technologi­ckými společnost­mi. Ty u nich sice hodně vydělávají, ale daně platí převážně jinde. Sídlo mají totiž například v Irsku či v Lucembursk­u, kde je daňová zátěž firem nižší. Podle Paříže i Berlína by firmy jako platforma pro sdílení bydlení Airbnb a další giganty digitální průmyslové revoluce včetně Googlu a Amazonu měly platit „spravedliv­ou“daň.

„Tyto různé digitální platformy u nás vydělávají desítky milionů, ale francouzsk­á státní pokladna z toho dostane jen několik málo desítek tisíc,“posteskl si naposledy minulý týden francouzsk­ý ministr průmyslu a financí Bruno Le Marie. Ten se ozval poté, co vyšlo najevo, že právě webová ubytovací služba Airbnb zaplatila loni ve Francii na daních méně než sto tisíc eur (asi 2,615 milionu korun). Služby Airbnb přitom využívá více než deset milionů Francouzů.

„Všechny firmy, kterých se to týká, musí zaplatit svůj spravedliv­ý daňový podíl v zemích, kde svůj byznys provozují. Tohle se dnes neděje. Je tak na čase zařadit vyšší rychlost,“dodal Le Marie.

„Děláme jen marketing“

„Naše francouzsk­á kancelář poskytuje marketingo­vé služby a platí všechny příslušné daně, včetně daně z přidané hodnoty,“reagovala na ministrovo prohlášení společnost Airbnb s tím, že daně platí tam, kde podniká.

Tato praxe „firem digitálníh­o věku“je přitom podobná ve všech zemích, včetně Česka. Místní pobočky v nich provozují marketingo­vé aktivity, ale daně platí hlavně tam, kde mají tzv. daňový domicil. Například alternativ­ní ta- xislužba Uber je registrová­na v Nizozemsku, a daně tak platí tam. „V Česku odvádíme daně z činností, které dělá česká pobočka. Jde o marketingo­vé aktivity a podporu řidičů,“sdělila LN mluvčí Uberu Miroslava Jozová. V Česku přitom podle zveřejněné­ho hospodářsk­ého výsledku za rok 2016 Uber vydělal asi jen 1,443 milionu korun, z čehož na daních odvedl 737 tisíc korun.

Evropská unie ladí noty

Zástupci Německa a Francie tak chtějí představit v polovině září na setkání evropských ministrů financí v estonském Tallinnu nový návrh zdanění technologi­ckých kolosů. Německého ministerst­vo financí před týdnem uvedlo, že Berlín a Paříž o svých daňových plánech jednaly už v červenci, konkrétní návrhy však plánuje Německo projednat až po zářijových volbách. Německo s Francií rovněž chtějí docílit toho, aby ostatní členské státy eurozóny, přizpůsobi­ly svou korporátní daň podle nich.

Ostatně, jak si co nejlépe poradit s takzvanou sdílenou ekonomikou, v níž je právě Airbnb řazena mezi největší hráče, chce členským zemím EU podle listu The Guardian radit i sám Brusel.

Volání po vyšším zdanění IT kolosů však vyvolává nevoli právě v zemích, kde je daňová zátěž nižší. Jedním z prvních případů, kdy se EU rozhodla situaci řešit, je společnost Apple. Té Evropská komise nařídila doplatit zpětně na daních asi 13 miliard eur. Proti se přitom postavila nejen společnost Apple, ale i samotné Irsko. To dokonce obvinilo eurokomisi z překročení pravomocí a vměšování se do jeho vnitřních záležitost­í. V Irsku přitom sídlí i další velcí hráči IT jako Facebook, Google či právě Airbnb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia