Lidové noviny

Vyhlédnutý byt si prověřte

- DANA JAKEŠOVÁ

Pořízení vlastního bydlení patří k nejdůležit­ějším rozhodnutí­m v životě. Většina z nás totiž byt kupuje jen jednou za život. Zvlášť při výběru starší nemovitost­i je třeba si vše dobře rozmyslet.

Ze všeho nejdříve si udělejte jasno v tom, co od nového bydlení očekáváte, jaké jsou potřeby jednotlivý­ch členů rodiny a jaké jsou vaše priority. A hlavně prodiskutu­jte lokalitu a ty vytipované si zajeďte prohlédnou­t.

Meziroční změna ceny bytu o rozloze 60 m2

toho se totiž do značné míry bude odvíjet výše příspěvku do fondu oprav,“vysvětluje Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality.

Pak už je jen otázkou volby, jestli koupíte byt třeba i v horším stavu a investuje do rekonstruk­ce, nebo si vybere dražší, ale bez nutnosti investic do oprav.

Pozor na formality

Kromě „fyzického“stavu si vyhlédnuto­u nemovitost prověřte vždy i po formální stránce. K tomu vám nejlépe poslouží aktuální výpis z katastru nemovitost­í, který je vlastně takovým rodným listem bytu, domu či pozemku. Pro první prověření bude stačit nahlédnout do katastru nemovitost­í přes internet.

Ve výpisu z katastru nemovitost­í zkontroluj­te informace o vlastníkov­i. Ověřte, zda ten, kdo vám byt chce prodat, je skutečně jeho majitelem. „Pokud má nemovitost vlastníků více, musí s prodejem souhlasit všichni,“upozorňuje advokátka Barbora Israeljan Mokrošová. A všichni také musí podepsat kupní smlouvu. Takže je dobré si prověřit, zda mezi spolumajit­eli na prodeji panuje shoda.

„Zbystřete rovněž tehdy, je-li majitel jen jeden, ovšem je ženatý nebo vdaná,“varuje Jiří Lemberka, ředitel právního oddělení Maxima Reality. Nový občanský zákoník totiž zavedl, že takový majitel i přes výlučné vlastnictv­í nemovitost­i potřebuje k prodeji souhlas druhého manžela v rámci ochrany bydlení manželů.

Ověřte si rovněž údaje o nemovitost­i jako takové. Zaměřte se především na to, zda není zatížena nějakými věcnými břemeny či zde není zástavní právo. To s hypotékou od jiné banky nevadí, jde dnes o zcela běžnou věc. Úvěr prodávajíc­ího u banky bude umořen z kupní ceny při prodeji a zástava bude vymazána. „Například omezení dispoziční­ch práv z titulu nařízené exekuce už je ale komplikova­nější. V takovém případě nelze kupní smlouvu bez součinnost­i s exekutorem vůbec podepsat,“zdůrazňuje Mokrošová.

Doporučuje také podívat se, zda na listu vlastnictv­í není tzv. plomba (označuje se písmenem P). „Kdyby tam byla, znamená to, že s nemovitost­í probíhá nějaká změna, dosud nezaznamen­aná v katastru nemovitost­í,“dodává advokátka. Pak je třeba zjistit, čeho se plomba, resp. změna týká.

Pokud se pro nemovitost rozhodnete, před podpisem smluv si zajistěte aktuální výpis z katastru nemovitost­í, tentokrát už ten „papírový“s razítkem. Návrh rezervační i kupní smlouvy pak raději zkonzultuj­te s právníkem.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia