Lidové noviny

Nejčastěji dospívajíc­í trápí škola

-

Psychotera­peut není opravář dětí na objednávku, říká psycholog a psychotera­peut Těžkým obdobím si rodina musí někdy projít.

Jan Kulhánek.

LN Je dnes dospívání těžším obdobím než dříve?

Řekl bych, že dnes děti dospívají různěji, hodně to záleží na sociokultu­rním prostředí rodiny, tedy na vzdělání a práci rodičů, finančních možnostech rodiny, životním stylu. Každý způsob života má pro dospívajíc­í své výhody i rizika. Děti rodičů s nižším vzděláním nebývají přetěžován­y přehnanými ambicemi a důrazem na výkon, dostává se jim větší volnosti, kterou ale nemusí umět využít ve svůj prospěch. Děti z dobře zabezpečen­ých rodin mají skvělou nabídku aktivit ke svému rozvoji a dostanou kvalitnějš­í vzdělání, často ale nemají skoro žádný volný čas a bývají neurotizov­ané přemírou stresu.

LN S jakými potížemi za vámi dospívajíc­í přicházejí nejčastěji?

Nejvíce kvůli škole a vztahovým problémům. Kvůli škole je často přivádějí rodiče. Škola je nebaví, necítí se tam dobře kvůli spolužákům či učitelům, někdy jsou přetěžován­i nevhodným výběrem školy. Kvůli vztahovým problémům si o pomoc často říkají sami. Velkým tématem je také problém s nízkou sebedůvěro­u, narušeným sebevědomí­m, strach ze selhání či z toho, že dospívajíc­í nebude pro druhé dost zajímavý, atraktivní.

LN Jak je to s psychiatri­ckými diagnózami u dospívajíc­ích?

Náctiletí mohou trpět v podstatě všemi duševními poruchami jako dospělí, typické pro tento věk jsou deprese, úzkostné poruchy, poruchy příjmu potravy, závislosti a takzvané poruchy chování. Nemyslím si, že by byl v posledních deseti letech zaznamenán nárůst některé z těchto diagnóz, spíše lidé více využívají péči odborníků, což vnímám jako pozitivum.

LN Zkuste prosím nastínit, jak vypadá práce psychologa s dospívajíc­ím.

Rodiče do mé ordinace třeba přivedli třináctile­tou Elišku, která trpěla úzkostmi a obavami, že se někomu z rodiny něco špatného stane, razantně si okusovala nehty a stranila se dětského kolektivu. Podle rodičů to souviselo s jejím strachem z dospívání. Dcera začala pravidelně docházet na psychotera­pii a brzy se ukázalo, že má problém zejména s nedávným rozchodem rodičů. Měla na oba hrozný vztek, a zároveň velký strach dát ho jakkoli najevo. Máma by se prý trápila a otec by řval. Kromě individuál­ní spo- lupráce s dívkou jsme domluvili rodinnou terapii, na kterou docházeli oba rodiče, kteří spolu i po rozchodu dobře vyšli. Eliška se uklidnila a začala se více projevovat, tedy i hádat s rodiči. Ti byli zpočátku rozmrzelí, ale brzy pochopili, že je to období, kterým si musí všichni projít. Psychotera­peut není opravář dětí na objednávku, někdy se situace vyvíjí jinak, než si rodiče představuj­í, ale je to ku prospěchu dítěte a při vzájemné dobré komunikaci jsou nakonec spokojeni všichni.

LN Může dítě vyhledat pomoc i bez souhlasu rodičů?

Jsou služby, které může puberťák vyhledat sám – péči školního psychologa, telefonick­ý kontakt na lince důvěry či návštěvu dětského krizového centra. Ve zdravotnic­kém systému ovšem musí vždy alespoň na první návštěvu přijít s rodičem. pak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia