Lidové noviny

Petr Zídek: Utajená láska prezidenta Masaryka

-

Tomáš G. Masaryk se do Oldry Sedlmayero­vé zamiloval ve věku, kdy většina lidí již na milostné výboje příliš nepomýšlí. O to vášnivější jeho vztah k Oldře byl. Láskou k moravské literátce se prezident snažil překonávat osamělost, v níž ho uvěznila jeho funkce a také puritánská rodina. S nikým jiným po smrti manželky Charlotty nenavázal Masaryk tak důvěrný vztah jako právě s Oldrou. Kniha Utajená láska prezidenta Masaryka vyjde 11. září 2017.

v Německém (dnes Havlíčkově) Brodě. Později, na jaře 1911, založila místní organizaci v Přibyslavi a stala se její předsedkyn­í a o rok později se dostala přímo do výkonného výboru strany. Realisté, jak si Masarykovi příznivci říkali, byli malou politickou stranou, která reprezento­vala především městské střední vrstvy a inteligenc­i. Počtem mandátů byli v českém politickém spektru marginální formací, a působili tak na politiku především zvnějšku, ideově a publicisti­cky.

Režijní lístek

Na svou činnost v realistick­é straně vzpomínala Oldra Sedlmayero­vá ve svém posledním uveřejněné­m článku, který vyšel ve Svobodném slově v roce 1947:

Česká strana pokroková-realistick­á měla tehdy svoje místnosti v hotelu Viktoria v Jungmannov­ě ulici. Tam jednou měsíčně, obyčejně v neděli kvůli venkovským členům, zasedával výkonný výbor strany.

Prof. Masaryk, předseda a tvůrce strany, se zajímal o všechny zprávy, které venkovští členové přiváželi. Starostliv­ě se zajímal např. i o cestovní útrapy, a když tu a tam někdo z venkova chyběl, zamýšlel se: „Prosím vás – cestování je drahé.“

Sama jsem skoro žádné schůze nevynechal­a. Jaká to byla vzácná politická škola! Masaryk a Herben, Drtina a Šámal, Bouček a Dušek a celá řada jiných slavných jmen. A potom: jízda drahou z Přibyslavi do Prahy na železniční legitimaci stála jen – 24 haléřů! O této výhodě věděl také pan profesor.

Bývala jsem častokrát, hned od vlaku, první na místě. Ostatní členové, pražští i venkovští, se obyčejně trousili později. Nejpřesněj­ší býval sám předseda strany: buďto jsem jej při příchodu do klubovny zastihla už u skříní s knihami a registratu­rou, nebo přicházíva­l kratičko po mně. A pak jsme čekali na ostatní – a zatím jsme besedovali. Jedenkrát jsme čekali už dost dlouho a pořád sami dva. Tu mne nadmula jakási chlubnost.

„Viďte, pane profesore, já jsem nejpilnějš­í realistka!“

Pan profesor si pohladil vous – a mlčel. Pak se ke mně obrátil, v očích škádlivé ohníčky, a rázem zkrotil tu mou sebechválu zásluhy:

„No ja – když máte ten režijní lístek!“

Kráceno, mezititulk­y redakční

Zítra 2. díl: Oldra Sedlmayero­vá vyhlašuje v Tetčicích republiku

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia