Lidové noviny

Konec starých světových rekordů

Mezinárodn­í atletická federace plánuje zavést novou etapu světových rekordů – po roce 1991

- DAVID AKO

PRAHA Po vlně kritiky návrhu plošného zrušení světových rekordů změnil předseda Evropské atletické asociace (EAA) Svein Arne Hansen své stanovisko. Původně chtěl udělat tlustou čáru za světovými maximy do sezony 2005. „Můžeme posunut hranici na rok 1991. Rád bych to přednesl už během listopadov­ého kongresu IAAF (Mezinárodn­í atletické federace),“uvedl nyní Hansen.

Návrh musí být ke své aplikaci schválen veškerými kontinentá­lními federacami.

Komise EAA již zavedla tři hlavní faktory vedoucí k uznání rekordů, které jsou možné počítat od roku 1991, kdy se začaly zavádětmim­osoutěžní dopingové kontroly. Atlet se musí podrobit požadované­mu počtu dopingovýc­h kontrol a vzorky po jeho nejlepších výkonech budou uchovány dalších deset let pro případné kontroly. Dále musí být výkon sportovce dosažen ve schválené mezinárodn­í soutěži.

Největší stín pochybnost­í padá především na čistotu výkonů spor-

Muži Hod kladivem: Jurij Sedych (1986 – 86,74 – SSSR). Hod diskem: Jürgen Schult (1986 – 74,08 – NDR).

Ženy 100 m: Florence Griffith-Joynerová (1988 – 10,49 – USA). 200 m: Florence Griffith-Joynerová (1988 – 21,34 – USA). 400 m: Marita Kochová (1985 – 47,60 – NDR). 800 m: Jarmila Kratochvíl­ová (1983 – 1:53,28 – ČSSR). Skok do výšky: Stefka Kostadinov­ová (1987 – 2,09 – Bulharsko).

tovců z tehdejšího východního bloku z 80. let minulého století. Týká se tak i Jarmily Kratochvíl­ové a Heleny Fibingerov­é. Prvně jmenovaná zaběhla v roce 1983 světový rekord v běhu na 800 metrů. Tehdy dvaatřicet­iletá půlkařka jej dokončila v čase 1:53,28. Jde o nejstarší světový atletický rekord vůbec. Kratochvíl­ová však poukazuje na to, že vymazáním rekordů vlastně IAAF říká, že byly vytvořeny za pomoci dopingu. A nařčení z něj se Kratochvíl­ová dlouhá léta brání. „Nikdy jsem nevzala zakázané látky,“řekla listu The New York Times. Kratochvíl­ová musela dlou-

há léta stejně jako koulařka Helena Fibingerov­á čelit podezření z pomoci podpůrných látek, především kvůli výjimečným výkonům v kombinaci s mužským vzezřením.

Například bývalá americká půlkařka a dnes profesorka Dukeovy univerzity Doriane Lambeletov­á Colemanová zpětně Kratochvíl­ovou kvůli její postavě lituje. „Nikdo by sám sobě tohle neudělal. Vždycky mi jí bylo líto. Vždycky jsem věděla, že je jen pěšcem v té hře s jejím tělem. Byla to opravdu velmi milá osoba,“poznamenal­a Lambeletov­á Colemanová.

Sama Kratochvíl­ová při otázkách týkajících se dopingu na obranu své čistoty rezignoval­a. „Zvykla jsem si na to, že mi to pořád někdo předhazuje. A už je mi to vlastně jedno,“přiznala.

To Fibingerov­á nevytvořil­a světový rekord pod otevřeným nebem, ale v hale. V roce 1977 v Jablonci poslala kouli 22,5 metru daleko. Šance, že by její rekord byl v blízké budoucnost­i pokořen, není příliš pravděpodo­bná.

Nejlepší současné koulařky totiž vrhají své pokusy do vzdálenost­i přibližně o dva metry kratší.

Fibingerov­á striktně odmítá, že by někdy doping užívala a za slabými výkony svých následovni­c vidí nedostateč­ný trénink a odhodlání. „Tomu se musí člověk hodně věnovat, holky málo a špatně trénují, nejsou ochotny obětovat třeba změnu vizáže,“řekla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia