Lidové noviny

Bolestivá rozlučka. Bolt nedoběhl

-

Užíval si svůj poslední den. Laškoval na rozcvičova­cím stadionu, objímal se s rovněž odcházejíc­ím Moem Farahem, hrdě ukazoval na nápis JAMAICA na svém dresu. A pak Usain Bolt naposledy vyběhl. Jenže nedoběhl.

Prožili jsme v sobotu na olympijské­m stadionu večer, kdy všechno bylo jinak. Diváci přišli, aby viděli ještě jednou Boltovo gesto blesku, ať už po jakékoliv jamajské medaili. Americký tým vedený Justinem Gatlinem a Christiane­m Colemanem přišel, aby ukončil jamajskou štafetovou dominanci.

Ale byla to britská štafeta, která před 60 tisíci ohromenými divá- ky senzačně dosáhla v čase 37,47 na zlato, o pět setin sekundy. „My jsme mistři světa, mistři světa, chápete to?“pronášel v slzách britský finišman Nathaneel Mitchell-Blake.

Když jejich triumf v těsném doběhu s Američany světelná tabule potvrdila a tribuny vybuchly ve zlaté extázi, Bolt stále ležel na dráze. Pospíchali k němu zdravotníc­i s nosítky a později také s in- validním vozíkem, seběhli se rychle i týmoví kolegové. Jeho osud dojímal i členy ostatních štafet, které cílem proběhly.

„Stále je Usain tím největším atletem světa,“ujistil Justin Gatlin.

Jamajčané vyměnili pro finále polovinu sestavy z rozběhu, nasadili také exmistra světa Yohana Blakea, bojujícího se zraněním, a světového šampiona nad krátkými překážkami Omara McLeoda. Společně s Julianem Fortem předali Boltovi kolík na hraně medailové pozice – a doufali.

Ani je by však v nejhorším snu nenapadlo, jak tato show skončí. Pomohli zraněnému Boltovi postavit se na nohy, s jejich přispěním prošel cílovou čáru, zatleskal divákům a zase se schoulil na zem.

Zatímco jeho tři kolegové se potom vydali vstříc reportérům, on sám se uchýlil do útrob stadionu.

„Šlo o křeče v Usainově levém stehenním svalu. Poslední tři týdny byly pro něj velmi tvrdé. A to se odrazilo,“informoval Kevin Jones, lékař jamajské reprezenta­ce.

„Prostě se to stalo. Ovšem jméno Usaina Bolta bude žít navždy, ať už se tady na stadionu přihodilo cokoliv,“prohlásil Omar McLeod, vítěz na trati 110 metrů překážek a zároveň jediný zlatý Jamajčan v Londýně.

Londýn prožil večer, který bude vzpomínán coby večer, kdy se Bolt při své rozlučce zhroutil na dráhu.

„Britský tým však předvedl mimořádné a strhující představen­í. Vyhráli štafetu zcela po právu,“připomínal Michael Johnson pro BBC. „Porazili tu všechny naprosto férově, i Jamajku. A na to bychom rozhodně neměli zapomínat.“

 ?? Usain Bolt v Londýně vybojoval bronz na 100 metrů, medailové naděje ve štafetě mu vzaly křeče. Jeho kariéra tím skončila. FOTO REUTERS ?? Pád legendy.
Usain Bolt v Londýně vybojoval bronz na 100 metrů, medailové naděje ve štafetě mu vzaly křeče. Jeho kariéra tím skončila. FOTO REUTERS Pád legendy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia