Lidové noviny

České iglú řeší problém s newyorským­i byty

- KATEŘINA SURMANOVÁ NEW YORK

„Mami, když se mi nebude dařit, vrátím se,“řekl v roce 2006 tehdy čerstvý maturant Martin Mucha u domovních dveří. Nadhodil si v ruce svou jedinou tašku, v kapse překontrol­oval pětieurovo­u bankovku se zpátečním lístkem na trase Olomouc–Vídeň a vyrazil. Nevrátil se. Naopak jeho maminka ho loni navštívila v New Yorku, aby se podívala, jak její syn vede vlastní firmu o hodnotě deseti milionů dolarů.

„Ještě že tu byla, teď už je klidnější. Dlouho si myslela, že jsem se buď zbláznil, nebo dělám něco nelegálníh­o. To bylo pořád: ,Ty pereš špinavé peníze, ty spolupracu­ješ s mafií, jedeš v prostituci nebo drogách,‘“směje se mladý podnikatel, který společně s českými vývojáři z U+ buduje webový vyhledávač vhodného bydlení s názvem Igluu. Důvod, proč dvě písmenka „o“nahradila dvě „u“, je prozaický. Doména s óčky už byla zadaná a majitel chtěl pár set tisíc dolarů.

Pro pochopení rostoucího úspěchu Igluu je potřeba vědět, jak v New Yorku funguje realitní byznys a že se v poslední době dostal do fáze, kdy spolu válčí dvě vlivné organizace. Na jedné straně je REBNY, přes sto let stará instituce, která spravuje skoro všechny nemovitost­i ve městě, mezi svými 17 tisíci členy sdružuje makléře, developery i vlastníky budov.

Proti tomu stojí firma Zillow Group, ta zase vlastní všechny dominantní webové stránky, na kterých se bydlení v New Yorku nabízí. Protože už si Zillow v tomto ohledu prakticky vybudoval monopol, zavedl nedávno vedle dalších poplatků makléřům ještě jednu platbu. Tři dolary za den za každý byt, který na webových stránkách mají, což při objemu 40 tisíc bytů dělá solidní byznys. A to už se makléři v REBNY začali bouřit.

Když se dva perou

„REBNY má svůj interní nástroj, kde se agregují nabídky bytů od všech možných společnost­í. Před měsícem jsme si s nimi sedli a vysvětlili jim, že Igluu je jediná firma, která jim teďmůže pomoci Zillow konkurovat,“líčí Mucha, který teď při rozjíždění nového byznysu pracuje šestnáct hodin denně.

Mezi členy poradní rady jeho projektu sedí šéf výzkumu derivátů z Bloombergu nebo bývalý šéf Uberu pro expanzi do Latinské Ameriky. Vývojáři z U+ mají na starosti technickou část, Mucha byznysový plán a shánění investorů. Webový prohlížeč Igluu dělá vlastně totéž, co konkurenti od Zillow, ale chytřeji a s nadstavbou přes vlastní algoritmy, umělou inteligenc­i a sběr dat. Shromažďuj­e informace o tom, jak se člověk chová na síti, co třeba hledá na Googlu. Podle toho rovnou klientovi dodá pár nejvhodněj­ších nabídek. Záleží, kolik má k dispozici peněz, jestli chce klidnou čtvrť s parkem, nebo rušnou s bary, jestli chodí do posilovny nebo má doma školáky.

„Chceme, aby u nás člověk mohl chytřeji hledat a najít, pak navážeme i s online vyplněním žádosti, podepisová­ním smluv a pak i měsíčními úhradami nájmu online. New York má přes 3,5 milionu bytů, z toho 2,4 milionu je k pronajímán­í, průměrný nájem je asi 3500 dolarů měsíčně. To se bavíme o 80 miliardách dolarů, které se ročně platí jenom za nájem. To je obrovský trh a my zatím chceme zůstat v New Yorku. Chceme být nejdřív perfektní v tom, co děláme, a až pak expandovat dál, do USA a do světa,“říká podnikatel.

Bez životopisu

Dostat se do dnešní pozice mu zabralo čas – stejně jako přesvědčit maminku – a vyžádalo si to země- pisnou okliku. Když po maturitě odjel do Vídně, studoval tam na prestižní Lauder Business School – tu založil Ronald z rodu Estée Lauder. Protože si musel vydělat na jídlo a bydlení, sehnal si práci v rakouské veřejné výzkumné instituci zaměřené na inovace, na stáž pak odjel právě do New Yorku, kde dělal pro firmu Somerset Partners, která nakupuje a prodává nemovitost­i, Mucha měl na starosti například akvizice v jižním Bronxu.

V mezičase cestoval. Trávil čas v Pekingu, Šanghaji, Singapuru, Indonésii nebo Indii. Právě v Novém Dillí ho čtyři měsíce po skončení stáže zastihl telefonát ze Somerset Partners. „Volali, že mám hned přijet do New Yorku, objednali mi letenku na spoj, který se odlepoval od země za pět hodin. Že kupují bývalé sídlo firmy Sony a potřebují mě. Po čtyřech letech mě nabrala jedna velká rakousko-americká rodina, abych pomohl vybudovat fond, v němž dnes spravují asi dvě stě milionů dolarů. Půjčují z něj na realitní projekty, které jsou pro banky rizikové,“vypráví Mucha o následném angažmá v Cerco Funding a dodává: „Dodnes nikdo, pro koho jsem pracoval, nechtěl vidět můj životopis. Nikoho nezajímal, mluvila za mě práce a výsledky.“

 ?? Martin Mucha to vzal do Ameriky oklikou. Z rodné Olomouce vyrazil do Rakouska, zkušenosti nabíral i v Novém Dillí nebo v Pekingu. FOTO MARTIN MUCHA ?? Světoběžní­k.
Martin Mucha to vzal do Ameriky oklikou. Z rodné Olomouce vyrazil do Rakouska, zkušenosti nabíral i v Novém Dillí nebo v Pekingu. FOTO MARTIN MUCHA Světoběžní­k.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia