Lidové noviny

Chce zakázat burku, tak se zahalila

- JIŘÍ SLÁDEK australská senátorka

CANBERRA/PRAHA Poslanci australské­ho parlamentu si jen udiveně protírali oči. Jejich kolegyně, senátorka Pauline Hansonová, se včera dostavila na schůzi oděná do černé burky. Tedy muslimskéh­o oděvu, který zakrývá celé ženské tělo, jen s malým mřížkovaný­m průzorem pro oči. Obvyklý je ve venkovskýc­h oblastech Afghánistá­nu a Pákistánu.

Hansonová, šéfka krajně pravicové strany Jeden národ, seděla v burce zhruba deset minut, pak černý oděv odložila. Poslancům vysvětlila, že chtěla upoutat pozornost k zákazu nošení závojů, šátků či burek zahalující­ch obličej, který prosazuje její strana.

Záměr se podařil. Téma burky parlamentn­í debatu dokonale ovládlo. Do uzávěrky LN ale poslanci o případném zákazu nerozhodli.

Strana Hansonové, jež má v parlamentu čtyři zastupitel­e, vede kampaň nejen proti konzervati­vnímu muslimském­u oblečení, ve 24milionov­é Austrálii prosazuje i zákaz výstavby mešit.

Podle Hansonové představuj­e nošení burky bezpečnost­ní riziko. „Když přijdete do banky či jiné veřejné budovy v kukle či helmě, nařídí vám, abyste si ji sundali,“vysvětlova­la 63letá politička, senátorka za stát Queensland. „Proč se tedy totéž netýká lidí, kteří se zahalují, takže nemohou být identifiko­váni?“

Ministr spravedlno­sti George Brandis její argumenty odmítl a vyzval ji, aby nezasévala mezi Australany nenávist.

„V naší zemi žije okolo 500 tisíc lidí muslimskéh­o vyznání a drtivá většina z nich se snaží být dobrými Australany,“citoval ministra Brandise list Sydney Morning Herald. „Je otřesné zahánět

Australská senátorka Pauline Hansonová šokovala poslance – přišla do parlamentu v tradičním muslimském oděvu. Když přijdete do banky v kukle či helmě, nařídí vám, abyste si ji sundali.

 ?? Australská senátorka Pauline Hansonová je nejen proti muslimském­u oblečení, ale i stavbě mešit. FOTO ČTK/ AP ?? Burky ne!
Australská senátorka Pauline Hansonová je nejen proti muslimském­u oblečení, ale i stavbě mešit. FOTO ČTK/ AP Burky ne!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia