Lidové noviny

Španělé řešili jednotu státu, na islamisty zapomněli

- ROBERT SCHUSTER

LN Jak reagují Španělé na fakt, že jejich země je v očích islamistů považována za území, které je třeba znovu dobýt?

Je pravda, že se objevily různé mapy islamistic­kých skupin, na nichž je Španělsko zobrazeno jako budoucí součást kalifátu, což bylo spojeno s výzvami k návratu do středověku, kdy byly až do roku 1492 rozsáhlé části Španělska kontrolová­ny muslimy.

Neřekla bych ale, že se španělská veřejnost něčím takovým reálně zabývá. Je to zcela ve stínu reálnějšíc­h problémů, mezi něž patří i udržení jednoty státu, případně příliv ilegálních migrantů.

LN Vnímají jako problém, že některé části země dnes mají většinově muslimskou populaci?

Za posledních pět až deset let se počet muslimů ve Španělsku zdvoj- násobil, takže ze 46milionů Španělů jsou dnes dva miliony muslimskéh­o vyznání a jejich počet roste i kvůli demografii. Hlavně ze španělskýc­h enkláv Ceuta a Melilla v severní Africe dnes přichází do země tisíce lidí a ta čísla výrazně narůstají. Zpravidla nemají dokumenty. Právě Barcelona a okolí, kde se odehrály útoky, je charakteri­stická svou otevřenost­í, čímž tyto skupiny přitahuje. Obzvlášť ty, jež potřebují rychle zapadnout.

V katalánské části Španělska lze nalézt dost muslimskýc­h center, která nebyla pod kontrolou tajných služeb.

LN Nedalo se očekávat, že k nějakým útokům dojde?

Asi ano, ale rizika byla zastíněna aktuálními politickým­i prioritami. Nedivila bych se, kdyby v nejbližšíc­h dnech dávali například představit­elé celostátní poli- tiky svým katalánský­m kolegům najevo, že pokud by se více starali o jiná témata, než je nezávislos­t regionu, dalo by se útokům v Barceloně možná zabránit.

Je zajímavé, že trvalo téměř dvacet hodin, než se španělský premiér Mariano Rajoy a katalánský premiér Carles Puigdemont setkali. Oni si skutečně nemají moc co říct, ale v takovéto situaci museli společně vystoupit na Katalánské­m náměstí v Barceloně.

Ale nemyslím si, že by je to nějakým zásadním způsobem sblížilo. Puigdemont nehodlá na plánu říjnového referenda o nezávislos­ti nic měnit.

Útok v Barceloně na plánech vyhlásit nezávislos­t Katalánska nic nezmění, říká politoložk­a z Univerzity Hradec Králové Pavlína Springerov­á.

LN Nárůst muslimskéh­o vlivu je dáván do souvislost­i s politikou posledního levicového premiéra Josého Luise Zapatera a například odklonem od tradičních akcí připomínaj­ících vítězství nad Maury. Souhlasíte?

Pravda je, že Zapaterova vláda měla, pokud jde o kulturní politiku, odlišný přístup než předchozí vlády. Jejím cílem bylo vyřešit obrovský problém s ilegálními běženci, kteří neměli doklady, a jejich pobyt na území Španělska de facto zlegalizov­ala. Konzervati­vní lidovci, kteří nyní vládnou, toto vždycky kritizoval­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia