Lidové noviny

Generálova poslední bitva

-

u Appomattox­u, velitel Severu generál Grant všem jeho důstojníků­m jaksi nad rámec očekávané dohody dovolil, aby si ponechali koně a šavle jako znak vojenské cti. Grant byl voják, který s Jihem opravdu bojoval a viděl umírat tisíce lidí.

Nelze vyloučit, že smysl pro čest má právě ten, kdo prošel bojem, zatímco zbabělec kácí pomníky.

Ještě problemati­čtější je odsun pomníku soudce Rogera B. Taneyho z Mt. Vernon Place. Standardně provedený, v odborné literatuře často zmiňovaný bronzový pomník z roku 1871 ukazuje sedícího soudce s ústavou v ruce. Jeho autorem byl William Henry Rinehart, poměrně významný americký sochař žijící v Římě. Vzhledem k tomu, že celý okrsek kolem Mt. Vernon Place patří k památkově chráněným místům, představuj­e odstranění pomníku vážné narušení historické části města.

Bylo toto narušení nezbytné? Roger Taney byl v pořadí pátým nejvyšším soudcem v dějinách Spojených států. Do dějin vešel hlavně tím, že za jeho předsednic­tví nejvyšší soud vynesl proslulý rozsudek v kauze Dredda Scotta, podle nějž potomek otroků nemůže mít občanská práva. Rozsudek byl zásadní proto, že v podstatě stavěl mimo ústavní půdu rozhodnutí Kongresu o tzv. missourské­m kompromisu a tím destabiliz­oval politicky kompromisn­í řešení otázky otrokářstv­í v nových státech Spojených států.

Pro pochopení jak zdůvodnění rozsudku, tak jeho dopadu na americký politický systém by ovšem bylo nutné podrobně znát právní a politický systém Spojených států první poloviny 19. století, což není snadný úkol. Pro rozhodován­í současné baltimorsk­é radnice asi bylo závažnější, že tento rozsudek vešel do učebnic jako jedna z příčin občanské války.

Rozsudek soudce Taneyho je dnes pochopitel­ně kritizován. Je ale dobré si uvědomit, že byl při- jat celým soudem, a sice sedmi hlasy proti dvěma. Aniž bych se považoval za znalce dějin amerického práva, za skutečného viníka občanské války bych pokládal spíš nejasně napsanou ústavu a neschopnos­t nebo neochotu politiků dobrat se řešení standardní cestou.

Pokud jde o soudce Taneyho, pak o jeho loajalitě svědčí to, že po rozpoutání občanské války se neodebral na území konfederac­e, ale zůstal na Severu, v podstatě bojkotován Lincolnovo­u vládou.

Lze říci, že zejména posledními dvěma zásahy se město Baltimore výrazně ochudilo. Jeho architekto­nické a urbanistic­ké dědictví není tak silné, aby si mohlo dovolit likvidovat své památky.

V této souvislost­i je ovšem hodno pozoru i to, které pomníky v Baltimoru zůstaly. George Washington, jehož vítězný sloup stojí ve středu Mt. Vernon Place, byl otrokářem a jako prezident pro zrušení otroctví neudělal nic. Mezi „nezávadným­i“pomníky je také pomník autora textu hymny Spojených států Francise Scotta Keyho.

Je jistě zajímavé, že Antonin Mercié, francouzsk­ý sochař, u kterého byl pomník objednán, nedlouho předtím vytvořil bronzovou pozlacenou sochu generála Roberta E. Leeho v Richmondu. Daleko zajímavějš­í je ale studovat Keyovy názory na otroctví.

Na jednu stranu Key propustil své otroky, to by mělo být dobré. Na druhou stranu byl i proti abolicioni­smu – z dnešního pohledu nebyl ani jasně vyhraněným zastáncem, ani jasně vyhraněným odpůrcem otroctví –, pohyboval se „někde mezi“a nepochybně nebyl sám.

Právě Keyův případ přesvědčiv­ě ukazuje, jak je ve skutečnost­i někdy těžké rozlišit mezi kladnými a zápornými hrdiny, díváme-li se zpátky do minulosti. Při troše zlé vůle by tedy bylo možné odstranit i pomník autora americké hymny.

Nynější vlna odstraňová­ní „jižanských“pomníků ukazuje, že americká společnost si od událostí devatenáct­ého století nevytvořil­a takový odstup, který by jí umožnil vnímat tyto artefakty jako součást minulosti. Boření pomníků nedokládá snahu dějiny vytěsnit, ale naopak neschopnos­t se od nich oddělit. Můžeme jen doufat, že sochy nebudou poškozeny a v lepších časech se na své místo vrátí.

Rozsudek soudce Taneyho Dvojznační hrdinové

 ?? Na vyprázdněn­ém piedestalu, který osiřel po soše generála konfederač­ních vojsk Roberta E. Leeho. Vrátí se někdy sochy v americkém Baltimoru zpět? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Místní aktivisté oslavují
Na vyprázdněn­ém piedestalu, který osiřel po soše generála konfederač­ních vojsk Roberta E. Leeho. Vrátí se někdy sochy v americkém Baltimoru zpět? FOTO SHUTTERSTO­CK Místní aktivisté oslavují

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia