Lidové noviny

Malý průvodce pravdou (a básněmi)

- MARKÉTA ŽÁČKOVÁ

Nynější přehlídku kurátorsky vedou Tomáš Knoflíček a Libor Novotný. Disponují dlouholeto­u zkušeností s negalerijn­í prezentací současného umění: spolu s Hanou Vorlovou stáli u zrodu platformy Kukačka, která v Ostravě každoročně organizuje stejnojmen­ný festival umění ve veřejném prostoru, založený na principu „nenápadné kolonizace města“uskutečňov­ané formou tu drobnějšíc­h, tu výraznější­ch uměleckých zásahů různé mediální povahy – tak jako kukačka parazitick­y vstupuje do obydlí jiných ptáků.

Pro brněnské Sochy v ulicích zvolili Knoflíček a Novotný zdánlivě jasné jednoticí téma: Dichtung und Wahrheit (Báseň a pravda). Hutné a „historicky prověřené“motto však nemusí nutně vyjadřovat jasný záměr. Ocitáme se před preromanti­ckou otázkou vztahu umění a pravdy, který je ovšem v kurátorské­m textu předestřen poněkud nejasně, ať už v rovině volného nakládání s aktuálně oblíbeným pojmem „postpravdy“, nebo v rovině arbitrární­ho zaměňování „pravdy“za „vědu“. Zářič zamýšlený efekt vypovídá – byť v mikroměřít­ku – o „opakování dějin“, ale zároveň také o tom, že současné umění zatím neztratilo schopnost vyvolat politickym­otivované „veřejné pohoršení“.

Křeslo nacpané postpravdo­u

Další okruh tvoří díla operující s pravdou jako se souborem informací a dat sloužících k popisu a interpreta­ci světa. Patří sem práce Pavla Sterce, slovenskýc­h autorů Jána Gašparovič­e a Martina Kochana, Tomáše Hlaviny a německého umělce Philipa Topolovace. Nejvyhraně­něji se s tématem vypořádal Pavel Sterec v instalaci Radost z přetížení. Materializ­uje v ní „trh s vědeckými výsledky“, reprezento­vaný predátorsk­ými časopisy, které rezignoval­y na standardní recenzní řízení a staly se zpoplatněn­ou platformou pro získávání (pochybné) akademické i ekonomické prestiže. Dokonce ani „vědou garantovan­á pravda“tedy v současnost­i nemusí být směrodatná. do krytu, je traktována podle nedokončen­é skladby Ritornel op. 25 od světově proslulé brněnské hudební skladatelk­y Vítězslavy Kaprálové, jejíž „souchotiná­řské plíce“překvapivě oživují masiv ostrohu. Podobně jako riverovský odkaz v Údolní ulici vyvolalo také toto dílo u části veřejnosti nevoli: kvůli údajnému rušení klidu v ranních a večerních hodinách musel být jeho „provoz“omezen na určitou „otevírací dobu“. Organizáto­ři se nevyhnuli ani bulvarizac­i ze strany jedné z komerčních rozhlasový­ch stanic, jejíž moderátoři instalaci zcela nepřípadně přisoudili sexuální podtext.

Stížnosti veřejnosti rovněž vedly k ukončení jednoho z nejzajímav­ějších projektů letošní přehlídky – Balvanu Oldřicha Moryse –, jehož partiturou se stala mapa města, respektive jeho urbánní struktura. V prvních týdnech přehlídky se kolemjdouc­ím naskýtal pohled na člověka valícího před sebou po ulici kámen, jehož činnost vyvolávala řadu otázek: zbyla nám z demokracie a kapitalism­u opravdu jen práce orientovan­á na výsledky, ať jsou jakkoli nesmyslné a neužitečné? Nemůže něco existovat jen tak, samo o sobě a samo pro sebe? Je příznačné, že tento živý obraz byl z ulic města předčasně vymazán jako „nebezpečná překážka a předmět ničící dlažbu“.

Jediným příspěvkem odkazující­m k tradiční kategorii mimesis, tedy nápodobě viděného ve výtvarném umění, zůstává Odcházení Krištofa Kintery. Iluzivně pojatá socha kupy tajícího sněhu plného odpadků, škváry a nedopalků cigaret (tedy opět všech dostupných informací a „pravd o světě“) strmící v letní scenerii v předpolí Domu umění počítá s ironickým momentem nepatřično­sti a překvapení. Přímočaros­ti interpreta­ce se dílo vzpírá názvem vtíravě asociující­m havlovskou tragikomed­ii o výměně politickýc­h špiček. Pokud bychom vynechali podobně nemotorné výkladové pokusy, pragmatick­y vzato objekt slouží i jako „poutač“na samotnou přehlídku, aniž by ovšem vyvolával závažnější konotace.

Třináct uměleckých intervencí do veřejného prostoru čítá šestý ročník přehlídky Sochy v ulicích – Brno Art Open, který pořádá Dům umění města Brna. Čím se tyto intervence vyznačují?

Čtyři podoby

Sochy v ulicích nejsou jedinou akcí svého druhu, která aktuálně probíhá v České republice. V Praze se od začátku června odehrávají hned dvě: jednak třetí ročník festivalu Sculpture Line (který se letos poprvé rozšířil také do Plzně), jednak nová přehlídka umění pod širým nebem s názvem M3 / Umění v prostoru. Pro Brno Art Open nenajdeme příhodnějš­í koncepční protiklad, než jakým je přehlídka Sculpture Line, která cíleně nevystavuj­e „projekty“, ale „hotové sochy“, jak uvádí její umělecký ředitel Michal Gabriel. Z tohoto letmého srovnání vychází jmenovaná akce – byť se zaštiťuje zastoupení­m díla hvězdného Tonyho Cragga – jako konzervati­vní počin, který mechanicky rozmisťuje objekty po městě, aniž by si nárokoval jejich koncepčněj­ší propojení nebo se nějak hlouběji zaměřoval na kontext místa.

FestivalM3 / Umění v prostoru se z důvodu kompaktnos­ti zaměřuje vždy na území jedné městské části, jíž se letos stala dynamicky se rozvíjejíc­í čtvrť Karlín. Jeho dramaturgi­e je založena na mezigenera­ční spolupráci, interdisci­plinaritě a intermedia­litě a podobně jako Brno Art Open nabízí i široké spektrum doprovodný­ch programů od performanc­e a uměleckých akcí až po diskusní a přednáškov­ý panel. Relevanci projektu potvrzují i jména kurátorů letošního pilotního ročníku Radka Wohlmutha a Daniely Kramerové.

Odborně koncipovan­é počiny, jako je Brno Art Open, i projekty směřované k širší diskusi s veřejností, jako je festivalM3 / Umění v prostoru, nebo nezávazněj­ší, ale neméně podstatné formáty, jakým je ostravská Kukačka, na jejíž sedmé „vydání“se můžeme těšit letos na podzim, zaujímají v současné debatě o umění ve veřejném prostoru téměř apoštolsko­u pozici.

Zásadní kvalitou letošního ročníku Soch v ulicích je účinné spojení reflexe místních specifik a autorsky suverénníc­h výpovědí Zastoupená díla lze rozdělit do čtyř okruhů: pravda ve vztahu k místu a jeho dějinám, pravda jako informace, pravda jako interpreta­ce paradigmat­u a pravda jako iluze

 ??  ??
 ?? Alexey Klyuykov a Vasil Artamonov sáhli v Brně v Údolní ulici do „dějinných pravd“a některým lidem se to dost nelíbilo... FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Nechte toho!
Alexey Klyuykov a Vasil Artamonov sáhli v Brně v Údolní ulici do „dějinných pravd“a některým lidem se to dost nelíbilo... FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Nechte toho!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia