Lidové noviny

Po stopách Škody Favorit

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Před třiceti lety čekala český automobilo­vý průmysl jedna ze zásadních událostí v jeho historii. Tehdy, 16. září, byla veřejnosti poprvé oficiálně představen­a Škoda Favorit. Redaktoři LN při této příležitos­ti vyrazili s favoritem na velkou cestu napříč Českem. Na náročné trase v délce 1700 kilometrů se vydali po stopách vozu, který nastartova­l český „autoland“. Zavítali na veřejnosti často zapovězená místa, jež jsou s historií dnes již legendární­ho automobilu nějakým způsobem spjata.

Česko je automobilo­vou velmocí, ale nebýt Škody Favorit a jejího šéfkonstru­ktéra Petra Hrdličky, mohlo být vše jinak. Favorit, který byl zkonstruov­án v rekordním čase 2,5 roku a byl prvním opravdu moderním vozem s koncepcí motoru vpředu a předním pohonem v tehdejším socialisti­ckém bloku, byl totiž důvodem zájmu koncernu Volkswagen o českou automobilk­u Škoda. Favoritem Škoda dokázala, že umí dělat dobrá auta i v nepříznivý­ch podmínkách.

Favorit tehdy krátce před revolucí v roce 1989 probral z letargie i tehdejší subdodavat­ele automobilo­vého průmyslu. Mnozí totiž kvůli dodávkám pro Škodovku museli nakoupit nové stroje a zavést nové technologi­e. I proto pak měli zahraniční investoři zájem.

Podniky a místa spojená se vznikem Škody Favorit se redaktoři LN rozhodli objet a zmapovat ve světle toho, kam se od dob tohoto vozu český autoprů- mysl posunul. Mnohé z nich dnes prosperují a mnohonásob­ně narostly. Většina takových patří do nadnárodní­ch koncernů. Firmy z této kategorie mají čím dál častěji na starosti nejen výrobu, ale především vývoj nových produktů pro autoprůmys­l.

Existují ale i méně šťastné příběhy, které začínají špatnou privatizac­í, ztrátou zakázek, kvalifikov­aných lidí, důvěry a které dnes bojují o přežití. A jsou i takové firmy, které tento boj prohrály. Více čtěte na straně 13

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia