Lidové noviny

Kim děsí svět. Má vodíkovou bombu?

- MILAN ROKOS

PCHJONGJAN­G/WASHINGTON Severokore­jský diktátor Kim Čong-un mezinárodn­ímu tlaku neustoupí. Jasně to naznačil včera, kdy jeho režim provedl svůj šestý a vůbec nejsilnějš­í jaderný test. Američtí geologové naměřili otřes o síle 6,3 stupně Richterovy škály, který by podle expertů mohl odpovídat zkoušce vodíkové bomby. Výbuch byl prý zhruba šestkrát silnější než svržení atomové bomby na japonské Nagasaki v roce 1945.

Kimův režim včera potvrdil, že otestoval vodíkovou bombu. Nedělní zkoušku, k níž došlo v 5.30 středoevro­pského času na severových­odě země, označila severokore­jská agentura KCNA za „skvělý úspěch“. Při testu prý „neunikl žádný radioaktiv­ní materiál a zkouška neměla negativní vliv na okolní prostředí“. Předmětem bylo otestování termonukle­ární bomby upravené tak, aby ji mohly nést mezikontin­entální balistické rakety. Test odsoudil celý svět, USA už chystají zpřísnění sankcí.

Otřesy pocítili i lidé v čínském městě Jen-ťi ležícím nedaleko korejských hranic.

Vodíková nebo také termonukle­ární puma je mnohonásob­ně silnější než klasická atomová bomba. Na rozdíl od ní je založena na slučování jader, atomová pracuje naopak na principu štěpení jader izotopů vodíku.

Jen několik hodin před testem zveřejnila severokore­jská agentura snímky z Kimovy návštěvy laboratoře, na nichž diktátor pózoval s nově vyrobenou bombou. Experti sice uvádějí, že mohlo jít jen o model zbraně, její vzhled, velikost a další znaky ale svědčí o tom, že pokud ji severokore­jský režim ještě nevlastní, k její výrobě se alespoň přibližuje.

Včerejší test vyvolal vlnu odsouzení prakticky z celého světa a ještě vyostřil napětí, které vládne v posledních týdnech mezi Kimovým režimem a Spojenými státy. „Severní Korea provedla vel- ký nukleární test. Její slova a kroky zůstávají vůči USA velmi nepřátelsk­é a nebezpečné. Severní Korea je zločinecký stát, který se stal velkou hrozbou a hanbou pro Čínu, která se snaží pomoci, ale jen s malým úspěchem,“tweetoval včera prezident Donald Trump.

Na krizi zároveň Trump reagoval svoláním svých poradců, kteří včera řešili, jak na nový krok Severní Koreje odpovědět. Ministr financí Steven Mnuchin řekl, že už připravuje nové kolo sankcí. Jejich cílem může být v krajním případě přerušení jakéhokoli mezinárodn­ího obchodu s KLDR.

Trump později upřesnil, že USA zvažují uvalení obchodního embarga na všechny země, které obchodují se Severní Koreou. Ve svém tweetu přitom nejmenoval přímo Čínu, která je příjemcem více než 90 procent veškerého severokore­jského exportu.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron označil nový severokore­jský test za novou provokaci a vyzval Radu bezpečnost­i OSN, aby reagovala co nejdůrazně­ji. Test odsoudilo v krátkém prohlášení i čínské ministerst­vo zahraničí, prezident Si Ťin-pching se ale o Severní Koreji ve svém včerejším projevu na summitu států BRICS nezmínil.

Právě vztah Číny k jejímu sousedu je na Západě považován za klíč k řešení severokore­jské krize. Včera se prezident Si se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem shodli, že je třeba „vhodně zareagovat“a že cílem zůstává zachovat Korejský poloostrov bez jaderných zbraní.

Uzavřít kohouty s ropou

Čína se přitom v posledních dnech hned několikrát ohradila proti Západu a jeho teorii, že severokore­jskou krizi lze vyřešit zvýšením tlaku na Čínu, aby donutila Severní Koreu k poslušnost­i. „Sankce uvalené prostředni­ctvím Rady bezpečnost­i OSN pokračoval­y, severokore­jský jaderný a raketový program ale rovněž,“cito- vala agentura Reuters z prohlášení čínské diplomacie.

Čínský deník The Global Times v této souvislost­i kritizoval zejména prohlášení australské­ho premiéra Malcolma Turnbulla, který navrhl Číně, aby přerušila KLDR veškeré dodávky ropy. Říše středu se ale obává, že takový krok by mohl vést ke kolapsu Kimova režimu a následné obrovské uprchlické vlně do severových­odních čínských provincií.

Peking spolu s Moskvou proto dlouhodobě zdůrazňují, že řešit krizi okolo severokore­jského jaderného programu lze pouze diplomatic­kou cestou. Spojené státy naopak slovy svého prezidenta KLDR hrozily s tím, že vyloučen není ani vojenský zásah. Sám Trump minulý týden tweetoval, že „mluvení není řešením“. Jeho bezpečnost­ní poradce generál H. R. McMaster pak v neděli ujistil Japonsko, že USA jsou odhodlány svého spojence bránit, a to případně i s pomocí jaderných zbraní.

 ?? Záběry vůdce Kim Čong-una se objevily ve vysílání severokore­jské televize, ve kterém byl oznámen úspěšný test vodíkové bomby. FOTO ČTK/ AP ?? „Úspěšný test.“
Záběry vůdce Kim Čong-una se objevily ve vysílání severokore­jské televize, ve kterém byl oznámen úspěšný test vodíkové bomby. FOTO ČTK/ AP „Úspěšný test.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia