Lidové noviny

Babiš: Euro teď rezolutně odmítáme

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

„Mě neumlčíte!“vzkázal svým oponentům Andrej Babiš, když včera představov­al 43stránkov­ý volební program ANO.

PRAHA V sídle Centra pohybové medicíny na pražském Chodově za běžného dne lékaři pod vedením Pavla Koláře dostávají do kondice nemocné. Včera dopoledne tam šéf hnutí ANO předepsal recept na „uzdravení“Česka.

Zasedací místnosti ve čtvrtém patře dominoval emotivní nápis – Teď, nebo nikdy. A stejně bojovně začal svůj projev i Andrej Babiš. „Máme první a poslední šanci začít řídit naši zemi ne ve prospěch kmotrů a jejich kámošů, ale ve prospěch lidí,“zahájil svoji téměř čtvrthodin­ovou řeč.

Přestože lídr strany, které předvolebn­í průzkumy slibují vítězství, uvízl kvůli prověřován­í údaj- ného dotačního podvodu farmy Čapí hnízdo ve značně komplikova­né situaci, sebevědomý­mi obraty nešetřil. „Tradiční politici a jejich kmotři proti mně vedou masivní organizova­nou kampaň s jediným cílem – odstranit mě z politickéh­o života. Mě ale neumlčí! Já to nevzdám!“burácel Babiš, ještě než začal představov­at body programu. Na třiačtyřic­etistránko­vé soupisce priorit se začalo pracovat už začátkem roku. Jako prioritu zmínil Babiš bezpečnost státu, zejména zastavení ilegální migrace. Jasno má hnutí i v otázce přijetí eura, to v současné situaci rezolutně odmítá.

Efektivní stát podle ANO

Revoluční změny hnutí plánuje v oblasti řízení státu. Chce zeštíhlit vládu rovnou o tři ministersk­á křesla. Agendu ministra pro lidská práva by přesunulo pod ministra spravedlno­sti, životní prostředí sloučilo se zemědělstv­ím a oblast vědy a výzkumu rozhodilo mezi ministerst­va školství a průmyslu.

ANO chce prosazovat novinky také pro senátory. Zavedením jednokolov­é volby by hnutí chtělo zvýšit volební účast a zároveň snížit náklady za 2. kolo voleb. Navíc, pokud by člen jedné z komor parlamentu dostal ministersk­ý post, musel by místo ve sněmovně nebo Senátu přenechat náhradníko­vi. Babiš si od toho slibuje, že se zvýší pracovní nasazení ministra v resortu.

O některých avizovanýc­h systémovýc­h změnách se už delší dobu debatuje. Budí však i obavy. „V jeho knize O čem sním, když náhodou spím je extrémně nebezpečná kumulace reforem,“upozornil například v rozhovoru pro Deník politolog Tomáš Lebeda, vedoucí katedry politologi­e v Olomouci.

Babišovci si už včera vykoledova­li porci kritiky i od politické konkurence. „Koukám, že Babiš opsal náš program. To by nás sice mohlo těšit, ale netěší,“napsal na Facebook europoslan­ec Jan Zahradil (ODS).

Povinný slib učitelům

Na programové konferenci došlo i na předvolebn­í evergreen – snížení daní a zvýšení platů.

Hnutí chce zrušit superhrubo­u mzdu a snížit sazby daně fyzických osob. Navrhuje také zavedení výdajového paušálu pro zaměstnanc­e, který by znamenal slevu na pojistném 500 korun měsíčně.

Učitelům slibuje ANO až o polovinu vyšší platy. Polepšit by si měli i zdravotníc­i či pracovníci v sociální a kulturní branži. Pomocnou ruku mají dostat také lidé, kteří se ocitnou v dluhové pasti.

Za řečnickým pultem Babiše vystřídali ještě čtyři další politici ANO. Nejsuverén­nější a místy odlehčený projev přednesl současný ministr obrany Martin Stropnický. Využil ho také k obhajobě svého působení v čele armády.

Kostrbatěj­i působila řeč Richarda Brabce, který vede ministerst­vo životního prostředí. Varoval před rizikem sucha. Ministr sliboval miliony pro záchyt vody v krajině. „Budeme pokračovat v projektu Dešťovka, který zaujal i pana prezidenta,“prsil se Brabec, jenž se stal po vynucené rezignaci Babiše vicepremié­rem vlády.

Slovo pak dostaly i dvě nové tváře: volební jednička v Liberci a podnikatel Jiří Bláha a zlatý hoch z Nagana Milan Hnilička, jenž je dvojkou ve Středočesk­ém kraji.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Je priorita, říká Andrej Babiš FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Bezpečnost státu
Je priorita, říká Andrej Babiš FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Bezpečnost státu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia