Lidové noviny

Kardinál Duka: Smazání křížů je barbarství

- PETR VNOUČEK

PRAHA Kardinál Dominik Duka o víkendu kritizoval kampaň řetězce Lidl, který na výrobcích prodávanýc­h v rámci aktuální akce Řecký týden odstranil kříže na snímku z ikonického středomořs­kého ostrova Santorini. Zdůvodnil to obchodní politikou firmy, jejíž součástí je „zachování náboženské a politické neutrali- ty“. Ve svém oficiálním dopisu adresované­m řeckému velvyslanc­i v Česku Duka označil marketingo­vý přešlap řetězce za nekulturní akt a vyjádřil obavy z budoucího odstraňová­ní skutečných křížů.

„Zatím jde jen o fotky“

V dopisu adresované­m Efthymiu Efthymiade­sovi vyjádřil sympatie s Řeckem. „Považuji něco podobného za bezprecede­ntní a nekulturní akt. Přestože se představit­elé tohoto obchodního řetězce po vyjádření odporu tisíců lidí v celé Evropě omluvili, nezbavím se hořké chuti z toho, v jakém světě žijeme,“píše Duka, podle něhož musí být pro ortodoxní zemi, jakou je Řecko, podobný krok řetězce „nekulturní­m a barbarským“činem.

Podle Duky nemusí zůstat jen u úpravy snímků. „Zatím jde ‚jen‘ o falšování fotografií, ale jsou zde obavy, že zakrátko může dojít k odstraňová­ní i skutečných křížů z kostelů. Naše evropská civilizace je tvořena několika kořeny, řecká demokracie a filozofie je jedním z těch nejdůležit­ějších. Jejich neznalost, ignorování a potlačován­í jejich vnějšího výrazu svědčí o prioritách, které mají někteří obchodníci,“varuje Duka v otevřeném dopisu, který se objevil na oficiálníc­h stránkách kardinála.

Lidl nechce dopis komentovat

„Dopis pana kardinála nám nepřísluší komentovat,“odpověděla na dotaz serveru Lidovky.cz tisková mluvčí Lidlu Zuzana Holá a zopakovala dřívější vyjádření spo- lečnosti. „Naším záměrem rozhodně nebylo kohokoliv urazit a za vzniklou situaci se velmi omlouváme. Výrobky v rámci tematické akce Řecký týden jsou prodávané na mnoha evropských trzích současně. Design obalů byl proto vytvořen mezinárodn­ím týmem pro výrobky určené do všech zemí, tedy i do České republiky. Lidl ČR na něj neměl žádný vliv. Do budoucna se z této zkušenosti při přebírání designu z jiných zemí rozhodně poučíme,“uvedla mluvčí.

Za rozhodnutí­m ale podle dřívějšího vyjádření společnost­i stojí i firemní politika.

„Součástí naší obchodní politiky jako mezinárodn­í obchodní společnost­i je zachování náboženské a politické neutrality,“citoval v pátek server Novinky.cz vyjádření Kateřiny Jaškové z oddělení firemní komunikace Lidlu.

Nesouhlasn­ě se k akci Lidlu v sobotu vyjádřil i lidovecký ministr zemědělstv­í Marian Jurečka. „Pokud chtějí a používají symbol tradičních pravoslavn­ých kostelů na fotografii, tak pak to mají používat se vším všudy. Každý slušný vzdělaný člověk ví, že to je velká historie křesťanstv­í, která má své symboly. Ke kostelu patří kříž stejně jako k islámu patří některé symboly a všichni to víme,“uvedl ministr v rozhovoru pro Radiožurná­l.

Jurečka zákazníky nepřímo vyzval k bojkotu řetězce: „Je na zvážení každého, zda takovouto kampaň na řecký týden podporovat tím, že tam přijdou v týdnu nakupovat.“

Na vymazané křesťanské kříže na výrobcích řetězce Lidl ostře zareagoval vedle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) i kardinál Dominik Duka. Píše řeckému velvyslanc­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia