Lidové noviny

Vyhnali ho komunisté, dostal 200 Kč

- ROBERT SATTLER HODONÍNSKO Celý text na www.lidovky.cz

Před 66 lety komunisté neoprávněn­ě vysídlili celou jeho rodinu ze statku na Hodonínsku. Navrch ho vyhodili ze školy a odvedli na více než dva roky k pomocnému technickém­u praporu. Ministerst­vo spravedlno­sti nyní Milanu Hlobílkovi přisoudilo odškodné ve výši 200 korun. Pětaosmdes­átiletý senior v rozhovoru pro Lidovky.cz označuje tuto částku za dehonestuj­ící. „Cítím obrovskou křivdu,“říká.

ale přiznává, že útrapy, které musel ve svém životě prožít, by mu nevynahrad­ily žádné peníze. 21. dubna 1951 byl devatenáct­iletý student Milan Hlobílek právě na internátě v opavské rolnické škole. Ve stejnou chvíli příslušníc­i Sboru národní bezpečnost­i přistavují nákladní vůz ke statku v Mistříně. Během několika desítek minut vystěhováv­ají v rámci takzvané akce kulak bez jakéhokoli­v právního dokladu celou rodinu.

Milan Hlobílek

Objekt musí nuceně opustit celkem deset lidí, včetně Milanova otce, sedláka Metoděje Hlobílka. Naložit smí pouze to, co se do vozu vejde. Se zbytkem věcí se musí navždy rozloučit.

Morální satisfakce se Milanu Hlobílkovi dostalo po 65 letech, na podzim loňského roku, kdy se dočkal soudní rehabilita­ce. Posmrtně rehabilito­ván byl letos na jaře i jeho otec, odškodněni však Hlobílkovi až dosud nebyli.

Ministerst­vo spravedlno­sti před týdnem Milanu Hlobílkovi přiznalo odškodné 200 korun. Přiznaná částka je náhrada nákladů trestního řízení. Hlobílek požadoval ještě paušální náhradu ušlého výdělku a nákladů vazby. Podle materiálum­inisterstv­a ale omezení, které žadatel musel nezákonně strpět, nemuselo vést ke ztrátě výdělku.

LN Cítíte křivdu?

Obrovskou. Člověk se u našich státních orgánů nemůže dostát pravdy. Mají svou zvláštní rétoriku. Nezajímá je, co bylo před šedesáti lety. Případy lidí, kteří byli takto postiženi, berou povrchově, na lehkou váhu. Mají to za vyřízené a tím to pro ně skončilo. Když za mnou můj advokát přišel, že za vystěhován­í dostanu dvě stě korun, přišlo mi to směšné. Je to tak dehonestuj­ící, nedokážu to pochopit.

LN Přijmete toto „směšné“odškodnění?

Ne. Pošlu jim to zpátky. Zaplatím i poštovní náklady a napíšu jim k tomu dopis.

LN Co bude obsahem dopisu?

Napíšu jim, co si o tom myslím. Slušně, nic sprostého. Ještě se poradím s dcerou, ona je právnička.

LN Odvolávat se už nebudete?

Kdybych to dal zpátky k soudu, vzniknou mi další náklady. V mých letech nemám takové finanční možnosti, abych to mohl zaplatit, kdybych náhodou prohrál. Není totiž stoprocent­ně jisté, že bych vyhrál. Kdyby ano, tak bych se odvolal, ale takhle asi ne. Ještě se poradím s panem Müllerem ( Lubomír, advokát Milana Hlobílka – pozn. red.) a dcerou, podle toho se rozhodneme.

LN Ministerst­vo spravedlno­sti rovněž nepovažuje dvě stě korun za adekvátní odškodnění. Argumentuj­e ale tím, že výše částky spočívá v zákoně o soudní rehabilita­ci. Zároveň tvrdí, že vám soud nemohl přiřknout vyšší částku, neboť jste nebyl omezen na osobní svobodě. Co si o tom myslíte?

To je nesmysl. Nevím, jak k takovému závěru došli. Já byl omezen na osobní svobodě tím, že mě vystěhoval­i z vlastního bytu. Vystěhoval­i mě na samotu u lesa, kde nebyla voda ani elektřina, do jedné místnosti, kde jsme byli celá rodina. To není ztráta osobní svobody? A pak mě vyhodili ze školy...

LN Co se tehdy přesně stalo?

Po druhém ročníku jsem byl pozvaný na KNV (krajský národní výbor – pozn. red.) do Ostravy, kde mi řekli, že nemohu dál pokračovat ve studiu. Dali mi pod- mínku, že musím rok pracovat na státním statku v Osoblaze. A potom, až ukáže čas, mohu školu dál dostudovat. Když jsem na ten státní statek přijel, byly tam takové podmínky, že jsem utekl.

LN Zkoušeli jste si vyčíslit, o kolik jste vystěhován­ím přišli?

Celková cena za statek, který měl 83 hektarů, byla vyčíslena na tehdejších zhruba 650 tisíc, když jej můj otec s bratrem v roce 1927 kupovali. Dali statek dohromady, vybudovali v něm dva byty. Investoval­i spoustu peněz, v tehdejší měně to mohlo být dohromady tak milion korun. Prakticky o všechno jsme přišli.

 ?? Milan Hlobílek zamlada FOTO ARCHIV ??
Milan Hlobílek zamlada FOTO ARCHIV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia