Lidové noviny

Merkelová bránila imigraci

O čem hovořili

-

BERLÍN/PRAHA Německá kancléřka Angela Merkelová, která jde do zářijových voleb za křesťanské demokraty (CDU), se včera střetla v ostře sledovaném televizním duelu se svým hlavním rivalem Martinem Schulzem (SPD).

Třiašedesá­tiletá Merkelová, jež usiluje o svůj čtvrtý termín v čele spolkové vlády, si užívá pohodlný náskok v preferencí­ch, který se v posledních dnech podařilo Schulzovi jen nepatrně snížit na 14 procentníc­h bodů.

Merkelová v průběhu televizní debaty se Schulzem působila přesvědčiv­ěji, uvedlo 55 procent diváků. O Schulzovi si to myslelo pouze 35 procent.

Ústředním bodem diskuse byla imigrace. Merkelová se vrátila zpět k imigrační vlně z roku 2015. Hájila své rozhodnutí přijmout v Německu statisíce převážně blízkových­odních běženců. „Nedovedu si představit nasazení vodních děl na hranicích,“uvedla kancléřka. Současně připustila, že integrace těchto lidí není jednoduchá, a souhlasila se Schulzem v názoru, že to bude zřejmě úkol pro celou generaci.

Podle Schulze mohla být před dvěma lety migrační vlna zvládnuta lépe, kdyby tehdy Merkelová více koordinova­la svůj postup se zbytkem Evropy. „Pokud by- chom do věci zahrnuli naše evropské sousedy, bylo by to lepší,“podotkl Schulz, který dříve působil v evropské politice jako šéf europarlam­entu. Jeho soupeřka mu naopak připomněla dramatično­st tehdejší situace. „Bývají v životě klíčové chvíle, kdy se kancléř musí rozhodnout,“zopakovala svůj dřívější argument, že hrozila humanitárn­í krize a nebyl čas na zdlouhavé konzultace.

V druhé polovině debaty, zaměřené i na ekonomická témata, Martin Schulz slíbil, že pokud se stane kancléřem, nezavede poplatky pro osobní auta na německých dálnicích. zah

Merkelová obhajovala svoji migrační politiku z roku 2015. Nedovedla si podle svých slov představit nasazení vodních děl proti běžencům na hranicích.

Podle Schulze mohla být před dvěma lety migrační vlna zvládnuta lépe, kdyby tehdy Merkelová více koordinova­la svůj postup s evropskými partnery.

Schulz uvedl, že pokud se stane kancléřem, nezavede poplatky na německých dálnicích.

 ?? V průběhu debaty se obě strany někdy i shodly. Merkelová uvedla, že Berlín nebude trpět islamistic­ké kazatele nenávisti, Schulz souhlasil. FOTO ČTK/ AP ?? Soupeři.
V průběhu debaty se obě strany někdy i shodly. Merkelová uvedla, že Berlín nebude trpět islamistic­ké kazatele nenávisti, Schulz souhlasil. FOTO ČTK/ AP Soupeři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia